Skocz do zawartości

Problem ze stabilnością podczas włączania PUBG: Battlegrounds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czy tutaj jest wszystko ok? Mam problem że podczas włączania gry PUBG znikają mi na kilka sekund np okna na drugim monitorze które mam otwarte lub pojawia się na chwile na okienkach od steama czy menedżera zadań  brak odpowiedzi, czasami gra nie chce się włączyć. Laguje myszkę podczas próby włączenia Pubga. Stało się tak z dnia na dzień.

Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji, powgrywałem nowe sterowniki chipsetu, kombinuje w tym biosie ale dalej średnio to wygląda, raz gra się włączy a drugim razem nie chce.

Odinstalowałem steama i gre i od nowa zainstalowałem i dalej to samo.

W biosie brak EXPO tylko xmp na 6400 lub jakiś profil Hynix 16GB 6000MHz. Włączyłem ten Hynix. Mam ustawione 

Napięcie vsoc 1.125v

Precision boost override - disabled

Memory Context Restore - Disabled

Power Down Enabled - Disabled

UCLK=MEMCLK

FCLK - 2000

Temperatury normalne.

cachemem.png

ZenTimings_Screenshot_29460288.574171.png

Opublikowano

Reset CMOS, sprawdź na domyślnych ustawieniach wszystkich podzespołów - tj. i proc na default i ramy bez profili XMP - czyli na 4800. Jeżeli nie będzie problemów to po kolei ustawiaj  - zacznij od ramu - ale nie na 6400MT bo to dla 7800 będzie za wysoko, kombinowałbym z czymś wokół 5600/6000MT. Jak będzie tutaj stabilnie to wtedy PBO z CO dla procesora.

Ale co byś nie zrobił najpierw porządny clear CMOS, bo z doświadczenia czasami pomimo przywracania ustawień UEFI potrafi zaciągać błędy i powodować problemy.

• Upvote 1
Opublikowano

Skąd pomysł że to wina ramu? takie zachowanie może być też przez problem z samym systemem, kiedyś kolega miał bardzo podobny przypadek z cs'em 1.6 klikał na ikonę 2 razy gra się uruchamiała a po sekundzie sama zamykała, pomogło zwykłe sfc /scannow :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Zdarzyły się dwa bluescreen. Komp po kupnie nie był jakoś profesjonalnie ustawiany w biosie tylko znalazłem od kogoś ustawienia i wszystko działało.

Spróbuję dzisiaj zrobić ten skan ewentualnie myślałem o formacie żeby wykluczyć Windowsa. 

Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Skąd pomysł że to wina ramu? takie zachowanie może być też przez problem z samym systemem, kiedyś kolega miał bardzo podobny przypadek z cs'em 1.6 klikał na ikonę 2 razy gra się uruchamiała a po sekundzie sama zamykała, pomogło zwykłe sfc /scannow :) 

Założyłem, że skoro autor zaczął grzebać w uefi to system ma wykluczony.

Natomiast w kontekście systemu - jestem świeżo po którejś z kolei instalacji Win11 LTSC na komputerach u znajomych, gdzie występowały jakiekolwiek mniejsze i większe zgrzyty z funkcjonowaniem OSa. Jeżeli okaże się to windows, to polecałbym własnie to - odżałować świeżą instalkę, zrobić sobie pena rufusem z Win11 ltsc (licencje nie są jakieś super drogie) i postawić taki właśnie system.

Różnice są jak niebo a ziemia. 

Pewnie, da się zrobić z win11 home podobną wersję skryptami i modyfikacją systemu przed instalacją, ale po co skoro jest gotowa, lajtowa i mega stabilna wersja dostępna do pobrania i instalacji xD 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Odczytaj pliki dump tych bsodów chociażby najprostszym bluescreenview 1.55 i wrzuć tutaj screena ;) 

Na razie bsodów brak, zrobiłem skanowanie i coś tam naprawiło ale dalej podczas właczania gry znikają okienka i laguje kompa na pulpicie. Robię format.

edit: Po formacie wszystko działa. Dzięki za pomoc.

Edytowane przez mati.m92
  • Upvote 1