Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Temat pewnie stary jak świat, ale.. 

Pacjent - Hellhound Radeon RX 9070 XT zakupiony w listopadzie 2025; osadzony na MSI PRO B850-P WIFI / 9800X3D, zasilany MPG A1000G PCIE5, 1440p.

Przez pierwszy miesiąc  jeszcze osadzony na starym PC - brak problemów,, po miesiącu zmiana pozostałych podzespołów (na to co wyżej), tydzień później - cewki zaczynają grać - co robić jak żyć? Z reserachu wynika, że temat raczej nierealny do zrealizowania gwarancyjnie

Ograniczenie FPSów częściowo rozwiązuje problem, natomiast ostatnio odpalony Far Cry 6 na maksymalnych detalach, ograniczony do 80 FPS, a i tak to niewiele dało.

Następnym krokiem wydaje się być przekręcenie ustawień w AMD Software / MSI Afterburner - ale jako osoba, która raczej ma mniejsze niż większe doświadczenie w temacie, może ktoś ma sprawdzone ustawienia, które rozwiązują problem

image.png.f98c83bda2a92c0f9298ee442949c328.png

Edytowane przez novirae
Opublikowano

Może też być tak, że na starym kompie karta się nie bujała na max i dlatego nie piszczała...choć jeśli na ograniczonym fps też to jest, to zacząłbym od zasilacza.

U mnie w jednym z kompów (7600+6950xt) świerszczy zasilacz przy pełnym obciążeniu GPU (pierwotnie myślałem że to ono)...żeby było śmieszniej dźwięk ten wydaje wentylator, bo wystarczy go zatrzymać czymś i świerszcze ustają :E 

Opublikowano
7 minut temu, miro napisał(a):

masz jeszcze stary zasilacz ? podmieć i obadaj, od tego bym zaczął

skoro w starym PC była cisza...

nie mam pod ręką, natomiast stary PC poszedł "po rodzinie" więc mogę bez problemów wyciągnąć kartę i włożyć do starej konfiguracji