Skocz do zawartości

Chłodzenie NZXT Kraken 280 RGB

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.12.2025 o 20:31, AudRob napisał(a):

Mam na oku takie chłodzenie NZXT Kraken 280 RGB White 2x140mm  czy ktoś takie używa jak z kulturą pracy pompki  wydajnością itp.

Ja mam, ultra ciche (ale masz też regulację), bajecznie wygląda i każdy pyta zawsze jak do mnie przychodzi co to za chłodzenie xD 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Zastanawia mnie wylew tematów na Reddit odnośnie problemów z NZXT Kraken 280 z przed roku i dwu lat 

https://www.google.com/search?q=NZXT+Kraken+280+RGB+White+issue+reddit+&sca_esv=8b6848c6fe0124b8&sxsrf=AE3TifNWJD02cE9LakZCAZIKLnqRHxnaFw%3A1767598732047&source=hp&ei=jGpbaYRvv7nA8A-PoY6wDg&iflsig=AOw8s4IAAAAAaVt4nFhLNtKtxLYbE0ZhYJka113AaV8P&ved=0ahUKEwiE5Zu08vORAxW_HBAIHY-QA-YQ4dUDCB8&uact=5&oq=NZXT+Kraken+280+RGB+White+issue+reddit+&gs_lp=Egdnd3Mtd2l6IidOWlhUIEtyYWtlbiAyODAgUkdCIFdoaXRlIGlzc3VlIHJlZGRpdCAyBRAAGO8FMgUQABjvBTIFEAAY7wUyBRAAGO8FMgUQABjvBUibYVAAWPRWcAB4AJABAJgBjgGgAegJqgEEMTEuNLgBA8gBAPgBAvgBAZgCD6ACpArCAgcQABiABBgTwgIIEAAYExgWGB7CAgYQABgWGB7CAggQABiABBiiBMICBRAhGKABwgIHECEYoAEYCpgDAJIHBDExLjSgB_05sgcEMTEuNLgHpArCBwUwLjkuNsgHIYAIAA&sclient=gws-wiz

i tutaj pytanie jak to się przekłada na obecnie dostępne w sprzedaży nowe AIO tego producenta.

Kraken 360 miałem dłuższy czas temu i tragedia z pompą Asetek...dostał kopa po kilku dniach pracy,

kolejny Asetek w AIO GPU (RTX 3090 Kingpin zdechł po drugim roku pracy) i wtedy przygoda z tymi pompami zakończyła się dla mnie definitywnie

Jakiś uraz mam od tej pory do produktów Asetek...

znowu EKWB AIO360 (Basic) pracuje 4 lata i perfekt się spisuje ale to kompletnie inna pompa.

Opublikowano

Wygrałeś,dobra sztuka wpadła po prostu.

Jak widać ruletka ... u mnie nie trafiło sprawnej pompy Asetek dwa razy i dałem sobie spokój z ich produktami.

EKWB AIO360 (Basic) trafiłem OK i na full speed 2540 rpm ciszej od Asetek pracuje więc jakiekolwiek skręcanie zbędne.

Kupić testować ocenić kulturę pracy a jak lipa to zwrot do sklepu i po sprawie.

• Upvote 1
Opublikowano

Owszem,nie są godne polecenia ale mało kto to trzyma na super niskich rpm

bo wtedy wydajność nędza przy chłodnicach AIO z wysokim FPI.

Od razu wymieniałem je na Noctua a przez moje skrzywienie do totalnej kontroli wyniesione z watercoolingu

to AIO sterowane z OCTO i czujnik temp płynu w AIO zintegrowany z chłodnicą

do pracy z krzywą sterowania tym badziewiem w Aquasuite.

Taka opcja w pełni automatycznego sterowania krzywą pracy pompy i wentylatorów zależnie od scenariusza pracy w AIO to w CLC norma ale w AIO to tylko dodatkowe koszty

a ma być tanio nie dobrze więc...mało kto w to pójdzie.

obraz.thumb.png.5ad018d4f549f5eaf2ebcf6939cdb351.png

Z drugiej strony tanio to już było i widzę co producenci z cenami AIO z zakrzywionymi wyświetlaczami proponują i za ile.

6.67-inch AMOLED display “wow” factor.

https://www.enostech.com/asus-aio-coolers-for-2025/

obraz.thumb.png.0ce1405b8d448ea5a983edfecfd10479.png

https://overclock3d.net/news/cases_cooling/asus-showcases-their-rog-ryuo-iv-slc-360-argb-cpu-liquid-cooler-at-ces-2025/

obraz.thumb.png.e721e374590d079b8727e182474b06e4.png

Plus za nowe złącze do podłączenia  AIO do mobo dla Asus -> mniej kabli mniej bałaganu w budzie.

