Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, miro napisał(a):

no widzisz, a moje też nie jest wyssane z palca

napisze jeszcze raz, widać standardy się zmieniły, było inaczej, trudno- zycie

tyle

proshop.jpg

A widzisz może się za dupę wzięli z Proshop jak ludzie zaczęli masowo wysyłać skargi. 

Ale mimo to wolę kupić w Polsce w X-Kom czy Media Expert i nie mieć problemów za 200 czy 300zł że będzie taniej, szkoda nerwów.

Przynajmniej serwis w Polsce zarobi.

@miro Tylko pamiętaj jeszcze o jednej bardzo ważnej rzeczy, jak odkupisz GPU czy tam CPU od kogoś , oczywiście na podstawie nr. faktury masz naprawę sprzętu w ramach gwarancji. Ale jeżeli sprzęt będzie nie do naprawy , i będzie zwrot kosztów  , Ty kasy nie dostaniesz tylko pierwotny właściciel z faktury , i tu już nie jest istotne gdzie to Kupiłeś kumasz?

no widzisz, a moje też nie jest wyssane z palca

napisze jeszcze raz, widać standardy się zmieniły, było inaczej, trudno- zycie

tyle

proshop.jpg

Ale zaraz to co Wkleiłeś jest 2023 roku a moje zgłoszenie z początku 2025 . To co Ty wklejasz linki z przed paru lat?

Edytowane przez AudRob
  • Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@miro @AudRob Panowie, możecie obaj mieć rację i nie mieć racji jednocześnie. Mimuszek zobacz, że Twój mail jest z początku 2023, a AudRoba z początku 2025.
Polityka firmy mogła się w międzyczasie zmienić, więc najuczciwiej byłoby gdybyś Ty Miro napisał ponownie, bo Twoja odpowiedź jest dużo starsza i jeżeli mam zgadywać, to Tobie odpiszą negatywnie.

Stara prawda - jeżeli mowa o takich kwestiach najlepszy jest świeży e-mail z zapytaniem czy postawa sklepu jest niezmienna od tamtej pory.
Wątpię aby u siebie mieli taki burdel, że jeden pracownik pisze jedno, drugi drugie. To nie jest osiedlowy sklepik z częściami komputerowymi.

• Like 1
Opublikowano

Ja tam w każdym razie z PROSHOP więcej nic nie kupię , wolę sklepy w Polsce nawet jak na 5-6K mam przepłacić 500zł

Na uj mi ta zabawa , nerwy i niepotrzebne :hmm:

@LameismynameAmazon jest w porządku , podchodzi do sprawy uczciwie , nawet jak zadzwonisz na infolinię do Warszawy powiedzą ci jak jest , mianowicie jak sobie kupujesz jest ok. ale jak odsprzedajesz , kupujący nie ma gwarancji i tyle.

No chyba że ma dostęp do twojego konta , z którego zamówiłeś. I najczęściej , ale nie wszystkie ich towary mają 2 lata gw.

Co do kupna jak sobie Amazon jest legitnym sklepem i nie ma żadnego problemu.;)

Jeżeli chodzi o GPU mają po 3 lata , tyle że nie wszystkie modele.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, AudRob napisał(a):

Jeżeli chodzi o GPU mają po 3 lata , tyle że nie wszystkie modele.

No mój PNIak miał 3 lata gwarancji producenta ale 2 lata amazona. Znasz historię.
Amazon ma naprawdę fajne ceny czasem ale trzeba mieć w tyle głowy czy się kupuje dla siebie czy jednak możliwe, że coś nam się znudzi za rok i będziemy chcieli komuś odsprzedać.

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

No mój PNIak miał 3 lata gwarancji producenta ale 2 lata amazona. Znasz historię.
Amazon ma naprawdę fajne ceny czasem ale trzeba mieć w tyle głowy czy się kupuje dla siebie czy jednak możliwe, że coś nam się znudzi za rok i będziemy chcieli komuś odsprzedać.

Na pewno wolę w  Amazon niż w PROSHOP, tam się nie uchylają że rękojmia jest dwa lata i potem pocałuj nas w tył👍

Oczywiście mowa o zakupie , dla siebie.

@Lameismyname ramie do monitora też kupiłem ENDORFY polskiej firmy i wykonanie ok.

Tyle że nie wszystkie rzeczy można kupić z rodzimej produkcji.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Panowie, możecie obaj mieć rację i nie mieć racji jednocześnie. Mimuszek zobacz, że Twój mail jest z początku 2023, a AudRoba z początku 2025.

ale wszyscy wszystko wiedzą już widac co było, a już nie jest, czas wniósł zmiany.

nigdzie nie napisałem że dalej tak jest, tylko jak było, nie ma, to trudno ,

pokazałem tylko że nie wyssałem tego z palca i tyle

mam to szczerze w ..., nic tam nie kupuję, to był okres braku kart, więc kupowało się co wpadło w ręce...

