Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Mam problem z laptopem ASUS TUF Gaming A15 (FA506NC), kupionym około 3 miesiące temu.
Laptop nie jest na razie używany do gier, służy wyłącznie do pracy, przeglądania internetu. 

Najważniejsze objawy:

Losowe restarty: Nagły czarny ekran i reboot podczas używania przeglądarki.( dzieje się tak raz na kilka dni) 

Logi z Podglądu Zdarzeń (z dnia 27.01.2026):

Krytyczne: Kernel-Power 41 (63) – rejestrowane przy każdym restarcie.

Błąd: volmgr 162 – "Utworzenie pliku zrzutu nie powiodło się z powodu błędu podczas tworzenia zrzutu".

Błąd: rt68cx21 oraz NDIS 10317 – dziesiątki błędów sterownika karty Realtek 8852BE. (tylko podczas używania laptopa na baterii)

Błąd: BugCheck 1001 – system nie zdążył zapisać dumpa przed odcięciem zasilania

Proszę o pomoc

Opublikowano

sprawdz temperatury za pomcoa hwinfo, wadliwa ladowarka? masz inan by przetestowac? moze cos wymaga zmiany planu zasilania?

zaaktualizuj sterowniki

sprobuj zamiast wifi to uzywac internetu po kablu

mozesz tez sprawdzic czy na planie zasilania pelna wydajnosc czy jakos tak problem ustepuje

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

sprawdz temperatury za pomcoa hwinfo, wadliwa ladowarka? masz inan by przetestowac? moze cos wymaga zmiany planu zasilania?

zaaktualizuj sterowniki

sprobuj zamiast wifi to uzywac internetu po kablu

mozesz tez sprawdzic czy na planie zasilania pelna wydajnosc czy jakos tak problem ustepuje

Dziękuję za odpowiedź
Wszystkie temperatury sprawdzałem przy pomocy OCCT (robiłem też testy) Laptop przechodzi nawet najcięższe testy.
Ładowarka również przechodzi wszystkie testy.
Temperatury są w normie.

Sterowniki mam najnowsze zaktualizowane przy pomocy aplikacji MyASUS. ( na oficjalnej stronie asus'a są te same sterowniki)

Zastanawiam się czy nie jest uszkodzone coś sprzętowo np płyta główna ; / 

Edytowane przez Dawid91
Opublikowano

To kiedy w końcu problem występuje? jak korzystasz z internetu po kablu czy jednak po wifi? pisałeś że masz masę błędów z nazwą "8852BE" a to jest karta wifi.

Pobierz jeszcze programik Bluescreenview 1.55 i sprawdź czy on czasem nie widzi jakiegoś pliku dump z bluescreenów które według dziennika zdarzeń u ciebie występują przed restartem systemu ("BugCheck 1001")