Skocz do zawartości

i7-13650HX, a taktowanie p-core

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, już miałem dawniej zapytać, ale wiecznie gdzieś umykało mi to, a mianowicie według specyfikacji pisz, że p-cor w turbo ma 4.9GHz, ale ja tego nie rozumiem. HWiNFO pokazuje, że było max taktowanie 4.8-4.9 GHz, ale gdy np. odpalę Cinebench to max jest 4.4GHz, dodaję foto z HWinfo podczas testu Cinebench i pytanko dlaczego tak jest? 

Bez tytułu.png

Opublikowano

Bo odbijasz się od temperatury lub power limitu przy obciążeniu. Musisz zrobić UV żeby utrzymać zegar. 

Sprawdź w HWInfo zakładkę odpowiadającą za ograniczenia i tak będzie jasno pokazane co i w jakim stopniu ogranicza CPU. 

Opublikowano

Dobra, UV mam zrobiony do -125mV i bardziej nie zejdę niestety, bo wywala system. W ThrottleStop w limitach pokazuje TVB , że to ogranicza taktowanie, ale niestety nie jestem w tym, aż tak obeznany czy da się z tym coś zrobić.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Johos napisał(a):

Taktowanie skacze od 4.4MHz do 4.888Mhz, temp 66 stopni.

Przy pojedynczym obciążonym rdzeniu nie trzyma max boost? ... sprawdź jakie są ustawione PowerLimity - to laptop, więc może pojedynczy rdzeń potrafi przekroczyć PL1. (wg. spec PL1 to 55W, więc nie powinno być tak źle by 1 rdzeń to wysycił, ale nie wiadomo co producent laptopa poustawiał)

4 godziny temu, Johos napisał(a):

Jeszcze jedno, czy Thermal Velocity Boost można wyłączyć?

Można - wówczas max taktowanie pojedynczego rdzenia będzie niższe ;) (tak przynajmniej to działa w stacjonarnych i9)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Troszkę się bawiłem, wyłączając tą opcje mimo, że mam ustawione na -125mV w ThrottleStop dźwiga mi taktowanie w Cinebench do 4.5GHz i automatycznie PKG Power ma ponad 100W, a temp rośnie do 90-92 stopni, a więc chyba zostanę przy niższym taktowaniu i niższej temp. Wymieniłbym pastę, ale lapek mam bodajże od kwietnia, a ja lubię mieć pod górkę i coś zepsuć, nawet jak uważam, więc nie chcę ryzykować póki działa😂

Opublikowano
W dniu 12.11.2025 o 20:24, Johos napisał(a):

Witam, już miałem dawniej zapytać, ale wiecznie gdzieś umykało mi to, a mianowicie według specyfikacji pisz, że p-cor w turbo ma 4.9GHz, ale ja tego nie rozumiem. HWiNFO pokazuje, że było max taktowanie 4.8-4.9 GHz, ale gdy np. odpalę Cinebench to max jest 4.4GHz, dodaję foto z HWinfo podczas testu Cinebench i pytanko dlaczego tak jest? 

Bez tytułu.png

Witam. Widzę mamy bardzo podobną zagadkę. W moim i7 13650hx Cinebench R23 w trybie single core utrzymuje maksymalnie 4700 mhz w HWInfo przy średnio 55-65C z wynikiem 1836 pkt. Natomiast multi osiąga 18950 pkt przy temperaturze 80 do chwilowych nawet 95C. Samo dławienie klocka pojawia się tylko w teście na multi core i jest "sekundowe" na poziomie 1% może występuje dwa razy na 10 min testu. Pasta została wymieniona na Honeywella PTM 7950 dosłownie wczoraj. 

IMG_4239.dng

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.11.2025 o 18:55, Johos napisał(a):

r23 10min 21067pkt.

Czy możesz odczytać z programu diagnostycznego odpalonego w tle ile Wat procesor pobiera w czasie działania tego testu (najlepiej odczyt po kilku minutach)?

