Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zwracam się do was z prośbą pomocy przy wyborze dodatkowego monitora do laptopa. Laptop jaki posiadam to ASUS TUF Gaming A15 z NVIDIA GeForce RTX 4060. Ekran 144hz. 

Zawsze używałem PC ale w tamtym roku miałem, że tak powiem ,, okazje" na tego lapka i się zdecydowałem. Od czasu do czasu gram w jakieś tam fps'y. Głównie CS2, Fortnite i BF3. I od czasu do czasu oglądam filmy.  Trochę źle mi się gra na tym 15 calowym ekranie. Monitor jaki mi został po PC to stary BENQ ale 60hz i już swoje wysłużył. Chciałbym jakimś niedużym kosztem dokupić sobie dodatkowy monitor, żeby laptop służył głownie jako ,,baza". Z tego co ,,wyczytałem", bo za dużo pojęcia na te tematy nie mam, to przy 24 calach bo taki bym preferował to chyba najlepiej celować w FULL HD a nie 1440p?(po prostu wyczytalem ze chyba 1440p lepiej przy 27 calach, na tym moja wiedza się konczy :P)

I czy monitor musi być 144hz tak jak laptop czy np. 180hz to lepiej bądź gorzej?
Więc czy moglibyście polecić mi jakieś sprawdzone modele? Jako że nie gram raczej całymi dniami, nie chce przeginać wiec budżet myśle do 500zł. O ile w tej cenie wg jest coś sensownego?

I pytanie czy macie jakieś fajne ,,przejściówki" żeby połączyć klawiature, myszkę, słuchawki i monitor do lapka bez większej plątaniny kabli w koło laptopa :P? 

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam. 

Opublikowano

Wolałbym coś dostępnego w pl, w jakimś sklepie typu xkom, mediaexpert, ew. morele itp. 

Taak, o to mi chodziło tylko pytanie czy w taki 8w1 jak wsadzę wszystko łącznie z monitorem to będzie śmigać czy monitor trzeba bezpośrednio do laptopa? 

Opublikowano

Czyli najlepiej hdmi bezpośrednio z lapka a reszta może być na hubie? 
I czy jeśli muszę podlączyć mysz, klawe i sluchawki to starczy jakiś tani pasywny czy lepiej te aktywne ? I czy jest różnica jeśli hub jest podpinany na usb-c a na usb-a? Sorry jeśli te pytania są banalne ale z technologią to zatrzymałem się chyba w 2005roku ;P 

A co do monitora to znalazłem taką opcje: https://www.x-kom.pl/p/1228801-monitor-led-24-235-264-aoc-24g4xe.html?sm=ambtag&utm_source=forum&utm_medium=forumpc-dl&utm_campaign=Q2

myślisz że godny uwagi? 

Nie będzie jakichś problemów jeśli laptop ma 144hz a ten 180hz? Bo nie chce użerać się potem z milionem jakichś ustawień jeśli coś nie podpasuje ;P

Opublikowano

Pasywny bedzie okej.

guglaj jak nie wiesz.

Bedzie git. Widziales ten watek co ci podlinkowalem wyzej?

Co do Hz to wpisz LAPTOP <nazwa twojego modelu> MANUAL INSTRUKCJA - i sprawdz jakie ma porty HDMI/ DISPLAY PORT i sprawdz ich wersje i max Hz jakie mzoe obslugiwac.

Ale jakby bylo tak ze obsluguje do 144hz a masz monitor 180hz to to i tak nie problem ustawić 144 i tyle