Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Chciałbym zmodernizować swój stary komputer i mam do Was kilka pytań.

Czy poza dyskiem, obudową i ewentualnie zasilaczem coś z obecnego zestawu nadaje się jeszcze do wykorzystania, czy raczej powinienem celować w wymianę większości podzespołów?

Komputera używam wyłącznie do grania w CS2. Nie zależy mi na bardzo mocnym upgradzie — chciałbym po prostu utrzymywać stabilne 200+ FPS. Rozważam wymianę procesora, płyty głównej i pamięci RAM, a pozostawienie obecnej karty graficznej. Czy takie rozwiązanie ma sens, czy bottleneck ze strony GPU będzie zbyt duży?

Budżet jest orientacyjny — w razie potrzeby mogę wydać trochę więcej, ale zależy mi na możliwie najbardziej opłacalnym rozwiązaniu.

Z góry dzięki za pomoc!

Crucial 16GB (2x8GB) 2666MHz CL16

MSI GeForce RTX 2060 VENTUS OC 6GB

Obudowa SilentiumPC Regnum RG4TF

Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W

Procesor Intel Core i5-9400F

Płyta główna MSI B360M BAZOOKA
Crucial 250GB 2,5" SATA SSD MX500

Opublikowano (edytowane)

Cała podstawka jest do wymiany, niestety na tej platformie jakiego cpu byś tam nie wpakował nie utrzymasz stałych 200 klatek bez dropów, natomiast rtx 2060 powinna utrzymać interesujący cię klatkarz w cs'ie na low detalach w fullhd (lub niżej)

Szkoda że tam ram masz taki wolny bo można by było pójść w b760 (np msi b760-p ddr4)+ i5 14600KF zachowując obecne pamięci i zamknąć się w 1400/1500pln + sprzedać stare mobo i procka i upgrade wyszedł by dość tanio ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Do wymiany procek i płyta, reszta może zostać, chociaż ten ssd sata 250gb kłuje w oczy w 2026 roku :E
https://www.ceneo.pl/158823283
https://www.ceneo.pl/146194977
Ten msi b760 wymiotło totalnie albo jest w chorej kasie... Jeszcze niedawno był poniżej 400
chłodzenie masz pewnie zwykłe fabryczne w tym 9400f więc trzeba dokupić  np Thermalright phantom spirit 120/ peerless assasin 120 są bdb i niedrogie.

Do tego można jakiegoś rtx3070 używanego wrzucić, na  olx koło 9 stówek dostaniesz. Ale zacząłbym od procesora.

Edytowane przez kubon
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, kubon napisał(a):

Do wymiany procek i płyta, reszta może zostać, chociaż ten ssd sata 250gb kłuje w oczy w 2026 roku :E
https://www.ceneo.pl/158823283
https://www.ceneo.pl/146194977
Ten msi b760 wymiotło totalnie albo jest w chorej kasie... Jeszcze niedawno był poniżej 400
chłodzenie masz pewnie zwykłe fabryczne w tym 9400f więc trzeba dokupić  np Thermalright phantom spirit 120/ peerless assasin 120 są bdb i niedrogie.

Do tego można jakiegoś rtx3070 używanego wrzucić, na  olx koło 9 stówek dostaniesz. Ale zacząłbym od procesora.

Mam chlodzenie SilentiumPC Fera 3 

Opublikowano

Dzięki Panowie za wszystkie opinie i porady. Sam też trochę nadrobiłem zaległości, poczytałem, pooglądałem testy i doszedłem do kilku wniosków. Fajnie byłoby to z kimś skonfrontować i ewentualnie zostać wyprowadzonym z błędu. Na ten moment rozważam trzy opcje:

1. Opcja najbardziej budżetowa
AMD Ryzen 5 5600 + B550 + obecne RAM-y (ewentualnie lekkie OC albo sprzedaż i wymiana na szybsze).
To najtańsze rozwiązanie, ale chyba najmniej mnie przekonuje. Wydajność pewnie by wzrosła, ale mam wrażenie, że nie byłby to jakiś ogromny przeskok 

2. Opcja środkowa
Intel Core i5-14600KF + B760 + obecne RAM-y.
Do tej opcji jest mi chyba najbliżej, ale mam kilka pytan.
Na ile ograniczą mnie stare RAM-y? Czy to będzie mocno odczuwalne?
Zasilacz – w przyszłości planuję wymianę karty, ale na razie zostaje stara. Czy obecny ogarnie ten procesor i stara grafike?
Chłodzenie – opinie były podzielone. Jedni mówią, że da radę, inni że lepiej coś mocniejszego. Jak to realnie wyglada?

No i pytanie gdzie teraz najlepiej kupować procka i płytę – pojawiło się coś wartego uwagi poza standardowymi sklepami?

3. Najdrozsza opcja (DDR5) https://proline.pl/l/4d5da79d

Zestaw z linku, bardziej przyszłościowo, ale ceny RAM-u trochę mnie odstraszają. No i zastanawiam się, czy faktycznie potrzebuję aż takiego przeskoku, gdzie realnie wykorzystam tego pc tylko do CS2,LOL

Opublikowano (edytowane)

Wybierz opcję nr2 zapewni zdecydowanie lepszą wydajność w csie niż r5 5600, ram nieco przytnie pełną wydajność tej platformy ale i tak będzie lepiej niż np na wspomnianym ryzenie 5600 z ramem 3600-3800mhz na ciasnych timingach, zasilacz sobie poradzi, obecnie chłodzenie może i da radę ale może być głośne i nie zapewniać niskich temperatur pod pełnym obciążeniem gdybyś robił coś innego poza graniem obciążając cpu na 100%. Najlepiej było by brać oczywiście zestaw nr3 (tylko nie z płytą od asrocka :E) bo idziesz w żywą platformę zamiast martwej :E z tym że to już całkowicie inny budżet, jak chciałbyś jednak zmienić to chłodzenie to zamiast kupować tego freezera warto od razu przywalić z grubej rury i kupić podlinkowanego wyżej phantoma spirit, różnica w cenie 10zł a masz już absolutną topkę jeżeli chodzi o chłodzenie powietrzem ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem też opcja nr 2, Ryzen 5 5600 nie grzeszy już wydajnościa w CS, a trzecia opcja bardzo droga. 14600k myślę spokojnie na kolejnych 5 lat komfortowego grania wystarczy.

RAM podkrecisz albo po prostu sprzedasz i kupisz jakieś szybsze używki i tyle, dopłata nie jest duża bo w obiegu od groma DDR4.

Chłodzenie wg mnie do zmiany, bez sensu kupować zapinki za 20 zł do starego coolera jak za 130 zł więcej masz topowe chłodzenie powietrzne linkowane wyżej 

Edytowane przez Dirian