Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Złożyłem komputer z podzespołów z poniższego linka:

https://www.morele.net/inventory/info/ba0512e3/

Problem w tym ,że komputer podczas grania (najczęściej w cs2) się po prostu.. restartuje - po prostu jest crash, tak jakbym wypiął kabel zasilający albo wcisnął reset.

Poniżej screen ze zdarzeń.

Może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić aby zażegnać ten problem?

Ze swojej strony to:

- poinstalowałem wszystkie najnowsze sterowniki płyty głównej, biosu, karty graficznej oraz procesora,

- zamówiłem ten zasilacz https://www.morele.net/zasilacz-chieftec-vega-850w-ppg-850-s-14439142/ żeby sprawdzić czy mój 650w jest za słaby - nie rozwiązało to problemu, crashe są takie same,

- ram został przetestowany przez "diagnostykę pamięci systemu Windows" - brak błędów,

- wpiąłem kabel zasilający bezpośrednio do gniazdka zamiast do listwy,

- sprawdzałem temperatury w HWinfo podczas benchamrka. Tempy są w okolicach 75% przy 100% wykorzystania cpu i gpu - komputer się sam nie wyłączył (ale podczas odpalenia csa, wywala po jakichś 15 minutach),

- wywala przy włączonym i wyłączonym Expo.

Komp prawie zawsze wyłącza się podczas grania w cs2 (nawet na low ustawieniach), raz czy dwa wyłączył się podczas grania w BF6, jeszcze nigdy się nie wyłączył podczas zwykłego przeglądania Internetu.

Co jeszcze powinienem zrobić? Czy jest to możliwe ,że dla tej konfiguracji płyta główna jest po prostu za słaba i odcina zasilanie podczas skoku?

Dzięki.

image.png.d2e005297d4000f05bec48e25b875e0a.png

Edytowane przez masterpiece
Opublikowano (edytowane)

Takie nagłe restarty bez żadnego bsoda występują jak prockowi zabraknie "papu" czyli zaliczysz chwilowo tzw overboosta - przy niskim, średnim obciążeniu wrzuci wysoki zegar ze zbyt niskim napięciem i cyck, miałem już w rękach dwa razy taki procesor który na auto nie był stabilny mimo że wszystkie testy obciążeniowe przechodziły a w lekkich grach czy nawet w przeglądarce zaliczałem restart. Więc oprócz podmiany zasilacza spróbuj na tym 7500F ustawić jakiś sztywny zegar i napięcie, daj np 4GHz i 1.2v zobacz czy coś się zmieni, jeżeli tak to cpu do zwrotu.

Edytowane przez Send1N

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @ITHardwareGPT Napisz listę dostępnych darmowych programów do robienia backupu partycji z Windowsem 11. Muszą być darmowe nadal, w roku 2026, więc nie podawaj niesprawdzonego info z poprzednich lat, bo często darmowe programy nagle przestają być darmowe.  Chodzi o programy darmowe, a nie z darmowym trialem na 30dni.    Przy każdym dopisz informacje o ograniczeniach w wersji darmowej, jeśli takie są w obrębie zadania o jakie chodzi (tylko backup dysku z systemem Win11). Napisz też o wymaganiach typu rejestracja na emailu, posiadanie konta u producenta programu, aktywacja online, limit instalacji oraz jeśli znajdziesz - wady lub problemy na które napotkali użytkownicy. Fragmenty z problemami i wadami ujmij bardzo zwięźle, bez długiego tekstu. 
    • Jest cd BAIC i grzania odmrażania połowy (przedniej)  szyby:   Jarosław Jagitka Ja mam taki sam stan faktyczny. Zgłosiłem problem do serwisu miesiąc temu i nie uzyskałem do dnia dzisiejszego żadnej odpowiedzi. Jak się czegoś dowiem w powyższym zagadniu to powiadomię pod postem.   *******  
    • Ale czy dzieci są jakoś bardziej podatne na ten nierealny świat od dorosłych? Już opisywałem o dorosłych, często starszych, odpisujących a ewidentne fejki AI. A dopiero co czytałem artykuł o dorosłych mających romanse z czatem. Czasem nawet "zdradzając" realnego partnera czy patnerkę. Bo czat zawsze ma czas wysłuchać, pocieszyć, doradzić. nie pokłóci się, przeprosi, itd. A hejt czy wyśmiewanie były, tylko po prostu w realu. I tak samo wypominano też wygląd: ktoś był niski, ktoś gruby, ktoś miał krzywy nos albo odstające uszy itd. Ja od dzieciaka nosiłem okulary też się nasłuchałem. Retuszowane fotki się oglądało w czasopismach. A w ogóle  Ta kampania wystartowała w 2004, ponad 20 lat temu. Ania z filmiku sama może mieć własne dzieci.
    • O, czyli dlatego mnie czasem komputer kopał. Nawet nie patrzyłem co jest pod gniazdkiem. Niby mam bolca, ale tu chyba była PRLowska szkoła ściemniania, skoro mówicie, że to właśnie brak uziemienia/zerowania może tak się objawiać, że "jest prund na obudowie".  Choć dziwne, że nie kopło mnie od jakiegoś roku. Może to gniazdko jest OK, ale przedłużacz nie był?    Ja mam w ogóle cudownie: Jak wyłączam światło to słyszę "pstryk" w głośnikach, a raz na rok wręcz komputer odpala dźwięk od podpięcia/odłączenia USB. Te "słyszenie" wyłączania światła bywa dość często, w przeciwieństwie do kopania obudowy, które było z rok czy dwa temu ostatnio.   Potrafi ktoś to wyjaśnić? I tak mam podpiętego tu tylko starego kompa na 2500K i nowa instalacja w całym domu jest na liści "TO DO" i będzie jak tylko pojawią się na to możliwości, a nowy komp to odległa przyszłość, ale pomyślałem, że zapytam przy okazji.  Mam w kompie zasilacz z górnej półki i przynajmniej jeśli chodzi o główne podzespoły to nic się nie psuło przez ostatnią dekadę. Instalacja wytrzymuje czajnik elektryczny (podpiąłem specjalnie pod to gniazdko dla sprawdzenia) więc mam nadzieję, że jeszcze ten rok czy dwa nic się nie stanie.   
    • W Sosnowcu cieplutko, +5 stopni i autko mi pięknie rozmraża się w promieniach słońca
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...