Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Poczytam opinie :) , wymiar i złącza takie jak powinny być ? Bo nie wyciągałem jeszcze starego aku . ;) 

NIe ma to jak szukać nowego akumulatora, bez wyciągnięcia, czy choćby zrobienia zdjęcia starego :E Mistrz :)

Opublikowano
55 minut temu, CryptTM napisał(a):

NIe ma to jak szukać nowego akumulatora, bez wyciągnięcia, czy choćby zrobienia zdjęcia starego :E Mistrz :)

To są standardowe aku. Na 99% będzie pasować. Ale i tak wyciągnę przed zakupem .

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Elder napisał(a):

Nie wpakowałeś się jak ja w APC UPS więc masz luzik z kosztem wymiany akku.

Kiedyś w pracy używaliśmy takich APC (APC Back-UPS CS 500) i był to tandetny UPS (przebieg prostokątny, a sama żywotność sprzętu nierewelacyjna), choć przynajmniej relatywnie drogi (:cenzura:), ale wymiana aku nie stanowiła problemu (odsuwało się jedną klapkę i wymieniało pojedynczy akumulator standardowy).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Cóż...APC na pełnym sinusie pod te kilka PC w domu to kupiłem zanim ceny zwariowały

chociaż za dedykowane akku to oni sobie odpowiednio liczą ale...

raz na 7 lat u mnie przychodzi je zmieniać jak pokazuje praktyka więc przeżyję te koszty.

Jak to wygląda z czasem pracy akku do wymiany u innych producentów UPS to nie wiem,

bo nie miałem.

Opublikowano
38 minut temu, Elder napisał(a):

Cóż...APC na pełnym sinusie pod te kilka PC w domu to kupiłem zanim ceny zwariowały

chociaż za dedykowane akku to oni sobie odpowiednio liczą ale...

raz na 7 lat u mnie przychodzi je zmieniać jak pokazuje praktyka więc przeżyję te koszty.

Jak to wygląda z czasem pracy akku do wymiany u innych producentów UPS to nie wiem,

bo nie miałem.

Mi wytrzymał jakoś około 2lat ,kupiłemw 2023. Może jak bym wcześniej zwrócił uwagę że nie trzyma to może na gwarancji by mi go wymienili. Ale zorientowałem się  nie dawno, bo prądu przez jakiś czas nie było %-)

8 godzin temu, Elder napisał(a):

Zależnie od wersji tam masz AGM 12V 7Ah / 7.2Ah lub AGM 12V 9Ah

Dowiesz się jak tam zajrzysz do środka.

To tanie rzeczy

https://www.kakto.pl/green-cell-akumulator-agm-12v-9ah?srsltid=AfmBOorEcM-x3wefO-tXB1-GEnZ0LcrVhzlR5L98OZd1Krcn2Tx2L__mLlY

Nie wpakowałeś się jak ja w APC UPS więc masz luzik z kosztem wymiany akku.

Według danych producenta powinien być 9ah. Jutro będę rozkręcał bo tam trzeba cienkie wkrętarki a wszystkie jakie mam są za grube :kwasny:

Opublikowano

Zbadasz co tam siedzi to pomyślisz co wybrać.

Co do tanich akku z 12 miesięcy gwarą wszystko syf

a dlaczego akku oryginalne CSB biorę do APC zerknij tutaj w opis na dole:

https://allegro.pl/oferta/apc-smart-1500-nowe-oryginalne-aku-apc-fv-gw-18305197626

Niestety w mocnych (1500VA) używkach APC z pełnym sinusem bieda

odkąd pod zasilanie do gratów w kotłowni zrobiły się popularne to koniec dobrych cen.

Wpis Speedo z 24 Grudnia 2021 obadaj.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18362-dobór-awaryjnego-zasilacza-ups/page/6/

Jak wjadą blackouty w przyszłości to będzie jeszcze gorzej.