Skocz do zawartości

Monitor 27"/32" | 80% praca, 20% rozrywka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem Wszystkim!

Już od dłuższego szukam monitora i nie mogę się zdecydować na konkretny model. Potrzebuję czegoś głównie do:

• pracy biurowej (programowanie, analiza danych) - średnio 8-9 godzin dziennie
  • Internet / Youtube / filmy i seriale + inne pierdoły - średnio 2 godziny dziennie, zamiennie z graniem na konsoli
  • granie (tylko konsolowe, granie pecetowe kompletnie mnie nie interesuje) - średnio 1h dziennie, ale z potencjałem na  zwiększenie tej wartości (sporadycznie) do 2h

W chwili obecnej mam dwa Delle U2417H. Wstępnie jeden z nich planowałem zostawić, a drugi wymienić na coś większego (32"), ale w grę wchodzą też dwa nowe modele 27". Wg moich wstępnych założeń monitor / monitory powinny spełniać następujące kryteria:

• jeśli będzie to monitor 32 cale, to chyba lepiej iść w 4k,
  • w przypadku 2 x 27" celuję w QHD,
  • powłoka matrycy: domowe biuro ma okno od strony wschodniej, także ilość wpadającego do pomieszczenia światła nie jest piorunująca; chciałbym mat, ale semi-mat też chyba zda egzamin,
  • rodzaj matrycy: celuję w IPS, bo to monitor głównie do pracy i będzie na nim wyświetlanych sporo statycznych obrazów (wszelkie pozostałe aktywności takie jak granie itp. są tylko dodatkiem - obecne Delle U2417H spokojnie mi do tego wystarczają, także zapewne każdy nowszy IPS będzie od nich w tej materii lepszy),
  • wszelkie inne parametry typu kontrast, czerń, czas reakcji - tutaj chciałbym kupić możliwie jak najlepiej w zakładanym budżecie,
  • nie zajmuje się w edycję grafiki, także wierne odwzozrowanie barw absolutnie nie jest dla mnie priorytetem,
  • budżet: chciałbym się zamknąć w kwocie 3500 zł, ale kilka złotych mogę jeszcze dorzucić.

Początkowo planowałem zakup OLEDa 32", ale z uwagi na przeznaczenie monitora odpuściłem sobie ten temat (chyba, że ktoś mnie przekona do zmiany decyzji :-)). Modele, które wstępnie wytypowałem to:

• GIGABYTE Aorus FO32U2,
  • Dell 32" U3225QE,
  • AOC Agon Pro QD-OLED AG326UD,
  • Samsung Odyssey G8 OLED (LS32DG802SUXDU) / SAMSUNG Odyssey G8 LS32FG810SUXEN 32" OLED.

Ostatnio spojrzałem w kierunku IPS 27" i tutaj mam takie typy:

• Gigabyte M27Q3 / Gigabyte G27Q2 / Gigabyte M27Q2 QD,
  • Dell U2724D (Dellów się boję, bo z tego co wiem to słabo u nich z kontrolą jakości, a nie mam zamiaru kupować 10 sztuk tylko po to żeby 8 zwrócić),
  • ASUS ROG Strix XG27ACMS.

W sumie to nie obrażę się też na dobry  IPS 32", ale w te rejony się jeszcze nie zapuszczałem.

Nie sądziłem, że wybór monitora w dzisiejszych czasach może być tak skomplikowany... Możecie polecić coś konkretnego? Wydaje mi się, że jestem w kropce i im dłużej szukam, tym mniej wiem.

Z góry dziękuję za wszelkie porady!

Opublikowano

Masz budzet na oleda, ale zastosowanie pod typowy IPS.

Biorac pod uwage ze Twoim glownym zastosowaniem jest programming i analiza wielu danych, czy rozwazales monitor typu ultrawide np 34cale 4k?

Jesli nie jestes pewien, to idz do sklepu - poogladaj sobie takie monitory i bedziesz wiedzial czy to spelni twoje oczekiwania.

Gdzie wyczytales ze dell = slaba kontrola jakosci?

Czy kolory mogą byc przesycone - czyli bardziej zywe niz na wyswietlanym obrazku? 

Czy HDR jest ci potrzebny, i czy bedziesz zwracac na niego uwage/uzywac?

32 cale to taki rozmiar w ktorym mozna rozmyslac miedzy 2k a 4k, masz porownanie tych rozdzielczosci na 32calach? 

W koncu myslisz 

1x 32 i stary 27

czy moze 1x 27 i stary 27?

a moze przekona cie ultrawide 34?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

Gdzie wyczytales ze dell = slaba kontrola jakosci?

Np. tutaj w sekcji komentarzy => https://www.x-kom.pl/p/1160236-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2723df.html#Opinie

Jest też wiele tematów na Reddicie, gdzie ludzie mocno narzekają na Della. Nie mówię 'nie' (takie komentarze można zapewne napisać o każdym producencie), po prostu lekko się obawiam.

