Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak inne GB, ale w swojej b850 eagle natrafiłem już na 3 bugi. 

1. Czasem jak włączę PC, a TV jest wyłączony, świeci się VGA na płycie. 

2. Ostatnio wlazłem w bios, dałem przywróć ustawiania, ale wylazłem bez zapisywania. Zabugowało się i nie chciało mi w ogóle wstać, dopóki nie zrobiłem resetu biosu. Akurat zrobiłem baterią, bo najszybciej rzuciła mi się w oczy i miałem do niej łatwy dostęp. 

3. Tryb turbo x3d czy jakoś tak. Jak go włącze, to nic na daje jego wyłączenie. Trzeba resetować ustawienia biosu, żeby go wyłączyć. 

Edytowane przez j4z
  • Thanks 1
Opublikowano

@indexinfioGB ma dla mnie bardziej intuicyjny bios ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. 
Ma też 4 sloty nvme a MSI ma 3 tylko że GB ma je centralnie pod kartą graficzną więc trochę tak jakby ich nie było bo dyski będą się mocno grzały.

GB ma też lepsze audio.
Ogólnie płyta jest lepsza i widać te 300zł w dopłacie tylko co z tego skoro miejsce na dyski źle zaprojektowane.

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, Dimazz napisał(a):

po dwóch godzinach mordęgi ze śrubkami i ja zawitałem do klubu dla biedy

teraz  cała reszta. 

Nie no gratki. Mój jedyny zarzut do mobasa to po doświadczeniach z ASRockiem i Gigabyte, to MSI akurat odpala się dosyć wolno. Wystarczy oczywiście dać Memory Context Restore na Enabled i Power Down na Enable.

Witamy w teamie bieda X870E :D 

47 minut temu, indexinfio napisał(a):

Czy warto dołożyć 300 zł i zamiast MSI X870E Gaming Plus wziąć Gigabyte X870E AORUS ELITE X3D? Czy coś konkretnego to by dało?

Popatrz tutaj i porównaj sobie punkt po punkcie te płyty pod względem swoich potrzeb: (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/)
Dla mnie ten MSI za ~750zł obecnie to jest cios i szkoda byłoby mi dopłacać do innej X870E. No chyba, że brakowałoby jej czegoś co wydawałoby mi się niezbędne.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@indexinfioweź sobie tą MSI za 769zł na nowe konto w apce amazona. Da się jakimiś letyshops czy czymś zbić cenę ale na tym się nie znam

@Lameismynameteż zauważyłem że dłużej się uruchamia płyta msi od gigabyte ale dobra jest wyszukiwarka. Nie trzeba szukać opcji w biosie, wystarczy wklepać nazwę więc zrobiłem to:

Cytat

Wystarczy oczywiście dać Memory Context Restore na Enabled i Power Down na Enable.

Edytowane przez Dimazz
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

1634311854_fspdhr_600.jpg

:lovin:

Przygotowuję się powoli do urodzin więc akonto wziąłem Asus TUF GAMING B650-PLUS WIFI za 417pln a w poniedziałek spróbuję wyrwać 7500f z Ali za 370pln i będę czekał na jakieś pamiątki w normalnej cenie... Podmiana z 5500X3D/4x8 Ballistixów/X570 może wyjść jakieś grosze :metal:Nudny jest ten 5500X3D jak flaki z olejem. Nic nie pokręcisz...

Edytowane przez Grolshek
  • Like 2
Opublikowano
14 minut temu, Dimazz napisał(a):

Płyta główna Gigabyte B650 EAGLE (AMD AM5) + bon 50zł na kolejne zakupy

449,99 zł i 40zł na nowe konto w apce. Płytka wychodzi 360zł :D

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle-amd-am5-bon-50zl-na-kolejne-zakupy-1324326

Jakoś znajomo ta okazja wygląda 😁

2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

:lovin:

Przygotowuję się powoli do urodzin więc akonto wziąłem Asus TUF GAMING B650-PLUS WIFI za 417pln a w poniedziałek spróbuję wyrwać 7500f z Ali za 370pln i będę czekał na jakieś pamiątki w normalnej cenie... Podmiana z 5500X3D/4x8 Ballistixów/X570 może wyjść jakieś grosze :metal:Nudny jest ten 5500X3D jak flaki z olejem. Nic nie pokręcisz...

Jedynie co możesz podkręcić to cenę na olx ;) No a jak masz możliwość przesiadki na AM5 za grosze, to masz moje błogosławieństwo :)

Opublikowano (edytowane)

@Lameismynameja już nie mam tego +50zł. Widocznie dostałem jak kupowałem płytę i dostaje się tylko raz.

