Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ktoś mógłby rzucić okiem na to ogłoszenie na OLX? Ja się kompletnie nie znam na aktualnych laptopach gamingowych i nie wiem czy to legit oferta czy klasyczny scam.

Link: https://www.olx.pl/d/oferta/laptop-gigabite-a16-rtx-5060-laptop-bedzie-do-10-03-na-olx-CID99-ID19sAGT.html

Pisałem ze sprzedawcą podesłał mi kilka zrzutów ekranu benchmarku, temperatur mam tez fakturę za sprzęt.

W konwersacji jest strasznie nachalny i stara sie go wcisnąć dlatego chciałbym sie upewnić. :)

laptop benchmark 1.jpg

laptop benchmark 2.jpg

laptop benchmark 3.jpg

temperatury.jpg

temperatury 2.jpg

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

jest napisane

Karta graficzna geforce rtx 5060
Procesor ryzen r7 260
Pamięć RAM 16 GB
Dysk twardy 500 GB

laptop nazwa Gigabyte A16 

G***o jest napisane. A16 modeli jest pewnie kilkanaście. Jaki dysk? W jakiej kondycji? Jaki ram - 2×8GB czy 1×16GB plus wolny slot? Jakie możliwości rozbudowy? Jaka przekątna, jaka matryca (choćby to, czy błyszcząca czy matowa), waga, jaki czas pracy na baterii, jakie złącza? Jak toto coś w ofercie na OLX jest dla Ciebie specyfikacją, to ja się zastanawiam jakim cudem jesteś tu moderatorem.

A ostrzeżenie dostałem, gdyż naruszyłem miłość własną moderatora?

Edytowane przez PrzemekRyk
  • Thanks 1
Opublikowano
15 godzin temu, PrzemekRyk napisał(a):

G***o jest napisane. A16 modeli jest pewnie kilkanaście. Jaki dysk? W jakiej kondycji? Jaki ram - 2×8GB czy 1×16GB plus wolny slot? Jakie możliwości rozbudowy? Jaka przekątna, jaka matryca (choćby to, czy błyszcząca czy matowa), waga, jaki czas pracy na baterii, jakie złącza? Jak toto coś w ofercie na OLX jest dla Ciebie specyfikacją, to ja się zastanawiam jakim cudem jesteś tu moderatorem.

a Ty wiesz, ze sprzedajacy na OLX to najczesciej uzytkownic sprzetow a nie pracownicy serwisow i dla nich to laptop z jakims Ryzenem 7, RTXem5060, 16GB RAM i dyskiem SSD o pojemnosci xxx? Sami najczesciej wyciagaja specyfikacje z faktury, internetu?

Ty myslisz, ze kazdy uzytkownik zaglebia sie w technikalia i umie zweryfikowac czy do dysk NVME, SSD SATA, jakie PCIe, predkosci, SMART? Czy ma Dual Channel, czy w ogole ma DDR4 czy 5, jakie zegary pamieci itp.? Dzialaja gry w ktore lubi grac? To mu wystarczy

15 godzin temu, PrzemekRyk napisał(a):

A ostrzeżenie dostałem, gdyż naruszyłem miłość własną moderatora?

A uwazasz, ze dalsze dalsze Twoje chamskie zachowanie spowoduje, ze przyjdzie moderator, przeprosi Ciebie i poglaszcze po glowie? No zgadnij co sie wydarzy jak dalej uparcie bedziesz podazal ta swoja ścieżką 

Powiem tak. Zakoncz swoje wywody, uspokuj sie i wroc do tematu, zachowaj kulture. Taka skromna prosba z mojej strony. Dziękuje

• Upvote 1
Opublikowano

To jest zapewne model 3VHK3EE893SD patrząc po opisie na aukcji więc najtaniej obecnie nówkę możesz nabyć za 4299zł jeżeli faktycznie są tylko przetarcia na ładowarce i laptop ma zaledwie 5miesięcy więc zostało jeszcze 1.5r gwary to za te 3500zl jest wart zakupu, minus jest taki że masz tylko 16gb w konfiguracji 2x8gb więc oba sloty są zajęte w przypadku chęci upgrade musisz wymienić cały komplet, w laptopie gamingowym na 2026r to trochę słabo. Jeżeli chodzi o dysk to siedzi tam fabrycznie 512gb nvme zainstalowany w poziomie nad baterią i gdybyś chciał zwiększyć pojemność nie musisz go wymieniać, po prawej stronie baterii masz drugi wolny slot m2 (w pionie) 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

