Skocz do zawartości

Problemy z 1% low fps mam np fps który trzyma się 162 fps powiedzmy bo na tyle blokuje rtss, lub sterownikiem amd freesync włączony ale przez ogromne spadki czy to fps ogólnego średniego czy 1% low nie da się grać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Matko bosko częstohosko

Wiedziałem, że z softem NV od nastu lat jest źle, ale żeby aż tak?

Jakby to było normą to spodziewałbym się burzy w internecie. 

Ale z drugiej strony 99% graczy nie ma monitora, na którym małe spadki w ogóle się da zauważyć, analizy wydajności większość graczy nie robi nigdy, a do tego 2/3 nowych gier ma stutter wbudowany w to jak "działa" gra, więc może to by tlumaczyło, ale nadal aż się nie chce wierzyć.

Wątek jest moim zdaniem jednym z ważniejszych na tym forum, przynajmniej z perspektywy graczy. 

Opublikowano
3 godziny temu, Macius napisał(a):

Zmieniłem w adrenaline opcje dostrajanie karty i ustawiłem -10% limitu prądu. Dzięki czemu jak na razie wszystko jest takie stabilne i płynne 🫣. W skrócie uv by przyniosło podobny efekt ale pewnie mniejszy spadek na wydajności rozumiem? 

Yhmm :E jak już człowiek bezradny w diagnozie to i placebo działa ;) 

Opublikowano
5 godzin temu, VRman napisał(a):

Matko bosko częstohosko

Wiedziałem, że z softem NV od nastu lat jest źle, ale żeby aż tak?

Jakby to było normą to spodziewałbym się burzy w internecie. 

Ale z drugiej strony 99% graczy nie ma monitora, na którym małe spadki w ogóle się da zauważyć, analizy wydajności większość graczy nie robi nigdy, a do tego 2/3 nowych gier ma stutter wbudowany w to jak "działa" gra, więc może to by tlumaczyło, ale nadal aż się nie chce wierzyć.

Wątek jest moim zdaniem jednym z ważniejszych na tym forum, przynajmniej z perspektywy graczy. 

Po pracy po testuje dłużej ale teraz z 2.5s stutter, capframex pokazuje 0.5 max to dużą różnica bo jej nie odczuwam np pojawiał się przeciwnik miałem mikro zacięcie teraz brak 

Opublikowano

Nie wiem jakim cudem ograniczenie power limitu by miało coś zmienić ;) przecież nie ograniczyłeś użycia gpu w grach w ten sposób tam gdzie karta pracowała na 99% na stock tak samo pracuje po tym zabiegu.

Opublikowano
5 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie wiem jakim cudem ograniczenie power limitu by miało coś zmienić ;) przecież nie ograniczyłeś użycia gpu w grach w ten sposób tam gdzie karta pracowała na 99% na stock tak samo pracuje po tym zabiegu

Nie ma nagłych skoków pobory prądu powyżej 300w trzyma 270. Nie wiem jaki to ma wpływ ale w tym przypadku działa. 

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)

Fakt, bo przecież jak jest na 100% to tak naprawdę nie jest na 100%. W AB można przecież odblokować power limit na ponad 100%, w moim przypadku 120 bodajże.

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie wiem jakim cudem ograniczenie power limitu by miało coś zmienić ;) przecież nie ograniczyłeś użycia gpu w grach w ten sposób tam gdzie karta pracowała na 99% na stock tak samo pracuje po tym zabiegu.

Nie ma sensu, owszem. Chyba, że rozważysz opcję, że ktoś gdzieś konkretnie dał dupala, bo np... połowę teamu od sterowników oddelegowano do prac tylko i wyłącznie nad AI. 

(mój błąd z tą Nvidią w poprzednim poście, ale u AMD jest zapewne podobnie)

Albo występuje jakaś dziwna korelacja, która nam w tej chwili nie przychodzi do głowy. 

Albo może coś na karcie nie trzyma parametrów z jakiegoś powodu.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, Macius napisał(a):

Nie ma nagłych skoków pobory prądu powyżej 300w trzyma 270. Nie wiem jaki to ma wpływ ale w tym przypadku działa. 

zwiększ próbkowanie tym czym odczytujesz, to i pewnie peaki na 500W zobaczysz ;) 

Swoją drogą ja lubię psioczyć na AMD, bo jest tak k***wesko ułomne, że się wyć chce, bo jak wiadomo gdy

AMD.thumb.jpg.77bb441bc66a18363b6cfdfb5e2508a5.jpg

ale jeśli jest jedna rzecz na AMD do której się przyczepić nie mogę, to jest płynność. Na AMD płynność jest rewelka no może poza UE4 ale to pewnie naprawią skoro popsuli xD ale wszystko inne, to jest miód malina. 

