Skocz do zawartości

Qemu/KVM: mostek sieciowy oraz tpm dla Windowsów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Przerzuciłem się z Virtualboxa na Qemu/KVM. Host to Debian 13 (wifi i network manager). Dwie sprawy:

1. Jak ogarnąć TPM dla Windowsów?

2. Walczę z mostkiem sieciowym. Potrzebuję mieć dostęp do maszyny wirtualnej z poziomu np telefonu. Jak to rozwiązać?

Pytałem tutaj w innym wątku, to ktoś mi wyskoczył z kalim (no bez jaj.. XD) oraz na innym sławnym forum, ale póki co to tam cisza jest.

Opublikowano
10 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

uzywasz virt-manager?

Nie bo to przerost formy nad treścią. Potrzebuję pod jedną VM ze zdalnymi dostępami + soft Windowsowy na drugiej i do tego dwie trzy sztuki testowo. Niby jest swtpm ale nie do końca wiem jak tego użyć.

13 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

https://packages.debian.org/sid/neutron-macvtap-agent moz to?

albo przekierowanie portow w nat albo moze kablem jesli masz opcje fizycznie mostek? - telefon bedzie w tej samej podsieci co komputer 

Mam taki układ w mieszkaniu że nie mam opcji poprowadzenia ethernetu (i nawet nie chcę więc lecę po wifi 6). Tego macvtapa sprawdzę, ale network manager też ma możliwość tworzenia wirtualnych interfejsów - tyle że nie mam jeszcze pojęcia jak go ogarnąć.

Opublikowano
1 minutę temu, pavlo950 napisał(a):

Niby jest swtpm ale nie do końca wiem jak tego użyć.

no to uzywaj graficznej wersji tego - virt-manager to graficzne UI zeby nie trzeba bylo klepac komend

jesli chcesz mozesz z czatemgpt klepac komendy ale to moze byc nietrafne. tak to masz interfejs graficzny i cyk i dziala

virtmanager to uproszczenie i usprawnienie konfiguracji - nie jestes zaawansowanym uzytkownikiem - nie potrzebujesz kontroli nad kazdym zasobem czy ustawieniem. 

2 minuty temu, pavlo950 napisał(a):

network manager też ma możliwość tworzenia wirtualnych interfejsów - tyle że nie mam jeszcze pojęcia jak go ogarnąć.

nat z prtzekierowaniem portow za pomoca libvirt virbtr0 etc ?

chyab netowrk manager nie ma mozliwosci po wifi tego co chesz zrobic

najlepszy tu bedzie ten wlasnie macvtap bo vmka dostanie adres po routerze a telefon bedzie widzial vmke jako normalny komputer w lan-ie

tamten liunk jest bledny wiec nie klikaj go jakby co. neutron-macvtap to nie to o co nam chodzi.

linki:

https://superuser.com/questions/1242856/a-vm-guest-fails-to-communicate-with-lan-machines-through-a-macvtap

https://virt.kernelnewbies.org/MacVTap

https://wiki.debian.org/KVM#Setting_up_bridge_networking

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

virtmanager to uproszczenie i usprawnienie konfiguracji - nie jestes zaawansowanym uzytkownikiem - nie potrzebujesz kontroli nad kazdym zasobem czy ustawieniem.

Jakbym chciał klikać to zostałbym przy Windowsie także się nie zgodzę. I odbiegasz od tematu. Na Linuksach siedzę od nastu lat i pamiętam czasy sysvinit.

Chyba miałem Debiana Lennyego przez chwilę na dysku, potem przeszedłem na susła. Virtualbox trochę mnie rozleniwił pod tym względem.

Miałem przez chwilę tego virt-managera ale wydawał się strasznie problematyczny także podziękuję za propozycję.

12 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

nat z prtzekierowaniem portow za pomoca libvirt virbtr0 etc ?

chyab netowrk manager nie ma mozliwosci po wifi tego co chesz zrobic

najlepszy tu bedzie ten wlasnie macvtap bo vmka dostanie adres po routerze a telefon bedzie widzial vmke jako normalny komputer w lan-ie

Kminię jak to w Virtualboxie było zrobione bo tam szło bez problemu taki manewr zrobić.

Sprawdzę ale widzę że chyba nie przejdzie bo jeżeli nm zarządza wlanem to inne narzędzia mogą kolidować z nm.

NM ma sporo fajnych możliwości.

Edytowane przez pavlo950
Opublikowano

ale network manager chyba ma ograniczenia co do wersji bridge albo czegos co powoduje problemy potem z adresacjąip z routera? i might be wrong

sprawdz oba i daj znac

1 minutę temu, pavlo950 napisał(a):

Na Linuksach siedzę od nastu lat

okej myslalem ze jestes newbie. w takim razie zrob to skryptami - na pewno na podlinkowanych stronach jest instrukcja i dokumentacja