Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, pavlo950 napisał(a):

Nie warto się w to pchać. Jak już to kup jakiegoś miniacza albo z Ryzenem albo z Intelem minimum 7 generacji i będzie lepiej hulał niż ten HP G1. Mam i5-7500T w HPku (chyba G3), 16G ramu, 1TB nvme pod system i 2TB pod magazynek z multimediami. Sprzęt cichy i bez problemu łapie 4K. W podobnej cenie będzie i3-8100, sprzęt wydajnościowo podobny ale już 11 będzie bez problemu działać. HPkowi postawiłem Debiana i mam podpiętego pod TV oraz zewnętrzne głośniki. Ta i7-4785T to będzie dobra pod homelaba albo może jakiegoś proxmoxa.

W chińczyki bym nie szedł, jak nie masz co z kasą robić, to kup np MSI Cubi z tymi nowymi Intelami. Za 1900 jest Core 5-120U 16/512, za 1199 N200 4/128. Oczywiście jakiś Linux niech wleci z marszu.

Albo w ostateczności używka pokroju HP, Lenovo, Dell.

Sam mam Asusa mini pc w konfiguracji i5-11400 64G ramu i 3x ssd. Prawie idealny sprzęt do pracy.

A propo tytułowego problemu, sprzętu być może nie opłaca się naprawiać :D

Dopisek:

Jak wyżej, HD to wsio od 720p w górę. Na jakimś forum gdzie ktoś pisał o problem z i5 3gen jakiś gościu też twierdził że jego komp odtwarzał 4K na YT pod chyba 4gen (bo 4K to on miał, ale w tytule). Jak go poprosiłem o bardziej szczegółowe informacje to nagle "ale to nie ja mam problem tylko gość od 3gen" i nagle wiarygodność spadła do 0 XD

No jest to jakieś wyjście
Czemu nie?

6 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Na 90% przez procesor jak chcesz w takich rozdzielczościach.

Sprawdzałeś na innej przeglądarce? 

Nie bo było ok. wszędzie
@pavlo950
" Za 1900 jest Core 5-120U 16/512, za 1199 N200 4/128. Oczywiście jakiś Linux niech wleci z marszu."
Chyba Cię poj....o
Mogę sobie kupić takiego samego kompa ale nie o to chodzi

7 godzin temu, janek25 napisał(a):

z tamtego minipc nie został ci ram ddr4? bo pisze 32 w sygnaturce

ach nie haswell to chyba jeszcze ddr3 xD

Został

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, janek25 napisał(a):

:hmm::boink:
Żarty sobie robisz czy co?

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

A jakbyś doinstalował shark codeck pack lub jakiś inny pakiet mający w zestawie te kodeki z których korzysta YT i zmusił system by korzystał z tych kodeków? 🤔 One mogą być wydajniejsze i ciekawe czy obeszłyby kodeki z których korzysta przeglądarka.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.02.2026 o 11:57, pavlo950 napisał(a):

Nie warto się w to pchać. Jak już to kup jakiegoś miniacza albo z Ryzenem albo z Intelem minimum 7 generacji i będzie lepiej hulał niż ten HP G1. Mam i5-7500T w HPku (chyba G3), 16G ramu, 1TB nvme pod system i 2TB pod magazynek z multimediami. Sprzęt cichy i bez problemu łapie 4K. W podobnej cenie będzie i3-8100, sprzęt wydajnościowo podobny ale już 11 będzie bez problemu działać. HPkowi postawiłem Debiana i mam podpiętego pod TV oraz zewnętrzne głośniki. Ta i7-4785T to będzie dobra pod homelaba albo może jakiegoś proxmoxa.

W chińczyki bym nie szedł, jak nie masz co z kasą robić, to kup np MSI Cubi z tymi nowymi Intelami. Za 1900 jest Core 5-120U 16/512, za 1199 N200 4/128. Oczywiście jakiś Linux niech wleci z marszu.

Albo w ostateczności używka pokroju HP, Lenovo, Dell.

Sam mam Asusa mini pc w konfiguracji i5-11400 64G ramu i 3x ssd. Prawie idealny sprzęt do pracy.

A propo tytułowego problemu, sprzętu być może nie opłaca się naprawiać :D

Dopisek:

Jak wyżej, HD to wsio od 720p w górę. Na jakimś forum gdzie ktoś pisał o problem z i5 3gen jakiś gościu też twierdził że jego komp odtwarzał 4K na YT pod chyba 4gen (bo 4K to on miał, ale w tytule). Jak go poprosiłem o bardziej szczegółowe informacje to nagle "ale to nie ja mam problem tylko gość od 3gen" i nagle wiarygodność spadła do 0 XD

Miałem takiego PC na czarną godzinę więc się nie pchałem.