Czy kolory mogą byc przesycone - czyli bardziej zywe niz na wyswietlanym obrazku? 

Kolory mogą być przesycone - oczywiście nie chciałbym żeby to poszło w ekstremum, ale mam z tym luz. Poza tym zawsze można lekko zjechać z kolorami w ustawieniach. Ważne żeby nie wypalało oczu, bo jednak sporo czasu spędzam patrząc w ekran.  

Czy HDR jest ci potrzebny, i czy bedziesz zwracac na niego uwage/uzywac?

Na chwilę obecną nie jest mi do niczego potrzebny. Albo może ujmę ten temat inaczej - jakbym brał OLEDa, to byłby miłym dodatkiem. Ale moje wymagania co do monitora na tyle mocno kłócą się z OLEDem, że odpuściłem sobie ten HDR jako 'must have'.

32 cale to taki rozmiar w ktorym mozna rozmyslac miedzy 2k a 4k, masz porownanie tych rozdzielczosci na 32calach? 

No właśnie z tym będzie ciężko. Na chwilę obecną nie mam możliwości żeby gdzieś podjechać i ocenić różnicę "na żywo".

W koncu myslisz 

1x 32 i stary 27

czy moze 1x 27 i stary 27?

a moze przekona cie ultrawide 34?

Rozważam kupno:

• jednego 32" (wtedy być może postawię obok jednego Della 24")
  • dwóch nowych 27"
  • (po rozważeniu Twojej propozycji) ultrawide 34" 4k - wtedy to już chyba żaden Dell mi się na biurko nie zmieści :-)

Do tej pory nie brałem pod uwagę ultrawide - głównie z uwagi na fakt, że pewnie przy graniu i oglądaniu filmów / seriali będzie wyświetlać czarne pasy po bokach (z tym, że to granie i oglądanie to u mnie niewielki procent czasu spędzanego przed  ekranem). Ale to chyba bardziej moja obawa niż realna wada - nigdy nie miałem takiego monitora. Ale być może ultrawide 34" 4k byłby tutaj najlepszym wyborem.

Edytowane przez Jankovsky
Opublikowano
34 minuty temu, Jankovsky napisał(a):

Kolory mogą być przesycone - oczywiście nie chciałbym żeby to poszło w ekstremum, ale mam z tym luz. Poza tym zawsze można lekko zjechać z kolorami w ustawieniach. Ważne żeby nie wypalało oczu, bo jednak sporo czasu spędzam patrząc w ekran. 

wypalanie oczow to raczej od jasnosci. po prostu sa ludzie, ktorym przeszkadza ze kolory sa zbyt zywe - bo nie sa graficznie 100% prawidlowe. ale okej.

Np. tutaj w sekcji komentarzy => https://www.x-kom.pl/p/1160236-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2723df.html#Opinie

Jest też wiele tematów na Reddicie, gdzie ludzie mocno narzekają na Della. Nie mówię 'nie' (takie komentarze można zapewne napisać o każdym producencie), po prostu lekko się obawiam.

Eee zdaje mi sie ze to stara sprawa. Najpopularniejsze delle są i bedą numerem 1.

No właśnie z tym będzie ciężko. Na chwilę obecną nie mam możliwości żeby gdzieś podjechać i ocenić różnicę "na żywo".

To szkoda, imo siedz i ogladaj porownania "do i need ultrawide" poki nie bedziesz w stanie isc na zywo zobaczyc w sklepie czy to jest wlasnie to. Twoj scenariusz uzytkowania pasuje do ultrawide bardziej niz do panoramy.

pewnie przy graniu i oglądaniu filmów / seriali będzie wyświetlać czarne pasy po bokach (z tym, że to granie i oglądanie to u mnie niewielki procent czasu spędzanego przed  ekranem)

przy graniu, byc moze skorzystasz na plus z tego ze 'widzisz wiecej' - zalezy w co grasz.

przy serialach - moze wystapic czarny pasek, ale who cares? na pewno nie ty, jak zobaczysz jak duzo przeczy z programistycznego srodowiska miescisz na ekranie, lub jak duzo danych jestes w stanie wyswietlac, i dzielic sobie cala przestrzen roboczą na wiele mikrookienek. Bardzo duzo osob ocenia negatywnie ultrawide, a po zakupie nie widzi sensu powrotu do 16;9

Co do ultrawide - zazwyczaj takie monitory są na panelu VA - ma to swoje plusy - w pracy w ciemnym srodowisku bedziesz widzial czarny a nie szary. matryca VA to nei jest najgorszy syf, tylko po prostu inny rodzaj matrycy, ktory przy twoim zastosowaniu tez spelni swoją role - jedyny wyjatek to jak kąty widzenia sa dla ciebie bardzo wazne.

jesli wiec jestes w stanie przekonac sie do ultrawide to porownaj sobie plusy i minusy matryc IPS i VA (IPS ultrawide są ale sa drozsze).

jesli nie to 32 wydaje sie lepsze bo to kawalek wiecej ekranu, nawet 2k cie zadowoli chyba ze siedzisz strasznie blisko ekranu, mimo to rozuimem ze 4k to lepszy wybor szczegolnie w takim scenariuszu

• Like 1
Opublikowano

Trzy grosze ode mnie. Też programowanie, dokumentacja plus niedzielne granie. Czy 2K, czy 4K, to przede wszystkim w zależności od stosowanego sprzętu do pracy. Jeśli jest to MacBook z prockiem Apple SIlicon, to absolutnie nic, co ma mniej niż 3840p w poziomie. Bez tego nie działa poprawnie Retina Scaling. Jeśli jest to inny setup, to IMO whatever. Ja bym brał 4K, bo ceny są ok, skalowanie działa ok, a zawsze to lepsze PPI. Choć w grach mniej FPS.

