Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, raiders napisał(a):

To i  to niby DPD  ,ale jak chcę obecnie złożyć reklamację to DPD odsyła do Allegro bo to oni dostarczają    , a dpd pośredniczy  i tak naprawdę   nikt odpowiedzialności nie bierze  . Czyli mam rozumieć ze paczki rozwozi człowiek zatrudniony przez allegro pod szyldem DPD /DHL  czy jak ?

Jak pisałem wcześniej:

Allegro DPD kurier i Allegro DPD automat to DPD działający dla Allegro i składa się reklamację poprzez Allegro. Dodam, że mocniej wtedy DPD trzęsie portkami bo ma do czynienia z Allegro. No i Allegro DPD obsługuje zielony automaty Allegro One.

DPD w ramach opcji na Allegro też jest i wtedy składa się skargę w samym DPD. Tu obsługuje się automaty własne DPD.

Zazwyczaj to jest ta sama osoba i tu i tu.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
4 godziny temu, Tankietka napisał(a):

Jeśli jeden automat jest zapchany to powinien lecieć do drugiego najbliższego itd.

Dają do punktu gdy automat jest zapchany, żeby nie przedłużać opcji odbioru, a kolejny automat jest za daleko. Jakby automat był nieco większy nie byłoby problemu.

Do DPD nie mam za to wielkich pretensji, bo odebrać paczkę można (lepiej już nieraz z punktu niż czekać aż się zwolni miejsce w automacie czy dymać znacznie dalej do drugiego). Nie zmienia to faktu, że to Inpost ma pod tym względem najbardziej rozbudowaną infrastrukturę, dlatego jest wygodniejszy, ale właśnie żeby się dogrzebać do dostawy inpostem trzeba nieraz pokombinować.

4 godziny temu, j4z napisał(a):

Ta, InPost przed świętami, jak nie było miejsca w paczkomatach, podstawił busa i gościu z paki ludziom wydawał. 😀

To nazywa się wtedy "paczkomat mobilny" i faktycznie coś takiego jest możliwe w Inpoście. Jak nie odbierzesz paczki w ten sposób, to wtedy kurier będzie czekał aż zwolni się miejsce w paczkomacie lub przekieruje paczkę do innego paczkomatu, z tym że Inpost chyba określa maksymalną odległość do drugiego paczkomatu.

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie jest logiczne, że jeśli ktoś zamawia do automatu paczkowego to chce do automatu paczkowego, nie być ograniczony godzinowo. Jeśli ktoś chce do punktu ograniczonego godzinowo do 18:00 to zamówi do punktu ograniczonego godzinowo do 18:00. Ja nie mam jak odebrać do 18:00, automatów paczkowych DPD u mnie dużo w okolicy. W sumie naliczyłem 10 w okolicy ok. 1 km w obrębie docelowego. No ale po co dać do innego automatu (przypominam, 10 do wyboru w obrębie kilometra od docelowego i kolejne 10 w obrębie 1 plus-3 km od docelowego ), lepiej się zesrać komuś do punktu. Już 2 razy mi tak zrobili.

Serio, myślałem, że to są podstawy, że nie zmienia się formy dostawy, co najwyżej adres automatu paczkowego. W D(Pocztex)D jednak o tym nie wiedzą. Jak najdalej od tych dinozaurów kurierskich. Dobrze, że w Inpoście jest bardziej logiczne myślenie.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano

Nigdy nie narzekałem na to, że zmieniając sprzedającego mógł mi się zmienić przewoźnik. Z allegro korzystam od lat i wiem, że opcje dostawy mogą się różnić w zależności od kogo kupuję. Myślę, że wprowadzenie opcji preferowany przewoźnik i sposób dostawy załatwiło by problem. Ewentualnie opcja sortowania według odległości od punktu odbioru.