Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam płyty główną, Asrock B760 Pro RS/D4 oraz Procesor i5 14500 który ma zintegrowana graifke UHD 770 ale nie wiem jak włączyć zeby zaczeło to działać, W biosie znalazłem 

Advanced > Chipset Configuration > IGPU Multi-Monitor and set it to Enabled.    <--- ale nie działa pomimo tego ustawienia

Opublikowano (edytowane)

Musi działać, jak IGPU jest na Enabled. 

Sprawdź, jak jest wykrywana grafika w biosie, bo może jest przydzielony PCI-E, stąd może nie masz sygnału na wyjściu grafiki z płyty głównej.

Rozruch grafiki ustaw na automat, wtedy obraz będzie zarówno na karcie w slocie PCI-E jak i na wyjściu z płyty głównej (zależy, gdzie będzie zamontowany przewód z monitora)

EDIT: sterownik do IGPU zainstalowany ?

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Solosolo napisał(a):

Witam posiadam płyty główną, Asrock B760 Pro RS/D4 oraz Procesor i5 14500 który ma zintegrowana graifke UHD 770 ale nie wiem jak włączyć zeby zaczeło to działać, W biosie znalazłem 

Advanced > Chipset Configuration > IGPU Multi-Monitor and set it to Enabled.    <--- ale nie działa pomimo tego ustawienia

To powinno wystarczyć .

Jeszcze spróbuj zainstalować sterowniki intela do gpu .

I skąd wiesz że nie działa ? Sprawdź np. w CPU-Z czy widać igpu .

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano

Ogólnie po daniu na Enable wykrzacza sie Bios i tylko wyciągniecie baterii pomaga, jest czarny ekran i mruga guzik od monitora gdy mam podłączone DVI do monitora i Displayport do płyty głównej.

Opublikowano
10 minut temu, Solosolo napisał(a):

Ogólnie po daniu na Enable wykrzacza sie Bios i tylko wyciągniecie baterii pomaga, jest czarny ekran i mruga guzik od monitora gdy mam podłączone DVI do monitora i Displayport do płyty głównej.

Czy masz w tym momencie wsadzona tez dedykowana karte?
Bo wydaje mi sie, ze przelaczajac sie na integre - probuje ona odpalic ale mozesz nie miec obrazu bo widze, ze chyba stosujesz przejsciowke DVI > DP i to ona moze byc problemem
Po resecie BIOS - wraca do ustawien, ze dedykowana spowrotem jest ta nadrzedna karta

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, Solosolo napisał(a):

DVI do monitora, a Displayport do czego podłączasz ?

Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Musi działać, jak IGPU jest na Enabled. 

Sprawdź, jak jest wykrywana grafika w biosie, bo może jest przydzielony PCI-E, stąd może nie masz sygnału na wyjściu grafiki z płyty głównej.

Rozruch grafiki ustaw na automat, wtedy obraz będzie zarówno na karcie w slocie PCI-E jak i na wyjściu z płyty głównej (zależy, gdzie będzie zamontowany przewód z monitora)

EDIT: sterownik do IGPU zainstalowany ?

Wszystko mam na auto, sterownika do igpu nie da sie zainstalowac bo blad wyskakuje

2 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

Bios masz najnowszy ver. 13.01 ?

tak

1 godzinę temu, eNeSik napisał(a):

Czy masz w tym momencie wsadzona tez dedykowana karte?
Bo wydaje mi sie, ze przelaczajac sie na integre - probuje ona odpalic ale mozesz nie miec obrazu bo widze, ze chyba stosujesz przejsciowke DVI > DP i to ona moze byc problemem
Po resecie BIOS - wraca do ustawien, ze dedykowana spowrotem jest ta nadrzedna karta

stosuje takie coś.