Plus za magnetycznie mocowane do siebie wentylatory w systemie chain.

Z automatu nowe złącze to wiąże usera z zakupem mobo/AIO od Asus.

obraz.thumb.png.9b33f37c79965d176d5d7459ae01fe3c.png

obraz.thumb.png.568f665f3eb271f34e49879cf1bad951.png

Te nowe AIO...patrzę co tu się dzieje z wielkością ekranów AMOLED...heh

obraz.thumb.png.4e24ec58eb730d307b36c31e501938d9.png

Nie tylko AIO ale i obudowy Asus na CES 2026 też mają ekrany,wentylatory to samo...taki trend "wincyj ekranów" dostaliśmy :)

obraz.thumb.png.62d8eb505e290924ca582e06edc48db5.png

obraz.thumb.png.03f7d20ac9e23655b578db06fb8431c3.png

Z fajnych rzeczy pokrywa przykrywająca bałagan kabli na dole mobo mocowana na magnesy

i system szybkiego odblokowania jednym przyciskiem zaczepów GPU i pokryw NVME.

obraz.thumb.png.621bd93269f5863887d574785c015bb3.png

obraz.thumb.png.a832d4fa2e45db9fe7fa9da8e885d0e0.png

Nie wiem czy Asus dodał oprócz tych ekranów w AIO możliwość wymiany płynu,czujnik temp płynu i soft podobny do Aquasuite ale może za wiele wymagam :)

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, MrKetiw napisał(a):

Ja zaś mam NZXT Kraken X63 RGB od 4 lat może, pompka pracuje idealnie

Ten model był wyjątkowo udany, miałem go przez 2 lata, mogę potwierdzić bardzo dobra kulturę pracy pompki. Natomiast z tymi późniejszymi, to jak @Elder pisze, jest masa problemów i osobiście chyba bym brał coś od Corsair'a czy EKWB, ale to ja :)

8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Fabryczne wentylatory od nzxt na krakenie czasem nie terkoczą na niskich obrotach? ;) 

Nie. Ogólnie są jakościowo naprawdę dobre, a testowałem je również w opcji push-pull. Bardzo wydajne, ale ... No właśnie - głośne. Owszem, kultura pracy na ~700rpm -900rpm jest super, ale jak chcesz dowalić do pieca, to fizyki nie oszukasz. U mnie najpierw zastąpiły je wentylatory od Noctua, a później Noctue zastąpiły eLoopy - i na nich już zostałem, bo jak dla mnie, miały najlepszą kulturę pracy / wydajność.

Edit: szwagier, który zobaczył u mnie to chłodzenie kupił je jakoś miesiąc później i ma je do dzisiaj. Działa absolutnie bezawaryjnie, a pompka dalej cichutko. Będzie to już z 6 lat jak nic.

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Elder napisał(a):

Owszem,nie są godne polecenia ale mało kto to trzyma na super niskich rpm

bo wtedy wydajność nędza przy chłodnicach AIO z wysokim FPI.

Jasna sprawa tylko istnieje jeszcze idle :E u mnie idle wszystkie wentylatory są całkowicie wyłączone tylko na chłodnicy od cpu kręcą się na 450rpm, nie wyobrażam sobie trzymać wysokich obrotów podczas przeglądania neta, oglądania filmu czy przeglądania forum, wtedy ma być totalna cisza, właśnie niskie obroty weryfikują najczęściej wentylator ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano
43 minuty temu, Send1N napisał(a):

Jasna sprawa tylko istnieje jeszcze idle :E u mnie idle wszystkie wentylatory są całkowicie wyłączone tylko na chłodnicy od cpu kręcą się na 450rpm, nie wyobrażam sobie trzymać wysokich obrotów podczas przeglądania neta, oglądania filmu czy przeglądania forum, wtedy ma być totalna cisza, właśnie niskie obroty weryfikują najczęściej wentylator ;) 

U mnie to samo, fajne w nzxt jest oprogramowanie, robisz sobie profil do przeglądania neta albo profil do grania i jednym kliknięciem zmieniasz. 

Też muszę mieć absolutna ciszę przy przeglądaniu neta ale kręcące się wentyle na aio są obsulutnie niesłyszalne, niestety nie pamiętam na ile mam je ustawione ale około 600 obrotów na pewno. 

• Like 1
  • Upvote 1