Skocz do zawartości

Wysokie zużycie cpu niewiadomego pochodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z procesorem. Gdy gram w jakąś grę, nieważne jaką czy stara czy nowa, czy bardzo wymagająca czy w ogóle to zużycie cpu sięga +/- 70-80% co powoduje wysoką temperaturę. Ale jak włączę menedżer zadań żeby zobaczyć co powoduje takie zużycie to nie dość, że nie pokazuje mi tego procesu to zużycie w magiczny sposób się zmniejsza. Aby je utrzymać na niskim poziomie muszę mieć cały czas odpalony w tle menedżer zadań. Aktualizacja biosu nic nie dała. Moja konfiguracja to:

Procesor: Ryzen 5 7600

GPU: Zotac GeForce RTX 4070 GAMING Trinity 12GB GDDR6X

MOBO: MSI PRO B650M-A WIFI

RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER

DYSK: Sandisk 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Black SN770

CHŁODZENIE: Deepcool AK400 120mm

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sciągaj gry z torrentów tylko z renomowanych źródeł. Pewnie zassałeś repacka spoza renomowanych dostawców (nazwa nie gwarantuje, że to ich oficjalna czysta wstawka) podczas grania odpala się miner i wuj wie co jeszcze ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Masz relatywnie mocna kartę graficzną do słabego CPU.

Jeżeli jedziesz na odblokowanym limicie klatek to CPU musi się rozpędzić by nakarmić GPU i stąd duże użycie i temperatury.

Znajdź w bios funkcje precision boost override i daj ja na disabled.

Stracisz ~200Mhz na rdzeniach ale napięcie spadnie z ~1.315 do ~1.225 ( już nie pamiętam dokładnych wartości bo dawno nie miałem)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Masz relatywnie mocna kartę graficzną do słabego CPU.

A to ciekawe... ten CPU potrafi wykarmić dużo mocniejsze karty graficzne w 1440p/4K jak zwykłego RTX 4070 więc widzę kolejna radosna twórczość z Twojej strony.
Sam miałem 7500F czyli praktycznie ten sam procek, początkowo RTX 4060 -> 4070S i 5070ti. Zmieniłem na 9800X3D głównie przez różnice w CS2, w którego casualowo gram. Z wydajności w tytułach AAA byłem zadowolony.

3 godziny temu, wallec napisał(a):

Znajdź w bios funkcje precision boost override i daj ja na disabled.

Stracisz ~200Mhz na rdzeniach ale napięcie spadnie z ~1.315 do ~1.225 ( już nie pamiętam dokładnych wartości bo dawno nie miałem)

No nawet nazwy tej funkcji nie umiesz prawidłowo napisać, no i Twoja "diagnoza" jest o kant wiadomej części ciała wytłuc.
Jak już ma coś modzić przy procesorze niech zmieni krzywą CO (Curve Optimizera) na Negative -20/-25/-30 zależnie od posiadanej sztuki procesora - zawsze to sporo pomoże w temperaturach, napięciu, a taktowanie zostanie fabryczne, więc bez straty dla wydajności.

A co do przyczyny, na bank software - ja miałem przykładowo jazdy z Win11 24H2 i pomógł jedynie rollback do 23H2. 
Trzeba namierzyć źródło i to wszystko.

• Upvote 1