pawelx20 1 Opublikowano 28 Listopada Opublikowano 28 Listopada (edytowane) chciałbym się poradzić na temat 2 opcji zestawów komputerowych Budżet ok. 6500 PLN Do czego będę używać: - Głownie do gier, zazwyczaj gram w RPG, gry strategiczne od pardoxu, czy x4 (wymagają wys efektywności single core processor’a ) - Po różne zastosowania AI. - Czasami do jakieś obróbki video i streamowania 1 komputer w obudowie micro ATX 2 też w możliwie jak najmniejszej obudowie komputer ATX Do kupienia są: -Procek -Mobo -Ram -Karta - Obudowa -Zasilacz -Chłodzenie UWAGI obudowa - obudowa musi zmieścić się do walizki 76×49×30 cm więc wymiary obudowy nie mogą być większe - preferuje obudowy nie przeszklone W opcji numer 2 - musi być miejsce na 2 dyski HDD i co najmniej 2 dyski SSD ( mam 1 ssd i 1 nvme) wszystkie te dyski będę chciał przenieść ze starego zestawu. Karta graficzna - strasznie nie lubię piszczących cewek w kartach graficznych, dlatego zależy mi na karcie graficznej z jak najlepszą kulturą pracy. Edytowane 28 Listopada przez pawelx20
Pan Mateoo 503 Opublikowano 28 Listopada Opublikowano 28 Listopada co do preferencji podroznych to rozumiem, ale chcesz HDD ktore posiada czesci mechaniczne do czestych podrozy etc? wiesz jak na lotniskach zdarza sie rzucać walizkami, wiec jestes pewien ze dysk talerzowy bedzie spelnial swoje zadanie?
pawelx20 1 Opublikowano 28 Listopada Autor Opublikowano 28 Listopada (edytowane) Zawsze mogę je wymontować i wziąć pod pachę. Może się tak zdażyć, że będzie to podróż tylko w 1 stronę Co sądzicie o takim zestawie dla opcji 2 AMD Ryzen 7 7800X3D ASUS B650E MAX GAMING WIFI GOODRAM 32GB (2x16GB) DDR5 6000 mhz cl 30 Asus Prime GeForce RTX 5070 OC 12GB GDDR7 Cougar Uniface RGB Black ENDORFY Supremo FM6 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 Fortis 5 Edytowane 29 Listopada przez pawelx20 wazne
Dirian 711 Opublikowano 29 Listopada Opublikowano 29 Listopada (edytowane) Zamiast Fortisa daj Phantom Spirit 120, zamiast Supremo: https://www.ceneo.pl/173283452 Edytowane 29 Listopada przez Dirian 1
Oldman 493 Opublikowano 29 Listopada Opublikowano 29 Listopada 15 godzin temu, pawelx20 napisał(a): - obudowa musi zmieścić się do walizki nie chce krakać ale to sie może dobrze nie skończyć 14 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a): co do preferencji podroznych to rozumiem, ale chcesz HDD ktore posiada czesci mechaniczne do czestych podrozy etc? w zyciu bym nie włozył stacjonarnego kompa do walizki i poszedł z tym na lotnisko, szaleństwo ja myslalem że OP rozpatruje wyłącznie jezdzenie własnym autem.
