Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Ostatnio były inne pamięci w dobrych cenach na Amazon, dostawa na czerwiec, a paczki wysyłali po kilku dniach. 

Bo pierwsza pula była dostępna przez chwilę, a później dopiero wraz z wzrostem zamówień przesunął się termin na czerwiec. 

Oczywiście to nie oznacza, że trzeba do czerwca czekać, jak dostaną wcześniej to wyślą wcześniej, ale w pesymistycznym scenariuszu jak będzie za dużo ludzi do tego co im będzie wchodzić na magazyn, mogą anulować, albo trzeba będzie czekać niewiadomo ile.

Aczkolwiek przy tych zakupach z kolejkami zwykle większość ludzi anuluje zamówienie po kilku-kilkunastu dniach jak nic się nie rusza, bo chcą na teraz :E Więc jak trzymasz kolejkę to jest szansa, że po prostu przyjdzie. 

No, ale z ramami w tej obecnej rynkowej sytuacji zawsze jest niewiadoma :E 

• Odpowiedzi 542
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

@KamcioGF

Patrz, wróciły twoje Corsairy. 

Dostawa w połowie stycznia. https://amzn.eu/d/3F3zJHI

Nawet się załapałem! Jakim cudem? Przecież to nie pasuje do modelu świata w którego symulacji żyjemy. Nie ja. Coś tu nie gra. Mi się nie miało prawa udać!

Za niecałe 600? CL30?

No nie ma szans.

Aha. Dziś już wiem. Właśnie dostałem telefon z info oznaczającym minus 600zł.

To teraz już wszystko jasne, glitcha w symulacji nie było, wszystko w normie :lol2: Się poziom pecha po prostu buforował i dopiero dzisiaj rano przeliczyło :lol2:

W każdym razie dzięki Tirana za wrzutkę. Ciekawe czy wyślą, a jak wyślą to się najwyżej anuluje tamte co miały przyjść w czerwcu. :piwko:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Za niecałe 600? CL30?

No nie ma szans.

CL nic nie znaczy :P Liczą się tRCD i tRP oraz przede wszystkim, jakie kości mają moduły, bo to istotne do OC. CL 30-40-40 jest wolniejsze niż CL 36-36-36 %-)

Opublikowano (edytowane)

Ja się w to bawić nie będę. Nie mam zbędnego miesiąca życia do wywalenia na testy stabilności. Dostałem lekcję za czasów Core 2 Duo i przy próbie z 7700K kolegi i dziękuję, postoję.  :lol2:

Pamięci nie kręcę nigdy, nawet na karcie graficznej (od prawie 20 lat już, kiedyś kręciłem aż zmądrzałem :E )

Licząc EXPO CL 30 36-36-78 vs cl 40-40-96 na przykład to chyba różnicy dużej by nie było? W każdym razie tamte to chyba było 32 44-44-xx czy jakoś tak, choć już nie pamiętam. Ważne że nie było  w czterocyfrowej cenie. Na resztę nawet nie patrzyłem. :lol2:

Przed tym szalem myślałem nawet, że jak będę wreszcie kiedyś montował sobie tego nowego kompa to może kupić 2x32 CL28. Bo jak miałoby to dać np. 3% wydajności więcej za niewielką dopłątą to czemu nie, a zawsze lepiej aby RAM miał jak najniższe czasy dostępu. 

Ale w obecnej sytuacji? CL30 to już super, choćby i resztę timingów poustawiali na "jezus maria, kto to panu tak spier...." ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, VRman napisał(a):

Ja się w to bawić nie będę. 

Ale przecież to żadna zabawa. Tomasz publikuje w testach procesorów gotową tabelkę z Zentimings, przepisujesz, wrzucasz na 1,5h TM5 extreme@anta77 i gotowe. 2h raz na zawsze.

obraz.thumb.png.683b255acaaf2c5f10899ab8089c0a34.png

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Niektórym nie chodzą stabilnie RAMy nawet na defaultowym EXPO (i nie, nie chodzi o nieogarów co dają 2 zestawy 2x (razem 4) i się dziwią, że im 6000 CL30 z EXPO nie trybi)

PS. Testowanie pamięci to jednak nie 1.5h. Raczej 10x dłużej.

A to jeszcze x10 jak od początku coś nie działa i szukaj teraz gdzie i co zmienić. Już tak miałem, poluzowałem dosłownie wszystko a nadal nie chciało wskoczyć nawet to co dla takiego zestawu (2x8 b-die) powinno być na luzie. Straciłem kilka godzin. Już zmądrzałem. Nie dotykam, no chyba że na porządnych płytach ze swietną opinią i z drugim procem pod ręką, żeby w ogóle móć wiedzieć, że nie walczę z wiatrakami, bo to wcale nie musiała być wina RAMek. :)

Opublikowano
19 minut temu, VRman napisał(a):

Licząc EXPO CL 30 36-36-78 vs cl 40-40-96 na przykład to chyba różnicy dużej by nie było? W każdym razie tamte to chyba było 32 44-44-xx czy jakoś tak, choć już nie pamiętam. Ważne że nie było  w czterocyfrowej cenie. Na resztę nawet nie patrzyłem. :lol2:

Jakiejś bardzo dużej, to może nie, ale kilka procent paździochy na kościach Microna tracą.