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/kable-video/lanberg-kabel-displayport-m-v1-2-dvi-d-m-24-1-1m-czarny-dual-link-ca-dpdv-10cu-0010-bk

1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Podłącz testowo jakiś inny ekran do płyty kablem hdmi (jeżeli twój monitor nie ma takiego wyjścia) 

nie możliwe nie mam kabla takiego ani ekranu

1 godzinę temu, leven napisał(a):

DVI do monitora, a Displayport do czego podłączasz ?

masz odpowiedz w poscie co zacytowales.

Opublikowano

Wszystko mam na auto, sterownika do igpu nie da sie zainstalowac bo blad wyskakuje

tak

stosuje takie coś.

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/kable-video/lanberg-kabel-displayport-m-v1-2-dvi-d-m-24-1-1m-czarny-dual-link-ca-dpdv-10cu-0010-bk

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/864990/intel-11th-14th-gen-processor-graphics-windows.html

Te sterowniki instalujesz ? i jaki konkretnie błąd masz ?

Opublikowano
8 minut temu, Solosolo napisał(a):

Kupilem swojego czasu ten sam kabel do takiego samego podlaczenia. GPU na DP, monitor na DVI
1 monitor dzialal z kablem choc bywaly problemy, drugi nie dzialal z tym kablem. Kabel sprawny

To sa jednak przejsciowki. Jesli chcesz przetestowac iGPU i miec pewnosc, ze dziala - wywal niewiadomą pierw jaka jest przejsciowka.
Na chwile obecna, jak dla mnie - winna jest przejsciowka :)

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Solosolo napisał(a):

"mam podłączone DVI do monitora i Displayport do płyty głównej." 

Nie rozumiem tej wypowiedzi :hmm:

DVI idzie z integry ? Czyli DSP z karty dedykowanej ?

To idzie do jednego monitora ?

Co jest kurde ?

Opublikowano
Teraz, leven napisał(a):

"mam podłączone DVI do monitora i Displayport do płyty głównej." 

Nie rozumiem tej wypowiedzi :hmm:

DVI idzie z integry ? Czyli DSP z karty dedykowanej ?

To idzie do jednego monitora ?

Co jest kurde ?

tutaj nie ma DVI w integrze. Wychodzi z integry po DP, wpina w monitor pod DVI - przejsciowka
Slowo klucz - przejsciowka :) 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Tylko przejściówka to jedno, problem z obrazem , ale dlaczego nie widać igpu w windowsie jeśli jest na enabled w UEFI  to drugie. 

I w takim razie jak wyświetlasz aktualnie obraz w Windowsie ?

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Solosolo napisał(a):

TV nie masz w domu? :E kabla hdmi to jeszcze rozumiem, ogólnie chodziło o test bo z PC/integrą w cpu zapewne jest wszystko ok, problemem prawdopodobnie jest twoje podłączenie ekranu przez przejściówkę.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Tylko przejściówka to jedno, problem z obrazem , ale dlaczego nie widać igpu w windowsie jeśli jest na enabled w UEFI  to drugie. 

moze jest nieaktywna jesli nie wykryje podlaczonego monitora. Pewnie tak dziala multiGPU tutaj

Opublikowano
17 minut temu, Hard Reset napisał(a):

ta, coś z błedem 8 bodajze

16 minut temu, eNeSik napisał(a):

Kupilem swojego czasu ten sam kabel do takiego samego podlaczenia. GPU na DP, monitor na DVI
1 monitor dzialal z kablem choc bywaly problemy, drugi nie dzialal z tym kablem. Kabel sprawny

To sa jednak przejsciowki. Jesli chcesz przetestowac iGPU i miec pewnosc, ze dziala - wywal niewiadomą pierw jaka jest przejsciowka.
Na chwile obecna, jak dla mnie - winna jest przejsciowka :)

możliwe

14 minut temu, eNeSik napisał(a):

tutaj nie ma DVI w integrze. Wychodzi z integry po DP, wpina w monitor pod DVI - przejsciowka
Slowo klucz - przejsciowka :) 

dokładnie

8 minut temu, Hard Reset napisał(a):

wrzucilem stara grafike by sprawdzic gts 250 bodajze jakiegos wykopałem

Jak daje na enable z ta karta graficzna to działa do momentu napisu płyty głównej poznej jest juz tylko czarny ekran i nie idzie, jak usune grafike i robie to przez monitor > płyte główna to nie ma nic czarny ekran i mruga guzik od monitora tak jakby coś nie łączyło?

