Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ,pc w obecnej konfiguracji mam około rok i do tej pory nic sie nie działo. W tamtym tygodniu miałem sytuacje ze podczas przeglądania YT pc sie zawiesił (ekran zawieszony ,myszka sie nie rusza  ,klawiatura nie reaguje ale oba podzespoły są podświetlone )  dzisiaj wydarzyło się to drugi raz - zwiecha systemu na około minute i restart pc. żadnego kodu błędu ,bluescreena ani nic zeby móc namierzyć co szwankuje. Jak mogę sprawdzić co jest nie tak? zacząłem skanowanie dysków na bad sektory HD TUNE ale tutaj pusto.

obie zwiechy były podczas przeglądania neta (ostatnimi czasy w nic nie gram)

procek : ryzen 9800x3d
mobo : B650E AORUS ELITE X AX ICE
ram 2x 16gb ddr5
gpu radeon 9700xt

1x nvme 1tb  1x nvme 2tb

przy skanowaniu dysków HD tune na bad sektory  dysk nvme 1tb skanował się z prędkością 1120 i szło to dość szybko a ten nvme 2tb prędkość 100mb/s ;'d troche mnie to zdziwiło ze taka różnica a oba są na nvme

Edytowane przez kacpi278
Opublikowano
8 godzin temu, toska78 napisał(a):

Obie zwieszki były podczas oglądania na YT? Jeśli tak zobacz czy cokolwiek zmieni testowe wyłączenie akceleracji sprzetowej w ustawieniach przeglądarki.

youtube lub zwykłe przeglądanie neta , napewno nic wymagającego i obciążającego ... chciałbym namierzyć i zlokalizować przyczynę tylko nie wiem jak sie do tego zabrac

Opublikowano

No to jedną z prób diagnozy jaką możesz podjąć jest właśnie wyłączenie akceleracji w przeglądarce której używasz aby liczeniem zajmował się sam procesor bez wsparcia grafiki: Ustawienia > System > odznaczasz "używaj akceleracji grafiki gdy jest dostępna" nazwa może się nieco różnić zależnie od przeglądarki. Pokaż tez screena z systemowego podglądu zdarzeń: podgląd zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne, rozwiń okno aby jak najwięcej błędów było widocznych na screenie ważne aby to był mniej więcej ten czas w którym łapałeś tą zwiechę ;) 

Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

No to jedną z prób diagnozy jaką możesz podjąć jest właśnie wyłączenie akceleracji w przeglądarce której używasz aby liczeniem zajmował się sam procesor bez wsparcia grafiki: Ustawienia > System > odznaczasz "używaj akceleracji grafiki gdy jest dostępna" nazwa może się nieco różnić zależnie od przeglądarki. Pokaż tez screena z systemowego podglądu zdarzeń: podgląd zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne, rozwiń okno aby jak najwięcej błędów było widocznych na screenie ważne aby to był mniej więcej ten czas w którym łapałeś tą zwiechę ;) 

coś tu jest

Zrzut ekranu 2026-01-25 191833.png

Opublikowano

Pobierz programik Bluescreenview 1.55 i odczytaj nim plik dump tego bluescreena którego masz w historii (program sam go znajdzie) kliknij na niego i i oprócz kodu błędu pokaż na screenie co pokazuje w pozycji "caused by driver:"