4 minuty temu, VRman napisał(a):

PS. Testowanie pamięci to jednak nie 1.5h. Raczej 10x dłużej.

Robisz obliczenia dla NASA? :)

Opublikowano

A 6000 cl30 mogą w ogóle być na Micronach?

Swoją drogą Micron jak Intel. Z mistrza do najgorszego na rynku. :(

Szkoda, zawsze lubiłem Microna.

4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Robisz obliczenia dla NASA? :)

Wydawało mi się, że fakt, że stabilność pamięci wymaga doby testów to powszechna wiedza?

Sam miałem przypadki jak mi MemTesta czy GoldMemory wywalało w 30tej godzinie. Ludzie kombinują, piszą, że wszystko git, a 2 miesiące później nagle problemy z niestabilnością, bo nowa gra czy coś się zdegradowało albo był nowy bios i się sypie. 

Jakby to był RAM na wiele lat, to jeszcze można się pobawić, ale 2x16 i tak na lata się nie nada, szczególnie w roku 2027 a możliwe, że do tego czasu poleżą :lol2:

Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):

A 6000 cl30 mogą w ogóle być na Micronach?

Nie mogą.

7 minut temu, VRman napisał(a):

Wydawało mi się, że fakt, że stabilność pamięci wymaga doby testów to powszechna wiedza?

Możesz albo zaufać ludziom, którzy znają platformę AM5 i kości Hynix oraz wiedzą, że do normalnego domowego użytkowania dłuższe testy RAM są niepotrzebne, albo tradycyjnie teoretyzować, z DDR5 pewnie nie mając żadnego kontaktu. Te ustawienia ze zrzutu wyżej są kilometr od żyletkowania, więc tam nie ma się co sypnąć, a wydajność dają optymalną.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Była mowa o podkręcaniu, a nie o ustawieniach z Twojej rozpiski. Skoro nie może być w CL30 Micronów to nie ma w ogóle o czym mówić.

Uszczypliwości sobie daruj. Od tego jest forum, żeby się dowiadywać i nigdy nie ukrywałem, że własnej platformy na DDR5 jeszcze nie miałem. Nie rób ze mnie debila, bo jak pomiędzy rokiem 2000 a 2015 zasada była prawdziwa, to albo jest prawdziwa nadal, tylko nie spotkałeś się bo nie użytkujesz 50 różnych kompów normalnie każdego dnia, a tylko krótko masz na testy, albo miałem prawo nie wiedzieć, że przy DDR5 się coś zmieniło, skoro wcześniej przeskok z SDR na DDR, potem na DDR2, potem na DDR3, a potem na DDR4 niczego w tej kwestii (że potrzeba 10-30h testu) nie zmienił. To chyba dość rozsądnie i wcale nie głupie założenie, nie sądzisz?

Co do teoretyzowania to mi się je zarzuca na tym forum głównie w tym na czym się znam (obraz w ruchu, VR) (o ironio :E. Jak się nie znam to nie zgrywam speca NIGDY

Edytowane przez VRman
Opublikowano
15 minut temu, VRman napisał(a):

Skoro nie może być w CL30 Micronów to nie ma w ogóle o czym mówić.

Wspomniałeś o wrzucanych wcześniej paździochach z tRCD/tRP po 44, to napisałem o Micronach.

56 minut temu, VRman napisał(a):

W każdym razie tamte to chyba było 32 44-44-xx czy jakoś tak, choć już nie pamiętam.

17 minut temu, VRman napisał(a):

a potem na DDR4 niczego w tej kwestii (że potrzeba 10-30h testu) nie zmienił.

Jak wyżej, jeżeli robisz obliczenia dla NASA, to może rzeczywiście potrzebujesz tak absurdalnie długich testów. DDR4 absolutnie tyle nie potrzebują do normalnego domowego użytkowania.

18 minut temu, VRman napisał(a):

tylko nie spotkałeś się bo nie użytkujesz 50 różnych kompów normalnie każdego dnia, a tylko krótko masz na testy

Na co dzień używam kompa z podkręconym i zoptymalizowanym RAM DDR5, zestaw nigdy nie widział więcej jak godzinę testów w TestMem5 z profilem od anta z pełną alokacją RAM i przez ponad dwa lata nigdy, absolutnie nigdy się nic nie sypnęło. Tak samo wcześniej używałem zestawu z podkręconymi kostkami B-die, też nie robiłem testów stabilności dla NASA i też nigdy się nic nie sypło. Ostatni raz długie testy robiłem w czasach LGA 775, ale to prehistoria ;)

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, tomcug napisał(a):

DDR4 absolutnie tyle nie potrzebują do normalnego domowego użytkowania.