Opublikowano
14 minut temu, VRman napisał(a):

Nie ma sensu, owszem. Chyba, że rozważysz opcję, że ktoś gdzieś konkretnie dał dupala, bo np... połowę teamu od sterowników oddelegowano do prac tylko i wyłącznie nad AI. 

(mój błąd z tą Nvidią w poprzednim poście, ale u AMD jest zapewne podobnie)

Albo występuje jakaś dziwna korelacja, która nam w tej chwili nie przychodzi do głowy. 

Albo może coś na karcie nie trzyma parametrów z jakiegoś powodu.

Jest szansa że zasilacz nie radzi sobie z wyższymi skokami napięć przy wyższym poborze prądu? 

Opublikowano
Teraz, Art385 napisał(a):

Jak nie lecisz na jakiejś 450W z przed 10 lat to raczej nie powinno być lipy ale nie wiem co ty masz za sprzęt, więc mogę tylko bredzić. 

Dałem na początku posta RX 9070 xt oraz samsumg 990 pro 1tb

Screenshot_20260107_144726_com_android_chrome_CustomTabActivity.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, Macius napisał(a):

Dałem na początku posta RX 9070 xt oraz samsumg 990 pro 1tb

Kurde zasilator ATX 3.1 mam już uraz mi z 9070XT tydzień wytrzymał 1000W MSI po czym się sfajczył w spoczynku pod przeglądarką :E Choć ja tam problemów z płynnością nie mam ale to może dlatego, że siedzę na bożym AM4 nonX3D 

Opublikowano
4 minuty temu, Art385 napisał(a):

Kurde zasilator ATX 3.1 mam już uraz mi z 9070XT tydzień wytrzymał 1000W MSI po czym się sfajczył w spoczynku pod przeglądarką :E Choć ja tam problemów z płynnością nie mam ale to może dlatego, że siedzę na bożym AM4 nonX3D 

Aż tak te z x3d mają różne przypadłości? :P

Opublikowano

Ja tam nie wiem, bo nigdy nie miałem ale na AM5 to tych stuterowych tematów widziałem setki w necie a na AM4 tak nie za wiele. Może jest coś na rzeczy a może nie. Wiem natomiast, że u mnie na amdku i na oledzie płynność jest cycuś glancuś. No i może przestańcie używać  crapframeX, to nie będą wam gry ścinać? sprawdzaliście czy bez tego badziewia i innych rejestratów i czy mierników śmiga lux? 

Opublikowano
1 minutę temu, Art385 napisał(a):

Ja tam nie wiem, bo nigdy nie miałem ale na AM5 to tych stuterowych tematów widziałem setki w necie a na AM4 tak nie za wiele. Może jest coś na rzeczy a może nie. Wiem natomiast, że u mnie na amdku i na oledzie płynność jest cycuś glancuś. No i może przestańcie używać  crapframeX, to nie będą wam gry ścinać? sprawdzaliście czy bez tego badziewia i innych rejestratów i czy mierników śmiga lux? 

Bez było to samo dlatego pobrałem bo chciałem zobaczyć jak wygląda sytuacja teraz jak ogarnąłem że za dużo mocy brała karta i skakał pobór powodując ścinki. Więc wrócę do domu posiedzę dzień na tym i jak będzie git to uv będę próbował robić przez MSI afterburner 

Opublikowano

Czego przez afterburner. Leć adrenaliną no i jak masz memki na samsungu to tym bardziej bo fast sync daje free wydajność. Od siebie polecam Doom:DA ustawiasz skalowanie Xess i po planszy masz stabilne UV w każdych warunkach. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Art385 napisał(a):

Czego przez afterburner. Leć adrenaliną no i jak masz memki na samsungu to tym bardziej bo fast sync daje free wydajność. Od siebie polecam Doom:DA ustawiasz skalowanie Xess i po planszy masz stabilne UV w każdych warunkach. 

Nie mam Samsunga w pamięciach a Hynix albo micron nie pamiętam. 🫣

Edytowane przez Macius
Opublikowano
Godzinę temu, Art385 napisał(a):

Na radeonach się nie używa afteburnera, będzie się gryzło jeśli zmienisz PL w adrenaline.  Afterburner to tylko do ułomnych sterowników nVidii, tam to obowiązkowo trzeba mieć af 😉