Skocz do zawartości

Błąd w wykonywaniu kopii zapasowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Co jakiś czas robię kopię zapasową za pomocą systemowego przywracania(win7). Wczoraj pierwszy raz tworzenie kopii zostało zakończone niepowodzeniem. W załączniku wrzucam foto jak to wygląda, próbowałem też z chatgpt ogarnąć, ale nadal lipa. Formatowałem też dysk na który wrzucam kopie i nadal nie działa, a nic nie zmieniałem i nie robiłem aktualizacji windy. Po formacie teoretycznie nie ma tych powiadomień, że obraz systemu nie może być zapisany w tej lokalizacji, ale na końcu i tak to samo :/ Ktoś coś? :)

Zrzut ekranu 2026-01-09 183721.png

Zrzut ekranu 2026-01-09 183737.png

Zrzut ekranu 2026-01-09 183747.png

Opublikowano

a dysk jest mbr czy gpt? moze - ale watpie ma to znaczenie.

jak wpinasz dysk czy to jest na stale?

czy uruchamiassz to jako admin? znajdz nazwe tej przystawki i wklej ją w WIN + R i zamiast enter to zrob ctrl shift enter

sprobuj stworzyuc folder i w nim? albo moze inne miejsce na innym dysku?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

a dysk jest mbr czy gpt? moze - ale watpie ma to znaczenie.

jak wpinasz dysk czy to jest na stale?

czy uruchamiassz to jako admin? znajdz nazwe tej przystawki i wklej ją w WIN + R i zamiast enter to zrob ctrl shift enter

sprobuj stworzyuc folder i w nim? albo moze inne miejsce na innym dysku?

Ogólnie jeszcze dwa tygodnie temu działało. Wczoraj odpaliłem i wyskoczyło, że kopia zapasowa zakończona niepowodzeniem. Dyski są na stałe M2. Próba na innym dysku i to samo niestety. Format nie pomaga, a windy psuć nie chcę, bo za dużo u mnie roboty z odtworzeniem ustawień pod simracing. Kiedyś miałem podobny błąd podczas aktualizacji Windowsa i chatgpt mnie poprowadził do jakiejś zmiany catroot i zadziałało, ale wątpię, że to przez to, bo później jeszcze robiłem kopie zapasowe. Zaraz będę w domu to zrobię co mówisz jeśli ogarnę 😅

Nie chcę też robić naprawy systemu z pendriva ISO, bo wywali mi się system i dopiero narobię 😆

Chyba muszę skorzystać z innej opcji do kopii, ponieważ nawet jak odznaczam wszystko w konfiguracji kopii zapasowej to nadal ten sam błąd. Sfc scannow nic nie wykrywa.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Kopię zapasową przez Windowsa muszę chyba odpuścić, bo się wysypało całkiem i nie działa. Sfc scannow itd. nic nie znajduje, więc nie wiem co jeszcze mogę zrobić, a reinstall windy nie wchodzi w grę, bo mam za dużo ustawiania później w symulatorze. Niestety nie znam lokalizacji wszystkich plików konfiguracyjnych, bo bywają takie mocno ukryte. 

Opublikowano

symulatort - jakas gra pewnie

w dokumentacji tej gry albo w google powinny byc informacje gdzie sa storage configy i yamle - mozesz tez w appdacie poszukac - potem testowac na wirtualnej maszynie czy przy ustawieniu folderu ponownie sie wczytuje konfig.

jest wiele programow do kopii zapasowej - pytanie czy chcesz cos co zgrywasz z windowsa czy cos z czego bootujesz, i z tego robisz backup a potem restart i wracasz na windowsa

ta opcja 2 jes czasochlonna ale chyba lepsza bo wykonuje pelny obraz sysemu

Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoo pisząc symulator miałem na myśli konfigurację całego sprzętu do symulatora, czyli haptyka, manipulatory, baza itd. Większość się da wyciągnąć, ale uwierz mi, że konfiguracja wszystkiego wymaga dużej ilości czasu, więc nie mogę sobie na to pozwolić. Chcę zrobić taką kopię zapasową całego dysku systemowego, żeby w razie awarii móc wrócić do stanu z dnia w którym robiłem kopię. Chciałbym tę kopię mieć na dysku, który fizycznie jest zamontowany na płycie głownej PC. Mam systemowy 2 TB podzielony na 1TB dla systemu i 1TB gry/apki. Drugi 2TB na gry, trzeci 1TB na kopie zapasowe itp i czwarty stary SSD po sata na śmieci ;) 

Znalazłem jeszcze darmowe Macrium, więc chyba zrobię kopię zapasową na dysku + pendrive rescue media w macrium i powinno wystarczyć. To w razie awarii, bo staram się utrzymywać system w czystości zawsze :) 

I dziękuję za zaangażowanie oczywiście :)

Edytowane przez Adikon