Skocz do zawartości

Duży przyszłościowy monitor oled do gier 21:9 39-45 cali bez konkretnego budżetu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!
Złożyłem nowy komputer i chcę dobrać duży przyszłościowy monitor oled który będzie używany tylko do gier (głównie nowości AAA) 
Sprzęt to rtx 5080, ryzen 7 9800x3d, 32gb ram
Jestem zdecydowany na rozmiar ~39-45 cali w 21:9 i tutaj w zasadzie nie ma dużego wyboru więc zastanawiam się nad dwoma modelami od LG
- LG UltraGear 45GX950A-B (5120x2160 w 165Hz lub 330 FHD + DisplayPort 2.1 
- LG UltraGear 45GS95QE-B (3440 x 1440 UWQHD)

1. Czy sprzęt który podałem poradzi sobie według Was zadowalająco w 5k na droższym monitorze? Tutaj znajduje sprzeczne opinie bo nawet 5090 mają problemy ponoć, ale wypadłem zupełnie z grania na pc a są dzisiaj różne dlss itd które z tego co szukam dobrze działają w grach AAA. Z racji lat przerwy od grania pc nie wiem w zasadzie czego najbardziej oczekuje - grafika, rozdzielczość czy klatki więc ma być "ładnie" i płynnie do immersyjnego grania w singla i okazjonalnie w multi 
2. Gdyby 5k okazało się za dużo to czy realnie będzie widoczne dla amatora że monitor nie działa w natywnej rozdzielczości? Decydując się na monitor 5k chciałbym mieć w dużym skrócie to co w tańszym + możliwość 5k, ale wtedy nie działał by w natywnej jak bym chciał ustawić go np w 3440 x 1440
3. Monitor mogę ustawić w dowolnej odległości na biurku więc z tego co czytałem nie powinno być widać pixeli poniżej 5k, ale jak by się okazało że głównie bym musiał używać mniejszej rozdzielczości to może lepiej 39 cali? Jest to aż tak zauważalne dla weekendowego gracza?

Edytowane przez Gufhx
  • Gufhx zmienił(a) tytuł na Duży przyszłościowy monitor oled do gier 21:9 39-45 cali bez konkretnego budżetu
Opublikowano
10 minut temu, Gufhx napisał(a):

Cześć!
Złożyłem nowy komputer i chcę dobrać duży przyszłościowy monitor oled który będzie używany tylko do gier (głównie nowości AAA) 
Sprzęt to rtx 5080, ryzen 7 9800x3d, 32gb ram
Jestem zdecydowany na rozmiar ~39-45 cali w 21:9 i tutaj w zasadzie nie ma dużego wyboru więc zastanawiam się nad dwoma modelami od LG
- LG UltraGear 45GX950A-B (5120x2160 w 165Hz lub 330 FHD + DisplayPort 2.1 
- LG UltraGear 45GS95QE-B (3440 x 1440 UWQHD)

1. Czy sprzęt który podałem poradzi sobie według Was zadowalająco w 5k na droższym monitorze? Tutaj znajduje sprzeczne opinie bo nawet 5090 mają problemy ponoć, ale wypadłem zupełnie z grania na pc a są dzisiaj różne dlss itd które z tego co szukam dobrze działają w grach AAA. Z racji lat przerwy od grania pc nie wiem w zasadzie czego najbardziej oczekuje - grafika, rozdzielczość czy klatki więc ma być "ładnie" i płynnie do immersyjnego grania w singla i okazjonalnie w multi 
2. Gdyby 5k okazało się za dużo to czy realnie będzie widoczne dla amatora że monitor nie działa w natywnej rozdzielczości? Decydując się na monitor 5k chciałbym mieć w dużym skrócie to co w tańszym + możliwość 5k, ale wtedy nie działał by w natywnej jak bym chciał ustawić go np w 3440 x 1440
3. Monitor mogę ustawić w dowolnej odległości na biurku więc z tego co czytałem nie powinno być widać pixeli poniżej 5k, ale jak by się okazało że głównie bym musiał używać mniejszej rozdzielczości to może lepiej 39 cali? Jest to aż tak zauważalne dla weekendowego gracza?

1.Jak dla mnie to za wczesnie na 5k2k, powiedzmy ze 5090 ogarnia narazie 4k zadowalająco (dla wiekszosci) w dobrym klatkażu. 80tki, 70tki ti z dlss też jakoś to ogarną ale w bardziej wymagajacych tytułach beda sie pocić. A tu mówimy o jeszcze wiekszej rozdzielczosci.

Ja ostatnio też stałem przed wyborem 4k czy 3440x1440p, wybrałem to drugie i nie żałuje, maksuje każdą gre i sie ciesze pieknym i PŁYNNYM obrazem. Ja bym sie na 5120x2160 jeszcze nie zdecydował.

2.Ustawianie niższej rozdziałki niż natywna wyglada dużo gorzej. np. 1440p na monitorze 4k bedzie gorzej wygladac niz 1440p na monitorze z natywnym 1440p. Ja bym w to nie szedł

3.Ja poszedłem własnie w 39" od LG i wg mnie jest ideolo. Niewiem jak z ostroscia na 45" ale w grach pewnie mniej to dostrzeżesz.

• Upvote 1