Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam problem z komputerem kolegi, kupił taki PC:

Obudowa: CHIEFTEC | Night Hunter | GS-03B-BLK-OP | Non-RGB, All-Black Airflow Gaming Case, EATX

B850 EAGLE WIFI6E

AMD 7 77000 Ryzen 8-core.
2x16 GB DDR5 6000 Viper
RTX od Gigabyte. 

Problem w tym, że mimo zmiany wielu opcji w BIOS (był F4, aktualizowałem do nowego F8 z 2026). Nie widzi grafiki, również w Windows, przełączę HDMI na Integrę i wszystko ok, wtedy działa. Wyciągałem baterię, nic to nie dało. Wyciągałem RAM DDR5, grafikę, od nowa montowałem, zero życia. Wentylatory od grafiki kręcą się. Kabel wyciągany od zasilania grafiki i ponownie podłączony. Dalej cisza.

Kupił jakiś gotowy zestaw ale nie z allegro.

Co do HDMI, skoro na nim działa monitor na integrze, to na RTX by nie działał? No ale zmienię na Display Port.

Edytowane przez error1983
Opublikowano (edytowane)

Czemu kablem HDMI podłączasz? Spróbuj kabel DP.

Komputer w całości przyjechał czy sam go składał? Jaka płyta główna? Jaka to karta graficzna? Potrzeba więcej danych. 

Edytowane przez MadDog
  • Like 1
Opublikowano

Pierwsze w takim wypadku powinno być sprawdzenie, czy w BIOSie nie masz ustawionego domyślnego "odpalania" karty jako IGPU, zamiast "auto" czy PCIE. Druga sprawa - dobrze by było włożyć taka kartę do innego PC tylko po to, żeby sprawdzić czy zadziała (pokaże się cokolwiek), nawet bez testów. Sprawdź, jak możesz i napisz jak poszło.

Opublikowano (edytowane)

Jaka karta graficzna dokładnie? I najważniejsze pytanie - czy jechała zamontowana w komputerze? Bo jeśli tak to możliwie, że się uszkodziła w transporcie na złączu PCI albo szlag trafił połączenia na rdzeniu lub pamięciach

Edytowane przez MadDog
Opublikowano

Dobra, podpięty do innego monitora, wszystkie porty 3 DP, nie działa, wentylatory kręcą się. W bios wybierałem priorytet PCIe, wyłączałem integrę, zero rezultatu.

RTX 5070.

Kolega mówi, że był zabezpieczony w środku folią bąbelkową.

Mówi, że kosztował 6.000, nie był gotowy tylko dobierany ze strony:

https://sklep.hard-pc.pl

No zapomniałbym, zgłaszał, że mu się wiesza i wyłącza, choć ja tego jak na razie nie doznałem.

Dał mi screena z konfiguracji:

image.thumb.png.095e339602f8c8a2cab1c0ebd2f268e3.png

Niby pisze Palit, ale na grafice napis Gigabyte.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, error1983 napisał(a):

Niby pisze Palit, ale na grafice napis Gigabyte.

Chyba szykuje się zwrot...lub wysyłka tylko GPU

Hmm...

Cytat

Zakup potwierdzony przez Zaufane Opinie

Konrad Nie polecam  0,5/5 Wystawiono 2 tygodnie temu

Najpierw dostawa opóźniona bez informacji o kilka dni, następnie produkt zestaw komputerowy przyszedł z innymi częściami niż w opisie (produkt niezgodny z opisem) oczywiście gorszymi podzespołami (płyta główna gorsza i tańsza) oczywiście niema nigdzie informacji że zastrzegają sobie prawo do zmiany komponentów więc jest to zwykle oszustwo, na infolinii twierdzą że oddzwonią poczym brak kontaktu przez cały dzień. Zdecydowanie nie polecam.

Odpowiedź sklepu Hard-Pc.pl

Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście doszło do opóźnienia w realizacji zamówienia — o 3 dni robocze. Wynikało ono z nałożenia się kilku czynników: okresu świąteczno-noworocznego oraz inwentaryzacji. Przyznajemy, że z naszej strony zabrakło odpowiedniej informacji o opóźnieniu i to był błąd. Jeśli chodzi o zastosowane komponenty, kluczowe elementy wpływające na wydajność, czyli procesor i karta graficzna, pozostały dokładnie takie, jak w zamówieniu. Zmiany dotyczyły pozostałych podzespołów i były zmianami na plus: zastosowaliśmy lepszą i droższą płytę główną, nowszy i wydajniejszy dysk SSD, solidniej wykonaną i bardziej przewiewną obudowę oraz zasilacz tego samego producenta, ale z wyższej serii (PK zamiast PF), o większej mocy i z certyfikatem 80 Plus Bronze. Decyzje te były efektem aktualnej sytuacji na rynku komponentów, jednak każdorazowo podejmowaliśmy je z myślą o tym, aby finalnie Klient otrzymał zestaw całościowo lepszy — również realnie droższy — bez dodatkowych kosztów.