28 minut temu, AudRob napisał(a):

ramie do monitora też kupiłem ENDORFY polskiej firmy i wykonanie ok.

zabrzmiało to tak ( choć powinienem napisac  " mylisz się :)     ) jakby było produkowane u nas przez polaków, sebastian z mateuszem skręcają... 

endorfy, dawniej spc ( silentiumpc ) to chińskie rączki.. 

żeby znowu nie było, nie mam nic do takiej produkcji, bo maja świetny stosunek jakości do ceny często sam w 9/10 przypadków, składam ludziom kompy w ich obudowach, czasem zasilacze, dawniej bardzo często chłodzenia CPU. ale nie jest to rodzima produkcja, choć inżynieria, badania, rozwój jest nasz, wykonanie żółte

taki pozostaje tylko od lat Wilk Electronik czyli goodram i chwała im za to

i na rozluźnienie dyskusji o niczym,

to teraz pytanie do was za virtualnego kebaba, czy ktoś z was wie ( ale bez google, bez chata gpt, a nie daj boshe tego forumowego prawie inteligenta )  jak nazywała się polska firma produkująca płyty głowne, tak była taka na chwilkę, otworzyli fabrykę w Polsce, lata 2000/01   ??      :E

Opublikowano
Godzinę temu, AudRob napisał(a):

Ale co się da to warto, chyba, że odbiega jakością i ma przez to słaby współczynnik ceny do jakości.

33 minuty temu, miro napisał(a):

endorfy, dawniej spc ( silentiumpc ) to chińskie rączki.. 

żeby znowu nie było, nie mam nic do takiej produkcji, bo maja świetny stosunek jakości do ceny często sam w 9/10 przypadków, składam ludziom kompy w ich obudowach, czasem zasilacze, dawniej bardzo często chłodzenia CPU. ale nie jest to rodzima produkcja, choć inżynieria, badania, rozwój jest nasz, wykonanie żółte

36 minut temu, miro napisał(a):

taki pozostaje tylko od lat Wilk Electronik czyli goodram i chwała im za to

Cały świat produkuje (zamawia :E )  w tym kraju to co się dziwisz.
Biorąc coś naszych firm, część grosza trafia w krajowy obieg. 
Nie jest to rozwiązanie idealne ale jest.
Pamiętaj, że mało kto miał kapitał i możliwości wystartować z grubej rury. 

Odnośnie Goodrama (Wilk Elektronik) to pamiętam jak we wczesnych latach ~2000 dało się kupić pamięci tej firmy. Jeżeli pamięć mnie nie myli, to brali jakieś niesprawne i naprawiali. Nie wiem na jakiej zasadzie to działało, czy brali hurtem, rozbierali na części pierwsze i odrzucali to co wadliwe (płytki, kości itd.), a z tego co sprawne sklecali sprawne kity. Mniejsza o detale, bo mogłem coś pomylić ale tak czy siak zaczynali od jakiegoś druciarstwa i zobacz gdzie dzisiaj są.

40 minut temu, miro napisał(a):

to teraz pytanie do was za virtualnego kebaba, czy ktoś z was wie ( ale bez google, bez chata gpt, a nie daj boshe tego forumowego prawie inteligenta )  jak nazywała się polska firma produkująca płyty głowne, tak była taka na chwilkę, otworzyli fabrykę w Polsce, lata 2000/01   ??      :E

To były czasy jak miałem ECS K7VZA i z tanich płyt królował ECS, ASRock, Abit pamiętam jeszcze, że na rynku był EPOX, dzisiejsza top trójca czyli ASUS, MSI i GIGABYTE, bardziej premium były DFI  ale na bank nie chodzi o żadną z nich jak się domyślam?

Opublikowano
45 minut temu, miro napisał(a):

to teraz pytanie do was za virtualnego kebaba, czy ktoś z was wie ( ale bez google, bez chata gpt, a nie daj boshe tego forumowego prawie inteligenta )  jak nazywała się polska firma produkująca płyty głowne, tak była taka na chwilkę, otworzyli fabrykę w Polsce, lata 2000/01   ?? 

SONO

Chyba tajwańska firma Sono weszła do  współpracy z polską firmą Alco  otworzyli fabrykę płyt głównych w Wołowie pod Wrocławiem, o to chodzi?

Lata 2000r ?

@Lameismyname Zauważyłeś że posty poznikały z forum ? No wcina jak amba.

Nie dziwne ?