pawelx20 1 Opublikowano 29 Listopada Autor Opublikowano 29 Listopada (edytowane) Panowie odbiegacie od tematu. Ja tu szukam rad odnosnie zestawu komputerowego , a nie podróżowania z casem w walizce. Wracając do tematu troche mnie martwi to żę we wszystkich polecanych zestawch procesórów poleca sie procesory z 2023, tutaj też wziąłem pod uwagę ryzen 7 AMD Ryzen 7 7800X3D, który jest konsturkcją z 2023 , troche mnie to martwi, bo składam ten zestaw z myślą o kolejnych 5-10 latach do przodu. Edytowane 29 Listopada przez pawelx20
Dirian 711 Opublikowano 29 Listopada Opublikowano 29 Listopada (edytowane) Bo to nadal jeden z najlepszych prockow do gier. Wydajniejszy jest dopiero 9800X3D, ale to nie twoj budżet. Zresztą prędzej bym się martwił o GPU niż o CPU bo 5070-tka już teraz nie jest demonem wydajności Edytowane 29 Listopada przez Dirian
Oldman 493 Opublikowano 29 Listopada Opublikowano 29 Listopada 2 godziny temu, pawelx20 napisał(a): Panowie odbiegacie od tematu. Ja tu szukam rad odnosnie zestawu komputerowego , a nie podróżowania z casem w walizce. Wracając do tematu troche mnie martwi to żę we wszystkich polecanych zestawch procesórów poleca sie procesory z 2023, tutaj też wziąłem pod uwagę ryzen 7 AMD Ryzen 7 7800X3D, który jest konsturkcją z 2023 , troche mnie to martwi, bo składam ten zestaw z myślą o kolejnych 5-10 latach do przodu. Tak jak napisał Dirian ale jesli chcesz bardziej dokładnie to: jesli mnie pamięc nie myli to od 2023 wyszły: AMD Ryzen 9 9900X AMD Ryzen 7 9700X AMD Ryzen 5 9600X najmocniejszy z nich to 9900X (więc skupmy się na nim) tyle ze to nie jest procesor zoptymalizowany pod gry (jak i reszta tej gromadki) rzuć okiem na wynik testu tego procesora pod kątem gier w podsumowaniu testu opisany jest tak: - Bardzo dobre osiągi w aplikacjach - Bardzo wysoka moc pojedynczego rdzenia - Sensowna wydajność w grach - Niskie temperatury rdzeni temperatury - Kompatybilność z istniejącymi płytami głównymi - Dodatkowe linie PCIe 5.0 dla dysków M.2 - Instrukcje AVX-512 z pełną szybkością wykonania dzięki 512-bitowemu FPU Gdybys kupował komputer do innych rzeczy niż gry wtedy nalezaloby sie zastanowić czy któryś wziąć cos innego niż 7800x3D, a jesli do gier to w twoim budżecie 7800x3D to najlepsza opcja. 1
pawelx20 1 Opublikowano 1 Grudnia Autor Opublikowano 1 Grudnia a co myślicie o tej płycie głownej MSI PRO B850-P WIFI , po jak coraz wiecej czytam o niej i nie wiem czy to jest dobry wybór. i szczerze mówiać jest strasznie brzydka jak na mój gust.
Dirian 711 Opublikowano 1 Grudnia Opublikowano 1 Grudnia (edytowane) Bardzo dobra płyta. A że brzydka? Jak wszystko złożysz to i tak w środku nie będzie jej praktycznie widać bo będzie zasłonięta przez GPU i chłodzenie. Alternatywnie możesz zobaczyć Gigabyte B850 Eagle Edytowane 1 Grudnia przez Dirian
pawelx20 1 Opublikowano 1 Grudnia Autor Opublikowano 1 Grudnia No mam już zamówioną za 699 zł, ale nie cieszyłem się jak ją pakowałem do koszyka, tak jak Giertych z Czarzastego. Z tego co robię research to ma Ubogi kodek audio: Używa podstawowego układu Realtek ALC897, mój Z270 ma lepszy kodek Realtek ALC1220. A ja mam dobre słuchawki Steel Series Arctis Nova. Generalnie rozglądam się za inną płytą, może z jakimś sklepem da się coś wynegocjować. Generalnie wszystko wygląda na to że zmieszczę się w budżecie z zen 7 9800X3D , ewentualnie zostanę przy starej obudowie ale dołożę te 300 zł dodatkowo na obudowę.
