Skocz do zawartości

Problemy z 1% low fps mam np fps który trzyma się 162 fps powiedzmy bo na tyle blokuje rtss, lub sterownikiem amd freesync włączony ale przez ogromne spadki czy to fps ogólnego średniego czy 1% low nie da się grać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Udało mi się dojść do jednej rzeczy która może powodować wiekszosc tego sttuteringu mianowicie któraś opcja w bios może expo, może pbo, wyłączyłem jeszcze izolację rdzenia czy pamięci jakoś tak, może coś innego powoduje nie wiem ale muszę i tak prze instalować system bo coś sterownik wyrzuca błędy szkoda jeśli to expo bo tracę sporo na fps 

Edit: w war Thunder się poprawiło ale w innych grach dalej fps 1% jest niski 

Edytowane przez Macius
Opublikowano

Dla mnie niedziałające EXPO = niedziałający komp. JEDEC do gier to jest masakra. -20% wydajności w najgorszym przypadku to jak downgrade o 1-2 generacje procesora. Absolutnie nieakceptowalne.

Z tą ilozacją rdzenia to nie wiem, ale jak szukałem info jak to ustawiać jak montowałem kompa na AM5 koledze, to mignęło mi coś na ten temat. Sporo tych nowych badziewi. To, Resizable bar itp.

W ogóle to zacząłbym na Twoim miejscu od postawienia dwóch systemów. Najlepiej możliwie różnych np. W10 i W11. Różne wersje sterowników, zero żadnego softu, nawet MSI Afterburnera ani nic w tle. 

Bardzo uważnie będę śledził ten wątek i ciekaw jestem co się okaże przyczyną.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Spróbuj z tym napięciem soc w zakresie 1,15 - 1,25V

Jutro sprawdzę obecnie testowałem. Na expo 5600mhz wgl dysk ma wpływ na stabilność i czas pomiędzy klatkami? Czy ten. Lexar nm620 może powodować piki fps dropy w momentach kiedy więcej się dzieje? Jesli tak to jaki dysk wybrać czy dram ma sens czy lepiej nie przepłacać? Jeśli tak to jaki dysk? 

Opublikowano

Sam dysk nie. Ale jeśli jakiś proces  systemu w tle coś chce od dysku a ten zawiśnie to może wpływać to na grę. Tylko że w takim przypadku raczej byś to czuł i/lub widział po zajrzeniu w S.M.A.R.Ta dysku.

O ile w grze nie brakuje Ci RAMu, a gra nie ma sama w sobie problemów z przycinkami (Unreal Engine, shader compilation stutter itp.) to dysk nie ma prawa bruździć.

Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Sam dysk nie. Ale jeśli jakiś proces  systemu w tle coś chce od dysku a ten zawiśnie to może wpływać to na grę. Tylko że w takim przypadku raczej byś to czuł i/lub widział po zajrzeniu w S.M.A.R.Ta dysku.

O ile w grze nie brakuje Ci RAMu, a gra nie ma sama w sobie problemów z przycinkami (Unreal Engine, shader compilation stutter itp.) to dysk nie ma prawa bruździć.

Czytałem że jak gra ma otwarty świat np który musi doczytać to dysk bez dram = pamięć ram + dysk itd przez co proces ten spowalnia i może powodować stuttery? Ogólnie różnica jest i to na pewno jakiś plus ale dalej będę kminil co powoduje niski% i z tym expo bo szkoda mieć nie działający profil

13 minut temu, VRman napisał(a):

Dla mnie niedziałające EXPO = niedziałający komp. JEDEC do gier to jest masakra. -20% wydajności w najgorszym przypadku to jak downgrade o 1-2 generacje procesora. Absolutnie nieakceptowalne.

Z tą ilozacją rdzenia to nie wiem, ale jak szukałem info jak to ustawiać jak montowałem kompa na AM5 koledze, to mignęło mi coś na ten temat. Sporo tych nowych badziewi. To, Resizable bar itp.

W ogóle to zacząłbym na Twoim miejscu od postawienia dwóch systemów. Najlepiej możliwie różnych np. W10 i W11. Różne wersje sterowników, zero żadnego softu, nawet MSI Afterburnera ani nic w tle. 

Bardzo uważnie będę śledził ten wątek i ciekaw jestem co się okaże przyczyną.

Co wtedy jeśli expo nie będzie działać jak należy? Patrzyłem na expo 6000,5800 były stuttery częste, zmieniłem na 4800 profil auto bez expo o cisza rzadkość tak samo okolice 5600 ale na expo na razie w miarę git ale czasem są stuttery takie chwilowe ale to i tak różnica ogromna trzeba szukać rozwiązania na pewno się uda 😊 więcej już i tak zdziałało forum niż fb, dc i yt z googlem 😁

Opublikowano

Musiałbyś porównać z kimś kto ma taki sam sprzęt, tą samą grę i te same ustawienia, bo przycinki mogą być powodowane przez przeróżne przyczyny.