Opublikowano
33 minuty temu, AudRob napisał(a):

SONO

bravo

nagroda sono.png

19 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tam trochę był offtopic

to tutaj tez powinna polowa poznikac, w zasadzie w kazdym temacie, wszedzie jest off top

w temacie o spalonych ryzenach jest milion stron o chodzeniach, wentylatorach

wszędzie to samo

39 minut temu, Lameismyname napisał(a):

to pamiętam jak we wczesnych latach ~2000 dało się kupić pamięci tej firmy.

z tego co wiem to Wilk był tylko dystrybutorem wtedy, prawie wszystko szło od Wilka, chyba że przynajmniej tak było u nas w Krakowie, ludzie wozili bardzo dużo z Austrii

sprzedawało się wtedy wszystko, jechał co tydzień, przywiózł dysków , pamięci, procesorów, w piątek po południu runda po mieście po sklepach i wszystko mu schodziło, każdy chciał mieć towar na sobotę/niedzielę na giełdę. jak ktoś miał dojścia w Wiedniu w hurtowni to w krótkim czasie naprawdę majątki zbijali...  dzikie czasy

Opublikowano
15 minut temu, AudRob napisał(a):

dobrze pamiętam ?

tak, one się pojawiły, ale "nikt" tego nie kupował, były za drogie w porównaniu do konkurencji z Tajwanu, szybko to musiało zejść ze sceny, to był też dziki czas, mozę to była jakaś wielka pralnia...

na normalnym krakowskim rynku królował wspomniany ecs, shuttle uchodził za total budżet

troszkę drożej i tego naprawdę dużo szło był gigabyte, potem abit, tego duzo sprzedawało się bardzo, Varacom z Krakowa był dystrybutorem, potężne ilosci tego szły, sam w domu zawsze miałem abita, ostatni p35 chodzi u mojego wujka do tej pory, ma ok 20lat , z e8400  ;)

jak ktoś miał kupę siana to asus, ten był wyraźnie droższy

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

tak, one się pojawiły, ale "nikt" tego nie kupował,

Kiedyś człowiek się tym interesował, potem były inne priorytety a teraz znowu to samo eeh.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
3 godziny temu, miro napisał(a):

z tego co wiem to Wilk był tylko dystrybutorem wtedy, prawie wszystko szło od Wilka, chyba że przynajmniej tak było u nas w Krakowie, ludzie wozili bardzo dużo z Austrii

sprzedawało się wtedy wszystko, jechał co tydzień, przywiózł dysków , pamięci, procesorów, w piątek po południu runda po mieście po sklepach i wszystko mu schodziło, każdy chciał mieć towar na sobotę/niedzielę na giełdę. jak ktoś miał dojścia w Wiedniu w hurtowni to w krótkim czasie naprawdę majątki zbijali...  dzikie czasy

Kiedyś pewnie bym więcej powiedział na ten temat ale po prostu nie pamiętam.
Pamiętam, że ok. ~2000 roku miałem w rękach pamięci z naklejką "WE" i scalakiem czerwonym kolorem na... naklejce która wyglądała jak zwykła cenówka z białego samoprzylepnego papieru.

Opublikowano

Historia Wilka i marki Goodram to rzeczywiście jeden z najciekawszych polskich wątków w branży PC, choć z tym „składaniem ze śmieci” to bardziej mit z epoki giełd komputerowych niż rzeczywisty model biznesowy.

Jak wyglądały początki w rzeczywistości

Lata 90. (Dystrybucja i ostra selekcja): Wiesław Wilk założył firmę w 1991 roku w Tychach. Zaczynali jako czysty dystrybutor pamięci RAM (m.in. Siemens, Micron, Kingston). W tamtych czasach rynek zalewały moduły OEM wątpliwej jakości z Azji. Wilk zyskał renomę tym, że bardzo rygorystycznie testował i odrzucał wadliwe sztuki, dając na swój towar realną gwarancję, co na ówczesnym dzikim rynku podzespołów było rzadkością.

Skąd wziął się mit o „naprawianiu”: Na przełomie wieków w branży popularne było skupowanie niesparowanych lub niżej taktowanych kości (tzw. downbinning / resztki wafli krzemowych od gigantów jak Samsung czy Hynix) i lutowanie ich na własnych laminatach. Czasem faktycznie odzyskiwano sprawne kości z modułów z wadliwym PCB na specjalnych stacjach lutowniczych, ale Wilk Elektronik szybko przeszedł na profesjonalną ścieżkę.

Rok 2003 i narodziny Goodram: W 2003 roku firma otworzyła własną fabrykę w Łaziskach Górnych z profesjonalnymi liniami SMT i zautomatyzowanymi platformami testowymi (m.in. japoński Advantest). Zamiast kombinowania zaczęli kupować oficjalne wafle krzemowe i kości prosto od producentów pamięci, sami projektując płytki PCB i programując SPD.

Gdzie są dzisiaj

Dziś Wilk Elektronik to jedyny producent konsumenckich modułów RAM w Europie. Mają potężny park maszynowy, czyste linie produkcyjne (cleanroom), strategiczne partnerstwo m.in. z Kioxia (dawną Toshibą) i z powodzeniem konkurują z markami pokroju Lexara, Kingstona czy Cruciala pod gamingowym szyldem IRDM, a także w segmencie przemysłowym (Goodram Industrial).

Droga z małej śląskiej firmy dystrybucyjnej z lat 90. do w pełni zautomatyzowanej fabryki tłukącej pamięci DDR5 i szybkie SSD NVMe robi ogromne wrażenie

• Like 1