Pan Mateoo 503 Opublikowano 1 Grudnia Opublikowano 1 Grudnia 2 minuty temu, pawelx20 napisał(a): A ja mam dobre słuchawki Steel Series Arctis Nova. to nie sa dobre sluchawki. to sa sluchawki gamingowe - czyli slabe. natomiast beda wystarczajace pewnie do twoich potrzeb. nie muisz patrzec na wyglad plyty az tak bo ona ma pelnic funkcje a nie wyglad 1
pawelx20 1 Opublikowano 1 Grudnia Autor Opublikowano 1 Grudnia (edytowane) Jestem człowiekiem bardziej pragmatycznym niż estetą, ale no, wygląd tej karty mi nie siedzi totalnie, coś jak wczesne lata 00. A wracając do dźwięku. Słaby kodek stwarza kolejny problem zakupu karty dźwiękowej. Na kartach dźwiękowych w ogóle się nie znam Jeśli to ma być kolejny wydatek rzędu 100-200 , to ta płyta mija się z celem. A co się stało z marką ASrock, że ludzie przestali ją polecać ? Edytowane 1 Grudnia przez pawelx20
Send1N 4 572 Opublikowano 1 Grudnia Opublikowano 1 Grudnia (edytowane) Godzinę temu, pawelx20 napisał(a): Z tego co robię research to ma Ubogi kodek audio: Używa podstawowego układu Realtek ALC897, mój Z270 ma lepszy kodek Realtek ALC1220. A ja mam dobre słuchawki Steel Series Arctis Nova. Nie ważne czy tam będzie alc897, 1200 czy 1220 jak nie masz wzmocnienia na wyjściu słuchawkowym to i tak jest kupa nawet na zwykłych 32ohm'owych słuchawkach względem tego jak podłączysz je do czegoś co ma wzmacniacz słuchawkowy, na zwykłej używce soundblasterX G1 za 5 dych będziesz miał znacznie lepszy dźwięk niż na nawet najlepszym zintegrowanym kodeku bez wzmacniacza, także olej temat dźwięku na płycie i zainteresuj się czymś zewnętrznym jeżeli nie posiadasz bezprzewodowych słuchawek lub przewodowe które nie posiadają swojego DAC'a w zestawie U mnie na płycie po podłączeniu zwykłych pierdziawek za 30zł do integry na głośności 100% nadal ledwo co słychać a dźwięk jest totalnie płaski praktycznie bez bass'u dlatego już od dawien dawna olewam to jaki płyta ma kodek bo pierwsze co to wyłączam go w biosie Może być tak że tylko myślisz że twoje arctisy dobrze grają bo nie wiesz jak mogą grać naprawdę Edytowane 1 Grudnia przez Send1N
Dirian 711 Opublikowano 1 Grudnia Opublikowano 1 Grudnia Godzinę temu, pawelx20 napisał(a): A co się stało z marką ASrock, że ludzie przestali ją polecać ? Pocztaj o palących się procesorach na ASrockach. 1
pawelx20 1 Opublikowano 2 Grudnia Autor Opublikowano 2 Grudnia Dobra w końcu wybrałem zestaw Procesor AMD Ryzen 7 9800X3D MSI PRO B850-P WIFI Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 Karta graficzna Asus Prime GeForce RTX 5070 OC 12GB GDDR7 DLSS4 MSI MPG A850G PCIe5.0 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock Pro 3 Black (BK042) Szukam jeszcze obudowy do tego zestawu. BEZ szkła hartowanego. Musze jeszcze znaleźć dobrą obudowę która pomieści mi : 2 dyski HDD 1 Dysk SSD no i napęd optyczny, Tak jestem już młodym boomerem , który ma hobby przeglądania swoich zdjęć RTG i rezonansów magnetycznych od lekarzy. Chyba, że są jakieś przejściówki z SATA na usb. to podłączyłbym sobie ten napęd jako zewnętrzny. Co sądzicie o tej obudowie Fractal Design Pop Air Solid ? Spełnia wszystkie powyższe wymogi. Nie wiem co prawda jak będzie z potencjalną rozbudową o chłodzenie wodne na przykład. Czy obudowa nie będzie za mała, żeby dobrać adekwatne chłodzenie wodne pod możliwości procesora. OPCJE BEZ zatkoki na napęd też przeglądałem: Obudowa be quiet! Pure Base 600 Black Obudowa Fractal Design Meshify C Endorfy Signum 300 Solid Fractal Design Focus 2 Solid
Dirian 711 Opublikowano 2 Grudnia Opublikowano 2 Grudnia (edytowane) Pop jest ok jak potrzebujesz napęd zamontować, tylko nie ma filtra przeciwkurzowego z przodu (jedynie siatka), więc trzeba trochę częściej odkurzać w środku. Ale poza tym spoko buda. Wodne wejdzie na górę 240 / 280mm. Może weź sobie od razu AIO? https://www.x-kom.pl/p/1307401-chlodzenie-wodne-smx-hayate-240.html Edytowane 2 Grudnia przez Dirian
AudRob 206 Opublikowano 2 Grudnia Opublikowano 2 Grudnia W dniu 1.12.2025 o 13:43, pawelx20 napisał(a): strasznie brzydka jak na mój gust Na płytę i tak się nie będziesz gapił a jak założysz chłodzenie to i tak tej płyty prawie nie będzie widać. Co do płyty MSI PRO to tania budżetówka ja na pewno tego paździerza bym nie kupił.😊 Oczywiście MSI to super płyty ale nie PRO Szukaj coś z serii X Na końcu E
pawelx20 1 Opublikowano 2 Grudnia Autor Opublikowano 2 Grudnia Budżetowa ta płyta raczej nie jest, to jest płyta 850 , normalnie warta 879 zł zamówiłem za 699. Ma bardzo mocną sekcje zasilania. i wifi.