To jest zapewne model 3VHK3EE893SD patrząc po opisie na aukcji więc najtaniej obecnie nówkę możesz nabyć za 4299zł jeżeli faktycznie są tylko przetarcia na ładowarce i laptop ma zaledwie 5miesięcy więc zostało jeszcze 1.5r gwary to za te 3500zl jest wart zakupu, minus jest taki że masz tylko 16gb w konfiguracji 2x8gb więc oba sloty są zajęte w przypadku chęci upgrade musisz wymienić cały komplet, w laptopie gamingowym na 2026r to trochę słabo. Jeżeli chodzi o dysk to siedzi tam fabrycznie 512gb nvme zainstalowany w poziomie nad baterią i gdybyś chciał zwiększyć pojemność nie musisz go wymieniać, po prawej stronie baterii masz drugi wolny slot m2 (w pionie) 

na screenach z userbenchmark jest info odnosnie komponentow. Faktycznie, to model 3VH jak screen pokazuje

Jednak jest 1x16GB (1 of 2 slots used) @ 5600

• Upvote 1
Opublikowano

Skoro tak to nawet lepiej bo w takim przypadku można sobie dokupić drugi moduł 16gb w przyszłości i dołożyć do obecnego a w przypadku ddr5 brak duala nie jest już tak odczuwalny jak w starszych generacjach, w sumie ciekawe bo każdy sklep podaje w przypadku tego modelu "liczba gniazd pamięci" ogółem/wolne 2/0 ;) 

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, eNeSik napisał(a):

a Ty wiesz, ze sprzedajacy na OLX to najczesciej uzytkownic sprzetow a nie pracownicy serwisow i dla nich to laptop z jakims Ryzenem 7, RTXem5060, 16GB RAM i dyskiem SSD o pojemnosci xxx? Sami najczesciej wyciagaja specyfikacje z faktury, internetu?

Ty myslisz, ze kazdy uzytkownik zaglebia sie w technikalia i umie zweryfikowac czy do dysk NVME, SSD SATA, jakie PCIe, predkosci, SMART? Czy ma Dual Channel, czy w ogole ma DDR4 czy 5, jakie zegary pamieci itp.? Dzialaja gry w ktore lubi grac? To mu wystarczy

A uwazasz, ze dalsze dalsze Twoje chamskie zachowanie spowoduje, ze przyjdzie moderator, przeprosi Ciebie i poglaszcze po glowie? No zgadnij co sie wydarzy jak dalej uparcie bedziesz podazal ta swoja ścieżką 

Powiem tak. Zakoncz swoje wywody, uspokuj sie i wroc do tematu, zachowaj kulture. Taka skromna prosba z mojej strony. Dziękuje

Sprzedam Opla. Tak można podsumować to ogłoszenie. Chamskim zachowaniem jest pytanie o konkrety? Poza tym wszyscy zdrowi?

Jak wystawiający nie wie jak co sprawdzić, to niech spyta - chętnie pomogę czego użyć by wydobyć komplet informacji.

Przy okazji - mam też pytanie - trudno jest pisać po polsku, a nie po polskawemu? Taka moja skromna prośba, by jednak pisać po polsku.

Opublikowano
3 godziny temu, PrzemekRyk napisał(a):

Sprzedam Opla. Tak można podsumować to ogłoszenie. Chamskim zachowaniem jest pytanie o konkrety? Poza tym wszyscy zdrowi?

Jak wystawiający nie wie jak co sprawdzić, to niech spyta - chętnie pomogę czego użyć by wydobyć komplet informacji.

Przy okazji - mam też pytanie - trudno jest pisać po polsku, a nie po polskawemu? Taka moja skromna prośba, by jednak pisać po polsku.

No coz, prosilem. Zapraszamy ponownie po weekendzie

Opublikowano (edytowane)

Więc wracając - cena jak najbardziej ok. Sprzęt może nie na lata, bo tylko 8gb vram, ale do casualowego pogrania spoko. 

jeżeli ma wszystkie papiery, gwarancję etc - nic tylko brać.

Skoro podrzuca screeny z occt to można założyć że jest w pełni sprawny. No ale to można zweryfikować w łatwy sposób - na dysku ssd zewnętrznym jakiś trzepacz podzespołów (3dmark, dead space remake) - odpalasz u gościa i sprawdzasz. Jak wszystko gra to stówka negocjacji i wychodzę xD 

Edytowane przez Qrdello