Przeszło test na 2h w południe, a wieczorem się wykrzaczyło. Fakt, że się nie bawiłem dłużej, bo w ogóle był problem żeby komp jakkowiek działał z timingami jakie myślałem, że w z palcem w dupie dam radę. A tu albo kupiony na Labie zostaw był totalną padaką, albo coś z płytą czy procem, bo nie znalazłem nawet żadnych wpisów żeby ktoś miał aż takie problemy. Nie celowałem w 3800 12-12, ale tu w ogóle był problem żeby uzyskać cokolwiek ponad gówniane SPD :D 

Już 18 lat temu się przekonałem, że jest takie coś jak degradacja. C2D na Asusie W64cośtam (i975) najpierw chodził z FSB na 400. Potem wymagał więcej "prundu" na chipset (kontroler RAMu). Potem już nawet do domyślnych 333 (fabryczne ustawienia) trzeba było podbijać te napięcie, bo inaczej komp nawet do windy nie wchodził. 

Później 2500K z biegiem lat zjeżdżał z 4.8 aż do 4.4, choć ostatecznie szkoda mi było czasu i zostało 4.3. O boocie  z ustawieniami jak pierwszego dnia szedł komp stabilnie, nie było już mowy. Teraz ostatnio czytałem o sytuacjach z podobnym rezultatem, choć trudno powiedzieć czy przyczyna ma z tym jakikolwiek związek, ale ludzie piszą, że po pół roku im proce się degradują i nie idą jak szły stabilnie wcześniej.

Z tego wszystkiego takie wnioski, że ja się pchać w OC RAMu nie zamierzam, bo za duże ryzyko ze albo zmarnuję czas, albo pewnego dnia zacznie się problem bo się coś zdegradowało. I piszę to ze świadomością, że większość osób nie miała z tym do czynienia więc uzna to za bzdurę, wymysły czy "robienie sobie problemów bo się nie umie ogarnąć ustawień". ;)

7 godzin temu, tomcug napisał(a):

a co dzień używam kompa z podkręconym i zoptymalizowanym RAM DDR5, zestaw nigdy nie widział więcej jak godzinę testów w TestMem5 z profilem od anta z pełną alokacją RAM i przez ponad dwa lata nigdy, absolutnie nigdy się nic nie sypnęło. Tak samo wcześniej używałem zestawu z podkręconymi kostkami B-die, też nie robiłem testów stabilności dla NASA i też nigdy się nic nie sypło. Ostatni raz długie testy robiłem w czasach LGA 775, ale to prehistoria

Zacznę od końca. Jaka prehistoria? Przecież Core 2 Duo wychodziło dopiero co! Prehistoria to XT albo 286 :E

Z ciekawości: jakiej klasy to płyty? Ja celuję w low-end, bo nie potrzebuję w zasadzie nic, byle sekcja zasilania była OK. Zabawy z b-die robiłem na kolegi kompie Tomahawk Zcoś70, 270 albo 370 z 7700K. To jedyna z jaką miałem do czyniania, ale wcześniej na innej platformie się przekonałem, że czasem po prostu się trafi padaka i walczysz całe godziny i nie idzie uzyskać prawie nic, a podmieniasz część na niby taką samą, a tu niebo o ziemia i od pierwszego strzała wszystko zapierdala i to stabilnie. 

I drugie pytanie: coś DDR5 zmienił, albo metodologia testów się zmieniła? Ja się zatrzymałem na MemTestach x86 i Goldmemory. Czyli w tej właśnie "prehistorii". Od tamtego czasu rad podszedłem do tematu z 2500K swoim i 7700K kolegi i podziękowałem. Swoją drogą to tutaj właśnie zmiana RAMek na inne nagle magicznie rozwiązała problem z "Czemu do ..... nędzy nie daję rady uzyskać żadnych sensownych ustawień RAMu?" W teorii i według mędrców z forum frazpc, każdy ram powinien robić to co chciałem, a dobry sporo więcej, a podbijanie napięć czy zmiana ustawień powinna pomagać. Na 100%. No nie ma innej opcji! Wszyscy że jestem głupi i nie umiem. 

A tu zmiana RAMek i patrz pan, niespodzianka.  ;)

Od tego czasu wolę wierzyć własnemu "przeczuciu" i ogólnie od kręcenia pamięci trzymać się z daleka. W kartach tym bardziej. Już w 8800GT ludziom po roku padały pamięci bo "se podkręcili" z 1800 na 2000 czy inny niewarty zachodu procent. 

Byle nie było mniej niż -5% względem niezłych ustawień w "worst case scanario" (ale w grach, nie benchmarku) i oleję, zostawię, niech się ludzie mający czas i cierpliwość tym bawią, a ja postoję. ;)

BTW.

Ciekawe czy z premierą 9850X3D AMD nie zacznie pakować do 9800X3D kaszan, które będą kaszleć już przy def EXPO 6000 CL30 :D