"Za 1900 jest Core 5-120U 16/512, za 1199 N200 4/128. Oczywiście jakiś Linux niech wleci z marszu."
Celuję w coś tańszego jednak

"Jak wyżej, HD to wsio od 720p w górę. Na jakimś forum gdzie ktoś pisał o problem z i5 3gen jakiś gościu też twierdził że jego komp odtwarzał 4K na YT pod chyba 4gen (bo 4K to on miał, ale w tytule). Jak go poprosiłem o bardziej szczegółowe informacje to nagle "ale to nie ja mam problem tylko gość od 3gen" i nagle wiarygodność spadła do 0 XD"
Pokazuje jak jest
---
Będę próbował wcześniejszych rad

W dniu 9.02.2026 o 08:35, LeBomB napisał(a):

A jakbyś doinstalował shark codeck pack lub jakiś inny pakiet mający w zestawie te kodeki z których korzysta YT i zmusił system by korzystał z tych kodeków? 🤔 One mogą być wydajniejsze i ciekawe czy obeszłyby kodeki z których korzysta przeglądarka.

Też mnie to ciekawi:hmm:
Będę próbował

Edytowane przez Killer85
Opublikowano
W dniu 8.02.2026 o 22:23, Killer85 napisał(a):

Chyba Cię poj....o

Kultura pełną parą XD

W dniu 9.02.2026 o 08:35, LeBomB napisał(a):

A jakbyś doinstalował shark codeck pack lub jakiś inny pakiet mający w zestawie te kodeki z których korzysta YT i zmusił system by korzystał z tych kodeków?

Jak procek / igpu nie ma wsparcia do dekodowania to niewiele mu to pomoże. Z drugiej strony, nie wiem czy da się wymusić tej przeglądarki żeby korzystała z zewnętrznych kodeków. Na Linuxie sprawa jest prostsza bo taki Chrome albo siedzi na procku albo leci po - zazwyczaj - vaapi. Z vulkanem ponoć bywa różnie. Nawet jak przeglądarka siądzie na procku to od 7 generacji mocy spokojnie starczy do 1080p. Do 4K nie dam sobie ręki uciąć XD

3 godziny temu, Killer85 napisał(a):

Celuję w coś tańszego jednak

No to szukaj minimum 8 generacji. Ewentualnie, jeśli nie zależy Ci na oficjalnym wsparciu Windowsa 11, to jakiegoś miniacza z Ryzenem.

W dniu 8.02.2026 o 22:39, janek25 napisał(a):

Za 1900 to jest 1340p który zrobi na dobrym power limicie z 12k w R23 i 1400 pkt w time spy na igpu 

Chińszczyzna i 13 generacja. To co wysyłałem wcześniej jest trochę nowsze.

W dniu 8.02.2026 o 23:16, Killer85 napisał(a):

Żarty sobie robisz czy co?

Zamiast głupich komentarzy określ budżet.

Opublikowano
2 godziny temu, janek25 napisał(a):

To jest to samo tylko że słabsze bo ma 2 rdzenie P mniej 

Czyli to nie to samo. Powyżej 8 rdzeni fizycznych różnica 2 fizycznych w zastosowaniach multimedialnych jest raczej znikoma (może za wyjątkiem bardziej wymagających gier).

No i czy słyszałeś o wadliwych prockach 13 i 14 generacji?

O i3-8100T też można powiedzieć że to to samo co i5-7500T a z jakiegoś powodu ten drugi nie ma wsparcia dla win 11 XD

Opublikowano
3 godziny temu, pavlo950 napisał(a):

Z drugiej strony, nie wiem czy da się wymusić tej przeglądarki żeby korzystała z zewnętrznych kodeków.

Jeżeli shark kodec pack dalej ma wbudowany ffdshow video do konfiguracji kodeków, to tam jest taka opcja:

image.png.82d1ee0cb17460765597932e1eb37600.png

i można wymusić użycie w danej aplikacji, ale nie wiem czy da się to wymusić na przeglądarce i z jakim efektem.

Opublikowano
38 minut temu, pavlo950 napisał(a):

Czyli to nie to samo. Powyżej 8 rdzeni fizycznych różnica 2 fizycznych w zastosowaniach multimedialnych jest raczej znikoma (może za wyjątkiem bardziej wymagających gier).

No i czy słyszałeś o wadliwych prockach 13 i 14 generacji?

O i3-8100T też można powiedzieć że to to samo co i5-7500T a z jakiegoś powodu ten drugi nie ma wsparcia dla win 11 XD

Te minipc nie nadają się do wymagających gier bo mają igpu na time spy 1400. Te CPU to też 13 gen tylko zmienili im nazwy.W 15 gen masz trzy i pół generacji procesorów,dopiero w 16 gen zrobili z tym porządek