Ten kod ma działać dopiero od września

Druga sprawa na olx jest masa taniej pamięci tylko pewnie ryzyko duże bo pamięć to mocno chodliwy towar jak kiedyś telefony i karty graficzne. 
Ja przepłaciłem i wziąłem ze sklepu bo nie chciało mi się po komisariatach biegać

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
57 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jedynie co możesz podkręcić to cenę na olx ;) No a jak masz możliwość przesiadki na AM5 za grosze, to masz moje błogosławieństwo :)

Do kompletu Małżonka mi zamówiła Goodramy i Ferę w Morele więc mam nową zabawkę do 4070-ki :lovin:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ech człowiek się rozmarzył. Jakbym miał 32gb ddr5 z szafy to kupiłbym taką płytę za 360zł i 7800x3d z ali za te 970zł i prawie topowy zestaw do grania za gorsze. A i jeszcze w szafie leży sobie karta wifi na pcie

A tak ponad 4k zł wywalone

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Do kompletu Małżonka mi zamówiła Goodramy i Ferę w Morele więc mam nową zabawkę do 4070-ki :lovin:

No to Ci zrobiła suprajsa. Kwiatami na urodziny się nie wykpisz ;) 

3 godziny temu, indexinfio napisał(a):

Mi wyjście optyczne na płycie nie jest potrzebne. Mam Sound Blaster X  AE-5 Plus.

Od optyki to są oczy i monitor :) 
Do muzyki interface audio i analogowe wyjście. 
Swojego czasu chwaliłem sobie Focusrite Scarlett ale soft trochę był skopany.

2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

ech człowiek się rozmarzył. Jakbym miał 32gb ddr5 z szafy to kupiłbym taką płytę za 360zł i 7800x3d z ali za te 970zł i prawie topowy zestaw do grania za gorsze. A i jeszcze w szafie leży sobie karta wifi na pcie

A tak ponad 4k zł wywalone

Z ramem jest jak jest. Zawsze możesz  poszukać 2x12GB DDR5 i podkręcić/zmniejszyć timingi. Zawsze z 500zł w kieszeni.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

@Lameismynamena płycie i procku zaoszczędziłbym jakieś 1100zł ale nie chce mi się tego z powrotem przekładać i bawić w wysyłki więc zostawiam. Jest kilka rzeczy które mi się nie podobają jak ta płetwa na kabelkach wolałbym antenki z tyłu bo kabelki od płetwy mogą się urwać. Przynajmniej jest z magnesem więc trzyma się budy.

Loteria krzemowa na 9800x3d wypadła raczej średnio ale tu oc dużo nie daje.

I nie wiem czemu mam pcie5 x8. W slocie nad kartą graficzną jest dysk nvme i na samym dole. I jeden ssd na sata. Chyba nie powinno ucinać linii. 

Dalej przeglądam sobie olx ale te ceny są zbyt podejrzane a chodzenie po komendach zbieranie dowodów i wizyty w sądzie nie uśmiechają mi się za kilka stów.

Ja to pisałem bardziej dla kogoś kto ma ddr5 i chciałby prawie topowy zestaw do grania za śmieszne pieniądze. 

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano (edytowane)

Mnie w czerwcu CPU + RAM + MOBO + chłodzenie wyniosło razem 2.666k PLN + odliczyć rabacik 150zł w ME więc 2.5K, to co w sygnaturce.  Ale wszystko kupione z promek, a ram też okazyjnie ustrzelony na allegrolokalnie. Na ramie sporo zaoszczędziłem bawiąc się w adaptery do sodimm.

Imo, jak by ktoś szedł na kompromis to kity sodimm 2x8gb można dalej tanio wyrwać, wtedy można by było tanio złożyć z 7800x3d z ali, jedynie 16gb dziś trochę mało. Ewentualnie jak ktoś ma Radeona to może się śmiało bawić SteamOS czy innymi dystrybucjami linuxa gdzie zużycie ramu jest zauważalnie mniejsze niż na windowsie.

Edytowane przez jirajamgo
Opublikowano

@Dimazz Wpisałbyś swój pełny zestaw w sygnaturę, to nie byłoby wróżenie z fusów.

@jirajamgo Patent z kitami to też ciekawa alternatywa. Moim zdaniem najlepszym hackiem były 2x12GB DDR5 które niestety podrożały z 839zł do prawie 1200zł :( 

@Grolshek Kwestia poszanowania sprzętu. Czytałem kiedyś o przypadku pewnej kobiety, której IPAD zmienił się w UPAD(Ł) :D 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Patent z kitami to też ciekawa alternatywa. Moim zdaniem najlepszym hackiem były 2x12GB DDR5 które niestety podrożały z 839zł do prawie 1200zł :( 

Te kości nie są atrakcyjne, u mnie tRFC nie chce zejść np. poniżej 1000, mówię o nietypowych kościach samsungach 3gb na chip. To już lepiej kupić sodimm 2x16gb na hynixach gdzie na pewno wyciągniemy te 5600mt i fajne timingi. Nawet na normalnych samsungach też pewnie wyciągniemy niezłe timingi.

Ja swoje kości kupiłem za grosze, to nie będę płakać. :D

Edytowane przez jirajamgo
Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Dimazz Wpisałbyś swój pełny zestaw w sygnaturę, to nie byłoby wróżenie z fusów.

@jirajamgo Patent z kitami to też ciekawa alternatywa. Moim zdaniem najlepszym hackiem były 2x12GB DDR5 które niestety podrożały z 839zł do prawie 1200zł :( 

@Grolshek Kwestia poszanowania sprzętu. Czytałem kiedyś o przypadku pewnej kobiety, której IPAD zmienił się w UPAD(Ł) :D 

zaraz to zrobiem. I tak kupione i koniec. Piecze że nie mogłem złożyć mocarnego zestawu po taniości bo nie miałem pamięci :D

ewentualnie jakby znalazły się tanio pamiątki to bym kupił

• Like 1