Skocz do zawartości

Światłowód Inwestycje (niby światłowód robił Play). Dostawca INEA, Tylko ONT i dali ZTE 3640

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krueger
Opublikowano (edytowane)

Bratu na wsi położył światłowód "Światłowód Inwestycje do. z..o.". Brat wziął Internet asymetryczny z INEA i ci co podłączali w domu twierdzili, że przyłącze ogólnie należy do Play.

Dostał ONT i Router ZTE 3640.

Czy ktoś ma podobnie i używa może własny router?

Sztuczna twierdzi, że ustawić Automatyczne pobieranie IP na własnym routerze i VLAN 35. Inne fora, że VLAN 20. Może ktoś tutaj na forum wie czy jest szansa odpalić na własnym routerze - Asus RT-AX59U i jak prawidłowo to ustawić, aby była większa szansa, że zadziała?

Edytowane przez Krueger
Opublikowano (edytowane)

SI to Orange a nie Play.

VLAN35 dla internetu dla TV nie wiem dokładnie, żeby móc podłączyć swój router to musisz przy instalacji dostać dodatkowo ONT. 

Do tego trzeba ustawić PPPoE i podać dane do logowania które znajdziesz na stronie Netia po zalogowaniu do panelu. 

Edytowane przez Camis
Gość Krueger
Opublikowano

Źle. Sorry wielkie. Pisałem posta na telefonie i pozmieniało.

Łącze jest od INEA i jest samo ONT.

Pierwszy post poprawiony. Przepraszam.

• Gość zmienił(a) tytuł na Światłowód Inwestycje (niby światłowód robił Play). Dostawca INEA, Tylko ONT i dali ZTE 3640
Gość Krueger
Opublikowano

Wczoraj po południu złapałem na czacie INEA w Pomocy technicznej kogoś obczajonego i okazało się, że router ZTE 3640 od nich można zdalnie przestawić w TRYB MOSTU (Bridge Mode). Jak mój brat to zrobi i będę miał potwierdzenie jakieś to dam wam znać :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałem przez prawie 2 lata na łączach światłowód inwestycje Internet od Inea chyba z tym routerem co piszesz i oddzielnym ONT. Na samej infrastrukturze światłowód inwestycje jeśli masz oddzielne ONT (koniecznie wymuś przy podpisywaniu umowy aby był oddzielny router i ONT) idzie mieć swój router musisz znać tylko login i hasło dla swojego łączą i ustawić VLAN na 35. Co do Internetu od Inea to z wydobyciem loginu i hasła nie ma szans a ustawienie ich routera w tryb brige fajnie tylko masz po drodze jedno całkowicie zbędne urządzenie które pobiera niepotrzebnie prąd. Minusem jest też brak zewnętrznego IP ale tutaj przy podpisywaniu umowy jak dopłacisz mogą takie ci je dać. W porównaniu do Nju lub Orange które mam obecnie na 2 adresach w Inea  zdążały się czasami kilku kilkunasto minutowe przerwy w Orange i NJU jakoś zdarzają się bardzo rzadko.  Obecnie na tym łączu mam Internet na czas nieokreślony w subskrypcji od NJU 300/50 megabit za 69zł   z zewnętrznym IP ONT i własnym routerem.

Jakbym miał te łącza na infrastrukturze Inei gdzie mogą dać symetryka to wtedy bym brał łącze od nich z wykupionym zewnętrznym IP.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 22.03.2026 o 11:56, skalak23 napisał(a):

Miałem przez prawie 2 lata na łączach światłowód inwestycje Internet od Inea chyba z tym routerem co piszesz i oddzielnym ONT. Na samej infrastrukturze światłowód inwestycje jeśli masz oddzielne ONT (koniecznie wymuś przy podpisywaniu umowy aby był oddzielny router i ONT) idzie mieć swój router musisz znać tylko login i hasło dla swojego łączą i ustawić VLAN na 35. Co do Internetu od Inea to z wydobyciem loginu i hasła nie ma szans a ustawienie ich routera w tryb brige fajnie tylko masz po drodze jedno całkowicie zbędne urządzenie które pobiera niepotrzebnie prąd. Minusem jest też brak zewnętrznego IP ale tutaj przy podpisywaniu umowy jak dopłacisz mogą takie ci je dać. W porównaniu do Nju lub Orange które mam obecnie na 2 adresach w Inea  zdążały się czasami kilku kilkunasto minutowe przerwy w Orange i NJU jakoś zdarzają się bardzo rzadko.  Obecnie na tym łączu mam Internet na czas nieokreślony w subskrypcji od NJU 300/50 megabit za 69zł   z zewnętrznym IP ONT i własnym routerem.

Jakbym miał te łącza na infrastrukturze Inei gdzie mogą dać symetryka to wtedy bym brał łącze od nich z wykupionym zewnętrznym IP.

Skąd pewność, że INEA wymaga ustawień PPoE, a nie samego VLAN, a reszta na Auto?