AudRob 206 Opublikowano 2 Grudnia Opublikowano 2 Grudnia Se 12 minut temu, pawelx20 napisał(a): normalnie warta 879 za tyle z lekką dopłatą kupujesz już płytę z lepszym chipsetem. B850 PRO to budżetowa płyta już gaming jest lepsza ale z X a cena jest normalna co do sekcji to dobra ale nie bardzo mocna. amazon.pl/dp/B0BVWB869H?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect&utm_medium=referral&ascSubtag=72e4bd31-fefc-8468-00f6-16e1079d7f38
pawelx20 1 Opublikowano 2 Grudnia Autor Opublikowano 2 Grudnia (edytowane) DARMOWA dostawa do punktu odbioru 2 kwietnia - 12 czerwca, 2026 dla członków Prime. Bądzmy poważni, tak samo mozna znaleść kości ramów z niską cenę ale dostawy w 2026 roku. A ja potrzebuje FV. Edytowane 2 Grudnia przez pawelx20 1
AudRob 206 Opublikowano 2 Grudnia Opublikowano 2 Grudnia 2 minuty temu, pawelx20 napisał(a): Bądzmy poważni, To masz tu różnica nieduża net-s.pl/produkt/plyta-glowna-msi-pro-b850-p-wifi-1765416;20-c-10 Płyta 850 ogólnie jest słaba lepsza jest X870E czy X670E np😊 8 minut temu, pawelx20 napisał(a): Bądzmy poważni Na pojutrze morele.net/plyta-glowna-msi-pro-b850-p-wifi-14456287/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=016d7214-8f38-3632-9538-16f6f97d1260
pawelx20 1 Opublikowano 2 Grudnia Autor Opublikowano 2 Grudnia Generalnie w moim budżecie chciałem wydać 6000-6500 i sie nie zmieściłem. Cały ten zestaw co wyżj będzie mnie kosztował 6652,6 zł + oboudowa 338 zł razem wyszło 6990 zł z dostawami z różnych sklepów. Jeszcze w mnoim zasięgu były płytyASRock B850 PRO RS WiFi / MSI PRO B850-P WIFI /Gigabyte B850 EAGLE WIFI6E orginalnie chciałem kupić płyte B650 . o 100-200 zł tańszą . https://prnt.sc/oT9XGYZOmYoN
Send1N 4 572 Opublikowano 2 Grudnia Opublikowano 2 Grudnia 1 godzinę temu, AudRob napisał(a): Co do płyty MSI PRO to tania budżetówka ja na pewno tego paździerza bym nie kupił.😊 Oczywiście MSI to super płyty ale nie PRO Akurat u msi ta budżetowa seria "PRO" nadal jest przyzwoita patrz na taką B450 A Pro sekcja na tyle mocna że ogarniała każdy cpu to samo moja B550A pro, w następnych generacjach nic się nie zmieniło w tej kwestii, są to na tyle solidne płyty że śmiało można brać 1
AudRob 206 Opublikowano 2 Grudnia Opublikowano 2 Grudnia 20 minut temu, Send1N napisał(a): Akurat u msi ta budżetowa seria "PRO" nadal jest przyzwoita Może ale jak już składać nówkę można coś lepszego wziąć portów USB trochę mało😊 1
Rekomendowane odpowiedzi