Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam podłączone do płyty głównej, przez gniazda USB2 9-pin na płycie:
- Niewielki ekranik od chłodzenia CPU / USB Display (chłodzenie Thermalright Frozen Warframe PRO 360 Black ARGB CPU AIO)
- Zasilacz Corsair do monitorowania w HWiNFO64 / oszacowania poboru mocy, napięć itp.
Teraz przyszedł w paczce:
- Thermal Grizzly WireView Pro II GPU / monitorowanie m.in. prądów w przewodach kabla 12V-2x6 (podłączonego do RTX 5090) itp.
Więc będą teraz 3 urządzenia podłączone do USB2 9-pin na płycie, ale na płycie mam tylko 2 gniazda. 
Pytanie: czy wystarczy kupić coś takiego:
1. 
https://www.amazon.pl/GELRHONR-9-biegunowy-przedlużający-podwójną-wewnętrznej/dp/B0CFH7MK7Y
czy potrzebne raczej coś z chipem, np:
2.
https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-usb-2-0-9-pin-na-2x-usb-2-0-9-pin-hub-splitter-do-plyty-glownej-16999741015

Wolałbym tą zwykłą rozbiegówkę (1.), bo wersję z chipen ciężej będzie mi zaizolować (włożyć do tekturowego pudełka od papierosów?) bo płytka drukowana jest bez obudowy jak widać. W dodatku poniżej MOBO - poniżej 2 gniazd USB2.0 na MOBO - mam wentylatory dmuchające z dołu na GPU więc musiałbym montować za płytą, a tam już jest niezła gęstwina przewodów. Obudowa Lian Li O11D EVO RGB. Mobo MSI X870e Carbon.

Opublikowano (edytowane)

Czyli jest szansa że wersja z rozbiegówką zadziała. Jeśli tak to zacznę od wypróbowania tego rozwiązania, mam nadzieǰę że nie spalę komputera :E

Edytowane przez Ravenik
Opublikowano

A po co chcesz to w ogóle sprawdzać jak ten hub z allegro masz 2 razy tańszy nawet z kosztem przesyłki ;) płytkę przyklejasz gdzieś na tył obudowy i przeciągasz tylko kabel przepustem do gniazda usb, nawet nie będzie tego widać ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

jak chcesz pewniaka to  LianLi  ma hub

mam FlowNext, Octo, controler do  TL i  wirelessów - działa 

https://www.morele.net/lian-li-edge-hub-4x-usb-6x-pwm-schwarz-14723227/

zdaje się, że mam zapasowy  w domu

jak nie zadziała ten splitter daj znać

@some1 a to  nei tak, że gniazdka mają dwa zestawy  pinów więc można podłaczyć dwa pojedyncze zestawy jak w aquacomputer

a część (jak  kontrolery Lian Li) mają wtyczkę na cale gniazdko

Edytowane przez bofff
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, some1 napisał(a):

Teoretycznie każde takie gniazdo obsługuje dwa porty usb 2.0, więc daloby się podłączyć dwa urzadzenia odpowiednim kablem, bez huba. Ale nie wiem czy z tym z linku zadziała.

Opis na aukcji sugeruje, że nie zadziała .

image.png.47111cb2aee2c97e116ac8068f1944d1.png

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
59 minut temu, bofff napisał(a):

a to  nei tak, że gniazdka mają dwa zestawy  pinów więc można podłaczyć dwa pojedyncze zestawy jak w aquacomputer

Jedno USB2 to cztery piny. Czyli jedno takie gniazdko na płycie wyprowadza dwa porty USB2, dlatego obudowy komputerowe mają dwa porty USB bez potrzeby posiadania HUBa. Prawdopodobnie te urządzenia, które OP montuje u siebie potrzebują pojedynczych portów USB, tylko przez konstrukcję gniazdka zajmują oba. Dałoby się to wszstko spiąć, ale niekoniecznie tym kablem z aukcji. 

53 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Opis na aukcji sugeruje, że nie zadziała .

To jest niedokładne tłumaczenie na polski tego co jest napisane na obrazu, co z kolei wygląda na nieudolne tłumaczenie z chińskiego. Kto wie jak to działa:

81RSyx7V7fL._SX522_.jpg

Opublikowano
27 minut temu, some1 napisał(a):

Jedno USB2 to cztery piny. Czyli jedno takie gniazdko na płycie wyprowadza dwa porty USB2, dlatego obudowy komputerowe mają dwa porty USB bez potrzeby posiadania HUBa. Prawdopodobnie te urządzenia, które OP montuje u siebie potrzebują pojedynczych portów USB, tylko przez konstrukcję gniazdka zajmują oba. Dałoby się to wszstko spiąć, ale niekoniecznie tym kablem z aukcji. 

To jest niedokładne tłumaczenie na polski tego co jest napisane na obrazu, co z kolei wygląda na nieudolne tłumaczenie z chińskiego. Kto wie jak to działa:

Masz rację oczywiście.

Moim zdaniem ten rozgałęziacz prawdopodobnie działa tak, że na każdej wtyczce masz zdublowane to samo co w gnieździe na płycie głównej dlatego możesz sobie z tego brać zasilanie ale już transmisja danych pójdzie po jednym kablu. Ogólnie bez sensu.