Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zamierzam wymienić moją kartę graficzną na coś lepszego która będzie dobrze się uzupełniać z prockiem I5 10400F. Gram w max 1080P głównie fps cs, valorant, fifa ale chciałbym okazjonalnie też pograć w inne tytuły np. ARC Raiders itp żeby to dobrze chodziło. Szukam fajnej opcji na parę lat w budżecie 1000PLN.Jesli jest opcja z drugiej ręki też spoko. Posiadam zasilacz 600W i 16gb ram. Z góry dzięki za pomoc za polecenie czegoś sensownego :)

Opublikowano
10 minut temu, frost1337 napisał(a):

Witam zamierzam wymienić moją kartę graficzną na coś lepszego która będzie dobrze się uzupełniać z prockiem I5 10400F. Gram w max 1080P głównie fps cs, valorant, fifa ale chciałbym okazjonalnie też pograć w inne tytuły np. ARC Raiders itp żeby to dobrze chodziło. Szukam fajnej opcji na parę lat w budżecie 1000PLN.Jesli jest opcja z drugiej ręki też spoko. Posiadam zasilacz 600W i 16gb ram. Z góry dzięki za pomoc za polecenie czegoś sensownego :)

Manitech złożył intelowską ślicznotkę może taki B580?

Opublikowano
7 minut temu, frost1337 napisał(a):

@Grolshek widziałem te intele ale chyba wolałbym coś od amd/nvidia jednak żeby mieć większy spokoj co do stabilności 

To używka do 1000pln u Nvidii RTX 3070 8GB zupełnie nieprzyszłościowy lub u AMD RX6700XT 12GB jak cię mogę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem trzeba troche zwiększyć budżet.  Tym tańsza kupisz to tym cześciej będziesz wymieniać. Choc do FullHD to nawet tania karta się nada.

W tym budzecie nie kupisz nic z 12 gb pamięci. Wymiana obudowy jest tania a ja miałem rtx 3080 z tym prockiem. Ten procek da rade RTX 5060ti obsłużyć. O 1440p warto też myśleć.

Edytowane przez łukasz850
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, frost1337 napisał(a):

@łukasz850 używana karta to nie problem. W tej cenie są jakies 6700 XT co mysle nie jest najgorszym wyborem, gram glowne wlasnie w FHD. Co w takim razie polecasz?

Ja bym odradził karty używane. Nie wiadomo jak właściciel ją traktował.  Bez zwiększenia budżetu nie dasz rady kupić 12 gb. https://www.x-kom.pl/p/1190253-karta-graficzna-amd-asrock-radeon-rx-7700-xt-challenger-oc-12gb-gddr6.html

Edytowane przez łukasz850
Opublikowano
1 minutę temu, frost1337 napisał(a):

W takim razie jaki wg Ciebie min budzet nowej karty sensownej by pograc bez koniecznosci wymiany w najblizszych kilku latach?

Już dałem do linka do kary z 12 gb pamięci. RX 7600 jest ok do fullhd. Jesli chcesz te 12 gb pamięci to musisz dopłacić te 300 zl.

Opublikowano

@Send1N no własnie, wolalbym te 12gb vram i licze ze ktos cos doradzi. Niekoniecznie gram na najwyzszych detalach a chcialbym karte wydajna ktora w stosunku jakosc/cena bedzie po prostu ok :) Wiekszosc gram w fps, czasem jakis Lost ARC i na ten moment nic wiecej aczkolwiek nie chcialbym wymieniac karty za kolejne 2 lata :)

Opublikowano
1 minutę temu, frost1337 napisał(a):

@Send1N no własnie, wolalbym te 12gb vram i licze ze ktos cos doradzi. Niekoniecznie gram na najwyzszych detalach a chcialbym karte wydajna ktora w stosunku jakosc/cena bedzie po prostu ok :) Wiekszosc gram w fps, czasem jakis Lost ARC i na ten moment nic wiecej aczkolwiek nie chcialbym wymieniac karty za kolejne 2 lata :)

Jak chcesz te 12 gb to musisz dołożyć te 300 zł

Opublikowano (edytowane)

Ta. Po co się hamować, niech dołoży do 5080. To przecież tylko 5k :E 

Najsensowniejsza póki co jest 9060XT nowa, albo szukanie w dobrych pieniądzach kart pokroju 4070 z drugiej ręki - ale pewnie po gwarancji.

I nie czekałbym zbyt długo, bo już ćwierkają ptaszki że następna dostawa RXów będzie nawet o 10% droższa niż obecne ceny.

Natomiast powtórzę, sensowne minimum na następne kilka lat do FHD to dzisiaj >12gb vram. Ostatecznością są używane 3080 z 10gb vram, ale tutaj już autentycznie trzeba trafić na przypilnowaną sztukę - no i te lepsze raczej do Twojej obudowy nie wejdą.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 2