Ja bym się lekko...jakby mi jakikolwiek sklep taki numer wywinął
Nie wieszam psów na tym sklepie bo nie miałem z nim do czynienia

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

Moment - od kiedy Ryzen 7700 ma integre?

Tego nie wiedzialem :) 

Sprawdz w menedzerze urzadzen czy RTX jest widziany
Moze rusza z integry i z jakiegos powodu nie chce z RTXa ale mimo wszystko - widzi go i problem po stronie UEFI

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Moment - od kiedy Ryzen 7700 ma integre?

Cos tu nie gra :E 

https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/7000-series/amd-ryzen-7-7700.html

Ja tam widzę, że ma :P 

Teraz, error1983 napisał(a):

@eNeSikJest HDMI u góry z płyty wychodzące, podpinam HDMI do monitora działa, wiec nie znam się na AMD, mam Intela.

Co ma piernik do wiatraka? :O HDMi  nie jest Intela przecież :P 

Opublikowano
Teraz, error1983 napisał(a):

@eNeSikJest HDMI u góry z płyty wychodzące, podpinam HDMI do monitora działa, wiec nie znam się na AMD, mam Intela.

Sęk w tym, ze kazda plyta pod AMD ma wyjscia Video ale wczesniejsze modele musialy miec dopisek "G". Inaczej - nie mialy integry choc porty w plycie glownej byly ale nieaktywne
Widocznie od 7 generacji zmienili to

Opublikowano

@error1983  Ten zestaw kupiony jako nowy czy używany?

2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Sęk w tym, ze kazda plyta pod AMD ma wyjscia Video ale wczesniejsze modele musialy miec dopisek "G". Inaczej - nie mialy integry choc porty w plycie glownej byly ale nieaktywne

Dałem link do specyfikacji tego CPU i jest tam Integra. Zajrzyj łaskawie.

Opublikowano
4 minuty temu, eNeSik napisał(a):

ale wczesniejsze modele musialy miec dopisek "G". Inaczej - nie mialy integry choc porty w plycie glownej byly ale nieaktywne

zmienili to od AM5, obecnei tylko modele, włąściwie model z F nei ma grafiki

natomiast modele z G to " silna" grafika, a nie podstawowa do wyświetlania obrazu jak w reszcie

ale nie o tym,  skoro wsadził kartę do innego i nic, to trzeba odsyłać, albo zwracać 

przy obecnych cenach to sklepowi może się bardziej opłacić zwrot kasy, a klient juz za tyle nie kupi

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, error1983 napisał(a):

Kupowałem u nich sporo, czy to na alledrogo, czy to na stronie, normalny sklep. Chociaż całościowo zestawu komputerowego czy coś to nie, ale obsługa i zgodność towaru z umową zawsze było OK. Działają już lata, więc jakby nawet coś wyszło, to bardziej podejrzewał bym zwykłą pomyłkę, niż celowe działanie.

46 minut temu, error1983 napisał(a):

No zapomniałbym, zgłaszał, że mu się wiesza i wyłącza, choć ja tego jak na razie nie doznałem.

No to Panie... W takim razie możemy przypuszczać, że karta umarła. Pytanie za 100 punktów - po włączeniu komputera wentylatory lecą na karcie na maksa, czy nie?

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano (edytowane)

Chodzi o same wentylatory na karcie graficznej.

Tak dioda, o którą pytasz, to dioda informująca o tym, że jest problem z GPU (kartą graficzną).

Edit: Kurde, pasowałoby wsadzić tą kartę do innego komputera, aby wykluczyć problem z płytą główną lub potwierdzić problem z kartą graficzną. Nie masz jak tego zrobić? Nawet wsadzić do swojego PC na chwilę? Nie bój się, nie uszkodzisz swojego kompa :D

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano

masz opisane diody wszystkie, czerwona to zapewne DRAM na gigabyte, choć nie musi, a np bład z jednym z komponentów przy starcie ( post, co by się zgadzało ) 

generalnie to jakieś jaja, wygląda jakby poskładali a w ogóle tego nie testowali 

Opublikowano

Od sztucznej

Cytat

GeForce 5070 12GB zalecana moc zasilacza?

Dla karty graficznej NVIDIA GeForce RTX 5070 o pojemności 12 GB zalecana minimalna 

moc zasilacza to 650 W, chociaż wielu ekspertów zaleca zasilacz o mocy 750 W lub nawet 850 W, aby zapewnić stabilność systemu i miejsce na przyszłe modernizacje. 