W dniu 18.11.2025 o 18:55, Johos napisał(a):

a r24 10min 1207pkt,

... a może nawet lepiej z tego ;) (też po paru minutach liczenia)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
W dniu 14.11.2025 o 18:47, Johos napisał(a):

Dobra, UV mam zrobiony do -125mV i bardziej nie zejdę niestety, bo wywala system. W ThrottleStop w limitach pokazuje TVB , że to ogranicza taktowanie, ale niestety nie jestem w tym, aż tak obeznany czy da się z tym coś zrobić.

Której wersji TS używasz ? 

Opublikowano

@Foel, co cię blokuje przed wyłączeniem?

Izolację rdzenia można wyłączyć w BIOS'ie lub w Zabezpieczenia Windows, Zabezpieczenia urządzenia, Izolacja rdzenia, opcja do wyłączenia to Integralność pamięci.

Wirtualizację można wyłączyć w BIOS'ie lub jednym poleceniem, bcdedit.exe /set hypervisorlaunchtype off.

Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 13:30, SebastianFM napisał(a):

@Foel, co cię blokuje przed wyłączeniem?

Izolację rdzenia można wyłączyć w BIOS'ie lub w Zabezpieczenia Windows, Zabezpieczenia urządzenia, Izolacja rdzenia, opcja do wyłączenia to Integralność pamięci.

Wirtualizację można wyłączyć w BIOS'ie lub jednym poleceniem, bcdedit.exe /set hypervisorlaunchtype off.

W tym rzecz, że w Biosie wyłączyłem virtualizacje. W systemie domyślnie mam wyłączony Hyper V itd. Wyłączyłem izolacje rdzenia oraz integralność pamięci i nawet po restarcie nadal w menadżerze zadań widnieje jako włączona wirtualizacja. Postawiłem nowy system i także niczego to nie zmieniło.

Opublikowano

Ciekawe, u mnie wszystko zgasło bez problemu i nawet w biosie da się bez problemu wyłączyć blokady UV. Mnie te 95 stopnie zniechęciło i dlatego wolę, by miało te 4.4GHz. U mnie to tak wygląda.

{8E7FB0BD-B5A3-4D28-AA79-5ADCA6149C22}.png

Opublikowano
3 godziny temu, Johos napisał(a):

Ciekawe, u mnie wszystko zgasło bez problemu i nawet w biosie da się bez problemu wyłączyć blokady UV. Mnie te 95 stopnie zniechęciło i dlatego wolę, by miało te 4.4GHz. U mnie to tak wygląda.

Może wynikać to od producenta. W moim przypadku Gigabyte i bardzo ubogi bios. Dziś znowu walczę o odblokowanie :D Wydaje mi się, że bardziej  to tez wina samego systemu windows zwłaszcza, że w 2024 roku mogłem to zmieniać w zależności od potrzeb.

Opublikowano

W laptopie Gigabyte jest ukryte menu w bios,a przynajmniej w Aorus.

A co to co mi limituje to będzie temperatura, przy 4.7GHz pona 95 jest w stanie wskoczyć temp, więc nie tak zostanie, przywykłem w sumie do tego.

Opublikowano
1 minutę temu, Johos napisał(a):

W laptopie Gigabyte jest ukryte menu w bios,a przynajmniej w Aorus.

A co to co mi limituje to będzie temperatura, przy 4.7GHz pona 95 jest w stanie wskoczyć temp, więc nie tak zostanie, przywykłem w sumie do tego.

W moim nie ma. Sprawdzałem te tajne kombinacje klawiszy. Mowa tu o modelu G6X9KG. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, janek25 napisał(a):

czego?

Kontroli nad wirtualizacją. Wszędzie jest wyłączona a mimo to system widzi ją jako aktywną. przez co nie mogę zmienić żadnej funkcji w ThrottleStop.

Na zdjęciach to widać. Bios wyłączony, opcje systemu wyłączone a status aktywny.IMG_4262.dngIMG_4262.dng

IMG_4261.dng

Edytowane przez Foel