Ten wątek, z tego co rozumiem, jest o nienormalnych przycinkach, więc nie takich jakie są u każdego.  Nie grałem w nic z tych gier jakie wymieniasz w treści wątka, ale chyba w War Thunder, WoT i AC: V nie powinno być problemów. Przynajmniej nie takich które się powtarzają

- np. w tym samym miejscu (traversal stutter, czyli doczytywanie świata itp.)

- nie ponawialne (shader compilation stutter powinien być tylko raz na danej lokacji, a potem już nie powinieneś widzieć ścinek jeśli te byłyby wywołane tylko tym)

- niezależne od tego co się dzieje w grze, np. skrypt, sto wybuchów, pojawienie się całej armii wroga, milion jednostek na raz itp

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Macius napisał(a):

Czy ten. Lexar nm620 może powodować piki fps dropy w momentach kiedy więcej się dzieje? 

Może jeśli będzie w jakiś sposób uszkodzony, kilka lat temu u kumpla też szukaliśmy co powoduje różne problemy w grach (u niego nie był tylko stutter ale i z niektórych wywalało na pulpit) i okazało się że winowajcą był adata sx8200pro, po podmianie na inny wszystkie problemy zniknęły.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
20 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Może jeśli będzie w jakiś sposób uszkodzony, kilka lat temu u kumpla też szukaliśmy co powoduje różne problemy w grach (u niego nie był tylko stutter ale i z niektórych wywalało na pulpit) i okazało się że winowajcą był adata sx8200pro, po podmianie na inny wszystkie problemy zniknęły.

Jaki dysk polecasz? Chciałem Samsunga ale drożeje wszystko a kc3000 ma 2 różne pamięci kioxia ale Micron lepszy 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Macius napisał(a):

Czy ten. Lexar nm620 może powodować piki fps dropy w momentach kiedy więcej się dzieje?

Nie, wspomniałem wyżej abyś nie słuchał bzdur z grupy na fb na temat winy dysku czy płyty ;) Nie wiem co o tym myśleć bo takich tematów jest sporo nawet na tym forum albo to jest wina operatora który po prostu nie umie w komputery :E albo faktycznie te 9800x3d nie dość że się palą to jeszcze nie da się na nich grać płynnie w połowę gier :hihot:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
12 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie, wspomniałem wyżej abyś nie słuchał bzdur z grupy na fb na temat winy dysku czy płyty ;) Nie wiem co o tym myśleć bo takich tematów jest sporo nawet na tym forum albo to jest wina operatora który po prostu nie umie w komputery :E albo faktycznie te 9800x3d nie dość że się palą to jeszcze nie da się na nich grać płynnie w połowę gier :hihot:

Ja mam 7800x3d 🫣 zrobiłem wczoraj te rozwiązania co były na forum i nic nie pomogło tylko reset biosu i expo poniżej 6000 więc już i tak jest jakiś progress 

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Nie, wspomniałem wyżej abyś nie słuchał bzdur z grupy na fb na temat winy dysku czy płyty ;)

Raz się przekonałem że jednak to był dysk...do tego w benchmarkach nie wykazywał żadnych wad :E 

No i płyta w sumie też :E 

1 godzinę temu, Macius napisał(a):

Jaki dysk polecasz? Chciałem Samsunga ale drożeje wszystko a kc3000 ma 2 różne pamięci kioxia ale Micron lepszy 

Nie masz żadnego innego żeby podmienić na testy?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Raz się przekonałem że jednak to był dysk...do tego w benchmarkach nie wykazywał żadnych wad :E 

No i płyta w sumie też :E 

Nie masz żadnego innego żeby podmienić na testy?

Nic nie mam jedynie mam goodram na sate xd też 500 GB cx400 ale on średni 

Edytowane przez Macius
Opublikowano

W sumie to nawet na nim możesz na testy postawić system, wtedy też nie mieliśmy nic innego pod ręką niż ssd na sata :) 

Pewnie raczej to nie będzie to bo tylko raz się z takim przypadkiem spotkałem, ale przynajmniej wykluczysz go.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

W sumie to nawet na nim możesz na testy postawić system, wtedy też nie mieliśmy nic innego pod ręką niż ssd na sata :) 

Pewnie raczej to nie będzie to bo tylko raz się z takim przypadkiem spotkałem, ale przynajmniej wykluczysz go.

A np brak tego dram albo to że działa na niższym nvme 3.0 a nie 4.0 i jest wolniejszy ma jakieś znaczenie przy wczytywaniu  tekstur map? 

Opublikowano

Nie, względem zwykłego ssd na sata z transferami na poziomie 500mb/s nie odczujesz różnicy w grach, sporo ludzi myśli że im szybszy dysk tym gry będą lepiej działać i biorą jakieś ultra szybkie tylko i wyłącznie pod gry, dlatego spokojnie możesz zrobić test na tym CX400. Dopiero po downgrade na HDD odczułbyś znaczną różnice w działaniu gier.

• Upvote 1