Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

aktualnie używam della przeznaczonego do zastosowań biurowych. Matowa matryca IPS 24 cale, 60Hz i rozdzielczośc 1920x1080. Ale chciałbym go wymienić na coś nowszego. I tutaj pytanie do Was co byście mi polecili do kwoty powiedzmy 1500zł (jeśli będzie mniej to tym lepiej. Nie wiem ile trzeba teraz wydać, żeby taki monitor był po prostu "dobry"). Z moich wymagań to nie chcę monitorów 27 calowych, bo są dla mnie za duże. 23-25 cali to jest absolutny max. Kolejna rzecz, którą też absolutnie muszę mieć to regulacja wysokości i kąta nachylenia monitora. 

Oprócz gier single-player gram też nałogowo w mutiplayer starszych battlefieldów (3 i 4) uzyskując w nich +/- 200fpsów. Mój komp to i5 11400, RTX 3070 i 16GB RAM DDR4 3600MHz CL16. 

Wiem, że w nowych monitorach są już zastosowane jakieś nowoczesne technologie synchronizacji obrazu i niwelowania chrupnięć podczas rozgrywki. G-Sync, G-Sync Compatible, Free Sync, Free Sync Premium, Adaptive Sync. Rozumiem, że mnie powinno interesować jedynie G-SYNC i G-SYNC Compatible? 

I na koniec jeszcze takie pytanie które mnie od zawsze nurtowało. Grając teraz w Battlefielda 3 tryb multiplayer gram bez jakiejkolwiek blokady fps. Nie mam rozrywania obrazu i rozgrywka jest ze 2 razy płynniejsza niż z włączonym v-syncem synchronizującym mi klatki na 60. Czy kupując monitor z technologią g-sync mającym 120, 144, 180, 240 lub więcej Hz i mając tego g-synca ciągle włączonego uzyskam zauważalnie lepszą płynność obrazu i lepszy czas reakcji niż na monitorze 60Hz z całkowicie odblokowanym klatkarzem bez używania jakiejkolwiek synchronizacji? 

Edytowane przez CzapoCzan
Opublikowano
16 minut temu, CzapoCzan napisał(a):

Rozumiem, że mnie powinno interesować jedynie G-SYNC i G-SYNC Compatible?

Nie. freesync jest oepnsource i dziala niezaleznie od GPU

16 minut temu, CzapoCzan napisał(a):

nie chcę monitorów 27 calowych, bo są dla mnie za duże

jestes pewny? sprobuj jeden i przyzwyczaj sie i uznasz ze sa super. chyba ze siedzisz naprawde blisko.

24,5 cala chcesz fullhd czy 2k juz bedzie wymagane? imo fullhd ci styknie.

17 minut temu, CzapoCzan napisał(a):

do kwoty powiedzmy 1500zł

jesli chodzi o monitor okolo 180hz, fullhd i ok 24cale to raczej znajdziemy cos do kwoty 700zl.

odrzucam hdr bo pewnie nie uzyawasz tego albo nie potrzebujesz.

pozniej dokoncze pisanie tej odpowiedzi