Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

Panowie proszę o pomoc z płytą Asusa x870e do tego procek 9800x3d. Po zabawach z ramem w biosie, zapisałem ustawienia restart kompa i czarny ekran na płycie wyskakuje q-code 60 i to wszystko. Podmieniłem na inne pamięci dalej to samo. Zamieniłem na procesor 7950x nadal to samo, inny zasilacz nadal to samo staje na wyświetlaczu płyty głównej Q-Code 60 i tak stoi czarny ekran i nic. Reset biosu, wgranie innego biosu nadal to samo.

Bardzo proszę o wszelką pomoc, bo mi już ręce opadają.

Edytowane przez Speeder2222
  • Speeder2222 zmienił(a) tytuł na Asus crosshair x870e hero Q-Code 60
Opublikowano

Kod nr 60 wg manuala to rozpoczęcie procedury startowej (bootowania) - DXE Core is started. Próbowałeś obsadzając zawsze te same banki (np A2 i B2) czy przerobiłeś też inne warianty ? Próbowałeś na jednej kości pamięci ? Skoro flashowałeś biosa to wcześniej CLEAR CMOS też pewnie próbowałeś ? Do samego biosu też nie możesz wejść ? 

Opublikowano

Tak. Obsadzałem jeden bank pamięci B2 na A1 zawieszał się z błędem pamięci, pamięci podmieniałem na inne. Nadal to sam Q-Code 60 czarny ekran, do biosu nie da się wejść. Moje pamięci to 2x16gb aresy jeszczcze mam awaryjnie 2x16gb samsunga. Awaryjnie mam procesor amd 7950x, ale i na nim jest to samo. A Zasilacz też podmieniałem.

Opublikowano

Wgrywałem bios, nawet kilka. Ostatni jaki wgrałem 2004 chyba ze stycznia. Metoda wgrywania bios flashback. Dosyć długo go wgrywał około 5 minut. Ja mam takie odczucie jakby właśnie coś nie tak było z biosem, jakby nie chciał się zresetować bios mimo resetu biosu.

Przed awarią dociskałem ramy w biosie, zapisałem ustawienia komp się zrestartował prawidłowo no ale staje na q-code60. Pomyślałem eee się resetnie biosik i fruuu dalej. A tu d... zbita.

Opublikowano (edytowane)

Płyty Asus,a mają znany problem z bios i flashback bios. Swoją Rog Strix B650 musiałem odesłać na gwarancję. U mnie był problem z uruchomieniem komputera gdy świeciła się dioda FlashBack Bios. Po naciśnięciu przycisku włączania komputer nie reagował lub włączał się z opóźnieniem. Wyłączenie skutkowało pojawieniem się zielonej diody flash. Bywało ,że udało się uruchomić kompa gdy przestawała świecić dioda. Gdy już udało się uruchomić komputer to obraz był jednak odłączenie od zasilania lub wyłączeniu to znowu problem z flash bios. Zdecydowałem się na aktualizację normalnie przez bios, odpowiednio sformatowany pendrive, wrzucony bios z zmienioną nazwą. Aktualizacja się udała jednak problem z włączaniem nie został usunięty. Pomyślałem ,że skoro świeci się dioda flash to zrobię aktualizację właśnie z flashback bios. Aktualizacja nigdy się nie kończyła... czekałem godzinę, dwie i nic. Po aktualizacji oczywiście brak obrazu. Próbowałem aktualizować z procesorem, ramem, kartą, bez karty, bez ramu, bez procesora, nie pomaga wrzucenie starszego biosu, wyjęcie baterii, clrms też nie działa. Pod koniec miesiąca powinienem dostać informację na temat reklamacji. 

Edytowane przez Iri