8 minut temu, Send1N napisał(a):

TV nie masz w domu? :E kabla hdmi to jeszcze rozumiem, ogólnie chodziło o test bo z PC/integrą w cpu zapewne jest wszystko ok, problemem prawdopodobnie jest twoje podłączenie ekranu przez przejściówkę.

być moze gdzies zakopaną znajde taki kabelek, ale to musze poszukac, nie ogladam tv juz kilkanascie lat.

5 minut temu, leven napisał(a):

Ja pitole, ale zamotany temat :stukniety:

Autor ? Napisz jaki masz monitor, jaki kabel, pokaż menadżera urządzeń.

dokładnie ta wersja S24E650, on jest z D-subem tylko i Displayportem z niczym innym w google wyskakuje kilka wersji tego monitora

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, eNeSik napisał(a):

moze jest nieaktywna jesli nie wykryje podlaczonego monitora. Pewnie tak dziala multiGPU tutaj

Nie bardzo jak włączasz multi monitor to włączasz integre z włączonym dedykiem i pojawia się nowe urządzenie w menedżerze zadań.

Chyba, że bios ma jakiś bambol i ta opcja nie działa poprawnie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

ta, coś z błedem 8 bodajze

możliwe

dokładnie

wrzucilem stara grafike by sprawdzic gts 250 bodajze jakiegos wykopałem

Jak daje na enable z ta karta graficzna to działa do momentu napisu płyty głównej poznej jest juz tylko czarny ekran i nie idzie, jak usune grafike i robie to przez monitor > płyte główna to nie ma nic czarny ekran i mruga guzik od monitora tak jakby coś nie łączyło?

być moze gdzies zakopaną znajde taki kabelek, ale to musze poszukac, nie ogladam tv juz kilkanascie lat.

dokładnie ta wersja S24E650, on jest z D-subem tylko i Displayportem z niczym innym w google wyskakuje kilka wersji tego monitora

Spróbuj w  uefi  włączyć tryb Legacy .

CSM (Compatibility Support Module)

I jeszcze Full HD UEFI na disabled

Opublikowano
8 minut temu, sideband napisał(a):

Nie bardzo jak włączasz multi monitor to włączasz integre z włączonym dedykiem i pojawia się nowe urządzenie w menedżerze zadań.

Chyba, że bios ma jakiś bambol i ta opcja nie działa poprawnie.

Mimo wszystko, ja osobiscie wypialbym dedykowana + podlaczyl bez przejsciowek nawet do wlasnego TV bo kabel HDMI na pewno by sie znalazl i upewnil sie pierw, ze integra w ogole dziala :E 

@Solosolo

Upewnij sie jeszcze raz, ze masz na pewno wersje procka bez KF - wez wrzuc prosze dla pewnosci - screen z CPU-Z :E 

8 minut temu, Solosolo napisał(a):

Moment, to jest monitor ktory podpinasz pod integre? Po co Ci przejsciowka jak mozesz podlaczyc DP > DP?
I jak podpinasz przejsciowke DP > DVI do monitora ktory nie ma DVI? :E 
A masz inny jakos monitor?

Napisz prosze jeszcze raz. Jakie masz monitory (modele), jakimi kablami i pod co podpinasz

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

Pisał że nie ma TV wcale :E jak ma i5 14500 to nie ma co się upewniać przecież :faja:

Zaraz sie okaze, ze "a sorki, jednak mam KF" albo jak mu ktos skladal to wrzucil mu procka z KF
Tutaj w ogole dziwne rzeczy sie dzieja. Wlasnie sie okazalo, ze podpina monitor kablem DP (iGPU) do monitora (DVI) ktory to ... nie ma DVI :E 
Ja juz nie wiem o co chodzi

• Haha 2