aureumchaos 440 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Witam, Po krótkim graniu na TV okazało się, że masa gier ogarnia 5.1. Przy kompie mam tylko stary zestaw 2.1 creative I teraz brakuje mi dźwięku dookulnego w grach. Nie z an sue jakiś super na tych całych dolby itp więc mam pytanie czy takie coś da się właśnie podłączyć do PC do zintegrowanej karty dźwiękowej na płycie x870 tomahawk wifi? https://mediamarkt.pl/pl/product/_glosniki-logitech-z906-1127463.html?utm_source=google&utm_medium=pmax&utm_campaign=rt_shopping_na_nsp_na_PMAX-Komputery-Akcesoria-PLA-d2c-24-Hardware-NA&utm_term=google&utm_content=OSB1408074&gad_source=1&gad_campaignid=20156560753&gclid=CjwKCAiAt8bIBhBpEiwAzH1w6TYv86LaC24hX-FdTxf3H4G3kNWk97sSdE9qQYprkKTKll_bG9v3gRoCTAwQAvD_BwE Czy będzie działać dolby tak jak na zestawie linowym na TV (yamaha)? Czy znacie może jakiś inny zestaw np tańszy który też by działał? Głośność nie ma znaczenia za bardzo, będzie po cichu i trochę basu by się przydało. Dzięki za pomoc.
Yahoo86 335 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada @aureumchaos wiem że to nie ta półka cenowa, ale wtrącę od siebie. Jeśli zależy Ci na prawdziwym dźwięku przestrzennym, a nie tylko logo Dolby/DTS, to lepiej rozważyć system oparty o monitory bliskiego pola i miniDSP zamiast gotowego zestawu kina. Z906 i podobne grają efektownie, ale to tylko skompresowany sygnał Dolby Digital, często z dużą utratą jakości. Z praktyki - dobry zestaw np. 4-5 monitorów studyjnych (Kali IN-5/IN-8, Adam, Neumann itp.) + miniDSP + UMIK da o wiele lepszą przestrzeń, detaliczność i naturalność niż większość kin domowych, nawet tych w okolicach 20k. Monitory bliskiego pola są mniej wrażliwe na kiepską akustykę pokoju, a DSP pozwala łatwo wyrównać fazę, opóźnienia i charakterystykę tonalną. Krótko mówiąc - lepsze cztery dobrze ustawione monitory niż sześć przypadkowych głośników z dziurami w paśmie i dekoderem Dolby. Jeśli chcesz 5.1 z gier, podłącz analogowo 3×jack-RCA, ustaw 5.1 w Windowsie i masz pełne surround bez żadnych dekoderów - tylko że to jest takie „słuchawki gamingowe” a Audeze LCD-XC. PS: gwarantuje że bliskie pole 4.0 + miniDSP + UMIK nawet przy stereo wyrywają z butów (w forza horizon/motorsport to jest miód). 1
aureumchaos 440 Opublikowano 11 Listopada Autor Opublikowano 11 Listopada Dzięki za odpowiedź... Ale no nie, to przesada. Siedzę teraz na starych creativach 2.1 który ma 15 lat i jest spoko xD. To czego mi zabrakło to żeby z tyłu było słychać tak jak na linie domowym yamaha. Nie będę się plawil w dźwięku, pc tylko do grania jest. Ten z906 to chyba jedyne coś na rynku co da nie dolby 5.1. Szukam i nic innego nie znalazłem. Przydałoby się coś na hdmi no ale nie ma.
indexinfio 180 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada (edytowane) Ja bym kupił Z906. Korzystam od lat z tych głośników podłączonych do PC i jestem zadowolony. Najpierw współpracowały z Xonarem DX, potem przez chwilę ze zintegrowanym układem z Z97 Extreme 6, ale to mi nie odpowiadało, a obecnie do Sound Blastera X AE 5 Plus. Na Amazonie kosztują poniżej 1000 zł. Widziałem, że niektórzy na innych płytach miewali problemy z ALC4080 i Z906, ale AE 5 Plus (Amazon) czy G6 (Outlet Creative) nie są drogie. Edytowane 11 Listopada przez indexinfio 1
aureumchaos 440 Opublikowano 12 Listopada Autor Opublikowano 12 Listopada (edytowane) @indexinfio Hej, dzieki za odpoweidz. Widzialem wlasnie tego soundblastera bo go polecaja wszedzie ale musze sprawdzic czy nie obetnie mi linii PCI na ssd jak go wsadze. Ale rozumiem, ze jesli do integry podlacze jak jest w instrukcji pod te analogi to te 5.1 bedzie jesli gra wspiera surround? A mozesz powiedziec czy taki stojak bedzie ok zeby podczepic tylnie glosniki? https://allegro.pl/oferta/stojaki-statywy-uchwyty-pod-glosniki-surround-jbl-samsung-sony-polk-2-szt-17848921067 EDIT: to jest ten outlet? https://pl.creative.com/p/b-stock/sound-blasterx-g6-b-stock A ten g6 np to podlacze przewodem optycznym zeby miec 5.1 (tylko on chyba kompresuje dzwiek) czy da sie tez analogowo? Edytowane 12 Listopada przez aureumchaos
indexinfio 180 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Tak, powinien działać dźwięk przestrzenny 5.1. Stojak Ten ma lepsze opinie. Jeden z użytkowników zastosował go do Z906. Tak, ten outlet. G6 obsługuje 5.1 w przypadku połączenia kablem optycznym.
aureumchaos 440 Opublikowano 13 Listopada Autor Opublikowano 13 Listopada Tak, pozniej wyczytalem, ze jak cos to lepiej kupic x4 bo tam sa analogowe wyjscia. Dzieki za pomoc
Kabor 458 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Mam Z906 teraz podłączony do TV. Kiedyś był podłączony do PC. Jak podłączysz przez optyka to dźwięk 5.1 będzie tylko w tych grach które obsługują Dolby/DTS. Pamiętam, że w większości nie działało, nie wiem jak nowe gry. Więc jak ktoś wyżej wspomniał lepiej podłączyć analogowo. 1
aureumchaos 440 Opublikowano 13 Listopada Autor Opublikowano 13 Listopada (edytowane) Tak, bede podlaczal analogowo. Ale chyba skonczy sie na zewnetrznej karcie bo moj przedni panel ma wejscie sluchawkowe combo czyli i mikrofon i sluchawki w jednym a wedlug instrukcji do plyty mam podlaczyc sie pod przedni mikrofon, weic to mohe combo pewnie nie zadziala @indexinfio A możesz powiedziec jakie sruby kupic do tych satelitek? Bo tam jakis gwint jest z tego co widze na zdjeciach. Edytowane 13 Listopada przez aureumchaos
indexinfio 180 Opublikowano 18 Listopada Opublikowano 18 Listopada Jest gwint, ale ja swoich nie przykręcałem. Nie sprawdzałem jakie dokładnie śruby są potrzebne.
Rekomendowane odpowiedzi