Zalecenia dotyczące zasilacza

Karta graficzna GeForce RTX 5070 ma maksymalny pobór mocy (TDP) na poziomie 250 W. Oficjalne zalecenia producentów (zarówno NVIDII, jak i partnerów, takich jak Gigabyte czy MSI) różnią się, ale oscylują wokół podanych wartości, aby zapewnić wystarczający zapas mocy dla reszty komponentów komputera (procesora, pamięci RAM, dysków, wentylatorów itp.). 

Zalecenie Moc zasilaczaŹródło

Minimum650 WCorsair, Evetech, Nvidia (ogólne zalecenie)

Zalecane (producenci)750 WGigabyte, MSI (konkretne modele OC)

Zapas mocy / Przyszłościowe850 WEksperci z branży PC (dla rozbudowanych systemów)

Kluczowe aspekty przy wyborze zasilacza

Zapas mocy: Zasilacz o mocy 750 W lub 850 W zapewnia większy margines bezpieczeństwa, co jest istotne podczas obciążenia (np. w wymagających grach).

Certyfikat sprawności: Zaleca się wybór zasilacza z certyfikatem sprawności 80 Plus Gold lub wyższym (Platinum, Titanium), co zapewnia mniejsze straty energii i stabilniejszą pracę.

Złącze zasilania: Karta ta wymaga dodatkowego zasilania poprzez złącze 1x 16-pin (lub adapter z 2x 8-pin PCIe, często dołączany do zestawu).

Jakość: Nie należy oszczędzać na zasilaczu. Wysokiej jakości jednostka renomowanego producenta zapewni stabilność całego systemu i dłuższą żywotność komponentów.

3 minuty temu, CryptTM napisał(a):

Nie. Jest nawet na zapas, i to sporo.

Ja się wiele razy przekonałem w życiu, że jak minimum jest 650W dla grafiki to 750W jest za mało bo reszta też bierze, szczególnie gdy odpalimy grę z ustawieniami na maksa może zasilacz nie wyrobić. Tak uwalilem znajomemu Radeona 6700 na zasilaczu be quote 650W, a wszędzie pisali w internecie, że spory zapas.

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Krueger napisał(a):

za mało bo reszta też bierze, szczególnie gdy odpalimy grę z ustawieniami na maksa może zasilacz nie wyrobić. Tak uwalilem znajomemu Radeona 6700 na zasilaczu be quote 650W, a wszędzie pisali w internecie, że spory zapas.

Bez jaj :E
To jaki CPU tam był że był taki pobór mocy:hmm:
Prędzej zdaje się zabezpieczenia w PSU się odpalą niż się coś uwali...

Cytat

Przegląd od AI

Do karty graficznej RTX 4070/4070 Super 

zalecany jest zasilacz o mocy 650W–750W z certyfikatem 80 Plus Gold. Dla modeli Ti/Ti Super bezpieczniej wybrać 750W–850W. Najlepszym wyborem są nowoczesne jednostki ATX 3.0/3.1 posiadające natywny kabel 12VHPWR, co eliminuje konieczność stosowania przejściówek. 

Polecane modele zasilaczy (zasilacze typu Gold/Modularne):

650W-750W (Standard/Eco): Corsair RM650x/RM750x, Seasonic Focus GX-750,

750W-850W (Wysoka wydajność/Super): Corsair RM850x SHIFT, MSI MPG A850G,

Małe obudowy (SFX): Corsair SF750/SF850L, 

Na co zwrócić uwagę:

Złącze 12VHPWR: RTX 4070 często korzysta z nowego złącza 16-pin (12VHPWR), dlatego warto szukać zasilaczy w standardzie ATX 3.0/3.1, aby uniknąć problematycznych przejściówek.

Certyfikat: Najlepiej wybierać zasilacze 80 Plus Gold lub Platinum dla wyższej efektywności.

Marka: Postaw na sprawdzone marki: Corsair, Seasonic, MSI, be quiet!, EVGA. 

I jak żyć :E

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

@Krueger Dlatego sztuczna, nie prawdziwa :E

TDP dla 5070 to 250W:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5070.c4218

Czyli nieco więcej, jak moja 4070S. Zalecane przez producenta zasilacze (ich moc) uwzględniają możliwość podłączenia do PC innych komponentów, dużo na wyrost, stąd takie wartości.

Realnie ta karta weźmie ~275W, dolicz CPU i inne komponenty, zobacz ile zostaje, ledwo przekroczysz 50% możliwości zasilacza...

Mój zasilacz ciągnął kartę z 350W i miał się bardzo dobrze, więc... ;)

• Upvote 1