Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów (i również starych ziomków z pclaba)

Wiem, że obecnie moment na upgrade komputera nienajlepszy, ale moja leciwa już platforma nie daje rady w nowszych produkcjach i ogólnie daje o sobie znać że ma 10 lat. Co mam obecnie z ważniejszych rzeczy:

4790k + chłodzenie phanteks ph-tc14pe

gtx 1080Ti

zasilacz superflower leadex gold 650w

Kilka dysków HDD i SSD

Monitor 2560x1440

Buda Phanteks Enthoo Luxe

Ogólnie, to niestety głównym wąskim gardłem w większości nowszych produkcji jest jakby nie patrzeć już dość leciwy procesor - w takim BF Redsec mam 100% użycia CPU i częste stuttery, mimo że GPU daje radę i potrafi wyciągnąć ~80 fpsów.

Z racji tego że to już nie czasy mojego zapalonego grania i obecnych horrendalnych cen ramu, chciałem kupić coś przejściowego, może używanego. Na pewno dodatkowo dysk NVME i może chłodzenie AiO - ale wiem że mój obecny cooler pasuje do AM4.

Myślałem żeby kupić używaną całą platformę (procek, mobo, ram) - np. coś na Ryzenie 5700x albo niższym. Budżet (na samą platformę czyli mobo procek ram) - powiedzmy 3-4k, ale średnio się znam na tym co obecnie jest warte uwagi i ile kosztuje. Kartę graficzną pewnie sobie dokupię potem - ale myślałem nad jakimś 5060Ti.

Wygląd i wodotryski mnie nie interesują, komputer i tak stoi pod biurkiem.

PS. myślałem nad mobo w formacie mATX, bo chciałbym zamontować pod nią przejściówkę PCI-E > PCI

Liczę na waszą pomoc!

Opublikowano (edytowane)

Za 3-4 tys. na samą platformę spokojnie poskładasz już coś na AM5. Kupisz 16GB ramu na przeczekanie i tyle. 

Ceny DDR4 i AM4 też idą do góry, opłacalność spada a opcje upgradeu w przyszłości ograniczone. Choć AMD coś przebąkuje, że może dadzą jeszcze nowe procesory na AM4.

Edytowane przez some1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przykładowo opcja budżet pierwsze z brzegu z allegro to:

RAM 1100 (łomatko): https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-kingston-fury-beast-16-gb-ddr5-6000-mhz-cl36-expo-xmp3-0-18223460901

CPU 600: https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-5-7500f-6x3-7ghz-32mb-oem-100-000000597-15875050354

Do tego płyta główna wedle uznania i w 4000 PLN jeśli trochę poszukasz zmieścisz się nie tylko z samą platformą ale jeszcze wystarczy na GPU klasy 5060Ti / RX 9060 XT

Edytowane przez some1
Opublikowano

dokładnie, zmiana mobo+cpu+ram+gpu zamkniesz sie w 3,5k spokojnie na nowych częściach. Używki na AM4 wyjdzie ok 1200zł ale bez raczej bez gwarancji, możliwości rozbudowy i z 20~% słabsze od 7500f więc jak uważasz.
7500f 600zł+ płyta b650 500zł + 16gb ddr5 nawet używki poszukaj po 700-800 idzie trafić, do tego rx9060xt https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/ASRock-Radeon-RX-9060-XT-Challenger-16GB-GDDR6-RAM-Karta-graficzna/3373069?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite&ceneo_cid=2bf1db40-cdd3-e178-7149-cfb4f5528353 1650zł b.dobra cena aktualnie.

Opublikowano

Ogólnie to chciałem iść w używki i AM4 bo celowałem w 32gb ramu, chyba że 16gb jeszcze dzisiaj jest do przeżycia (co do za czasy nastały że od ramu uzależniam całą resztę kompa :E). Czyli bardziej opłacalnym wyborem jest pójście w AM5 i 7500f? 

Tak jak mówiłem, taki budżet rzuciłem bo ja w kwestiach części do kompa zatrzymałem się na 2 generacji Ryzena :D W przyszłości dla mnie to nie problem znowu wymienić platformę, bo jak widzicie ostatni raz wymiana była 10 lat temu - więc niekoniecznie musi być to przyszłościowe w rozbudowie. Czy jeżeli chodzi o płyty główne to jest coś na co powinienem zwracać obecnie uwagę - poza ew. rozstawieniem złącz?

A takie pytanie z innej beczki - czy dzisiaj bez formatu da radę po prostu "podmienić" bebechy i Windows się normalnie odpali?

Opublikowano (edytowane)

3200 / 3600 - różnicy i tak nie zauważysz czy tam będzie 3200 czy 3600 jeżeli tylko profil xmp cię interesuje bez zacieśniania timingów 1,2,3 rzędu manualnie ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Szukaj minimum B550 żeby mieć PCIe gen.4. Zwłaszcza przy kartach typu 5060, które mają interfejs obcięty do x8. 

Ale już 7500F jest przeważnie nieco szybszy niż Zen 3, nie licząc procesorów X3D, które obecnie ciężko kupić.