Opublikowano

Nie mam pewności ale u mnie działali na infrastrukturze Światłowód Inwestycje  tak naprawdę  córki spółki  należącej do Orange i nie sądzę aby podłączyć kilku klientów w mieście dostosowywali sieć pod Ineę raczej to Inea musiała się dostosować do Orange między innymi  dlatego na światłowód inwestycje nie mogłem mieś symetryka w Inei. Inea ma światłowody podwieszone na słupach na jednym osiedlu w moim mieście i idzie wziąć symetryk.

Opublikowano

INEA Symetryczne = dostawca kabla FIBERHOST. Ja tak mam, ale wkopany. Dostałem PON-ONT czarne Nokii z portem Ethernet 1Gb/s. Mogę zmienić na np FIBER MEDIA lokalny operator w Niedrzwicy Dużej i ONT zostaje mi, oddaje INEA tylko ich nadziewany router firmy Tilgin, ale dopóki w cenie światłowodu INEA daje Publiczne, Zmienne IP to mi się zmiana totalnie nie opłaca. Możesz w takiej konfiguracji używać własny router i konfiguracją WAN jest na Auto lub DHCP.

Na internet.gov.pl wpisz swój dokładny adres z kodem pocztowym i kliknij na lupę jak wśród wszystkich dostawców na twoim adresie jest FIBERHOST to znaczy że możesz symetryczny jak nie ma to nikła szansa, że specjalnie dla ciebie podłącza. Najpierw trzeba się zalogować do profilu zaufanego bez tego tego nie sprawdzisz na tej stronie, ewentualnie mObywatelem.

Tak jest u mnie. FIBERHOST jest na samej górze, jak przewine dalej jest Orange i Polkomtel czy P4, ale oni Asymetryczny oferują co według mnie bez sensu mogąc mieć na Fiberhost Symetryk :) 

Screenshot2026-07-0414_57_50.thumb.png.a3ae85abb1d0de411ae0fd173750eff4.png

Natomiast mój brat ma Światłowód Inwestycje i ci technicy co mu podłączali od INEA twierdzili, że ogólnie Play jest właścicielem kabla.

Opublikowano

Fiberhost to spółka córka wydzielona z Inei do budowania światłowodu.  

duzi operatorzy budujący światłowody mają swoje wyszukiwarki adresów ale też jest rządowa wyszukiwarka

https://internet.gov.pl/map/

Mapa zasięgu - Światłowód Inwestycje

https://sprawdz-zasieg.com/

https://www.swiatlowodotwarty.pl/mapa/#map

https://www.nexera.pl/pl/map

https://www.tauron.pl/dla-biznesu/telekomunikacja/swiatlowod-dla-mieszkancow/wyszukiwarka

https://www.tauron.pl/dla-biznesu/telekomunikacja/zasieg-sieci

Więcej nie znam u mnie w mieście w większości budowało Orange czyli Światłowód Inwestycje i jedno osiedle Inea czyli Fiberhost

Opublikowano
5 minut temu, skalak23 napisał(a):

Więcej nie znam u mnie w mieście w większości budowało Orange czyli Światłowód Inwestycje i jedno osiedle Inea czyli Fiberhost

U mojego brata budował Światłowód Inwestycje, a podobno montażu z INEA twierdzili, że kabel FFTH należy do Play.

Fiberhosy jako jedyny dostawca kabla FFTH daje Symetryczne łącze. U mnie INEA, Fiber Media lokalny i lokalny Nowa Net.

FIBERHOST odpisał mi na maila, że na jakiego operatora nie zmienię to PON-ONT Nokia, należący do nich zostaje i mnie i oni zdalnie resztę robią, ten operatorzy. Wszyscy ISP mający umowę z FIBERHOST muszą korzystać z ich PON-ONT, albo Nokia, albo od 2 lat ZTE z portem eth 2.5G.

Szkoda, że dużo operatorzy jak Orange, Plus, T-M, Play nie umożliwiają korzystania z własnego routera nie podając konfiguracji WAN tylko kombinują z Bridge mode.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam dwa łącza na Światłowód Inwestycje jedną umowę z Orange 2 z Nju i na obu łączach własny router. Trzeba tylko przy podpisywaniu umowy zaznaczyć iż ma być oddzielne ONT. Login idzie podejrzeć w routerze operatora  na nim uruchomią łącze  a hasło albo poprosić technika który montuje aby podał albo poprzez zmianę hasła dostaniemy nowe którego będziemy mogli użyć we własnym routerze. Router musi tylko obsługiwać VLAN 35

Opublikowano

@skalak23 Co jeśli w INEA routerze nie podejrze loginu, a INEA nIE chce podać? Poza tym może w INEA nie ma PPPoE tylko sam VLAN i reszta na Auto, a skoro i mojego brata twierdzili monterzy, że to przez PLAY idzie to jaki jest VLAN Play-a?

Ja u siebie mam lokalnego dostawcę z symetrycznym łączem i mogę do niego przejść, ale się mi nie opłaca z INEA bo 5 zł różnicy i bez publicznego IP. w INEA Publiczne IP zmienne, ale bardzo rzadko się zmienia i po 3 latach dostałem na przedłużenie za ZERO zł. Ten lokalny operator nazywa się FIBER Media możesz podejrzeć z ciekawości jak wpiszesz w Gooogle i on piszę, że mogę używać swój router tylko ustawić VLAN dla portu WAN na 50. i nic więcej.