Też pracuję na ultrawide i dla mnie nic poniżej 38" nie ma sensu. 34" to jest mała przestrzeń robocza w pionie. LG i Acer miewają w ofercie IPSy 38" UW 3840 x 1600. Miałem produkty obu producentów i było ok. Natomiast jeden monitor to jest kompromis w komforcie pracy. Tak czy siak przydałby się drugi do jakichś bzdurek typu email, komunikator czy videocall. U siebie mam 45",a i tak rozważam drugi UW w setupie jeden nad drugim. Nie ze względu na obszar roboczy, ale częstszą konieczność przełączania pulpitów.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoo @Karister Dziękuję za porady!

Tak, aktualnie pracuję na MacBooku z M1 Max.

Ultrawide nie byłby złym wyborem, ale jeśli już to zapewne coś większego niż 34". A z tego co widzę, to wybór jest albo dość mocno ograniczony / albo ceny bardzo wysokie. Setup "jeden nad drugim" ciężko mi sobie wyobrazić - wydaje mi się lekko nieergonomiczny. Ale może wcale takim nie jest :D

Dlatego chwilowo najbliżej mi do dwóch sztuk - obojętnie w jakiej konfiguracji. Mogą być nawet dwa ultrawide, o ile uda się je jakoś sensownie zmieścić na biurku. Muszę ponowić research :-)

Edit: Na chwilę obecną dość poważnie rozważam zakup jednego ultrawide (jako główny ekran) i postawienie standardowego 24"/27" obok (być może w pozycji wertykalnej)

Opublikowano
4 godziny temu, Jankovsky napisał(a):

Dlatego chwilowo najbliżej mi do dwóch sztuk - obojętnie w jakiej konfiguracji. Mogą być nawet dwa ultrawide, o ile uda się je jakoś sensownie zmieścić na biurku. Muszę ponowić research :-)

poogladaj sobie na redditach czy innych pinterestach czy setup typu 1ultrawide i nad nim drugi ultrawide by ci pasowal - zakrzywienie tych ekranow by robilo robote i w odpowiednim ustawieniu dalo by ci poczucie mega duzego ekranu.

jak katy widzenia nie sa dla ciebie najwazniejsze bo siedzisz w miare dobrej pozycji to i matrycy VA beda dobre, co za tym idzie cena mniejsza.

ciekawe budzetowe IPS to juz chjodzą za 1200 - ale to iyama - moim zdaniem dosc niepewne, ale pewnie dla twojego uzytku sie spelni idealnie, bez wad. [IIYAMA ProLite XUB3493WQSU-B6 34"] - na minus ze nie ma zakrzywienia, co w twoim przypadku moze byc powodem do odrzucenia.

^ xkom, mediaexpert - nie ma zadnych innych IPS dostepnych. na morele masz jeszcze https://www.morele.net/monitor-lg-ultrawide-34u650a-b-15615292/ - ten ma juz zakrzywienie, i dobre odwz kolorow.

przy wyborze skierowanym w matryce VA juz wybór jest o wiele wiekszy; 

https://www.x-kom.pl/g-6/c/1295-monitory-led-32-i-wieksze.html?f[price][to]=2000&f146-rodzaj-matrycy=63609-va&f147-przekatna-ekranu=162916-31-40&f148-format-obrazu=162939-ultrapanoramiczny&f149-rozdzielczosc-ekranu=319626-ultrawide&f4581-typ-ekranu=72553-zakrzywiony&f150-czestotliwosc-odswiezania-ekranu=od-100

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/przekatna-ekranu-cal_od-32-do-34-9.od-40/proporcje-ekranu_21-9/rodzaj-matrycy_group-va/czestotliwosc-odswiezania-obrazu-hz_group-od-76-do-143.group-od-144-do-239.group-od-240/typ-ekranu_zakrzywiony/cena_0.2000?limit=50

ponów research i daj znac na czym stoisz

Opublikowano (edytowane)

Na pewno wolałbym matrycę IPS. Tutaj nie mam jakichkolwiek wątpliwości. Zakrzywienie jest bardzo mile widziane. Na tyle, że póki co nie rozważam iiyama ProLite XUB3493WQSU-B6 34".

Problemy są dwa:

• Słaba dostępność modeli z matrycą IPS (Morele niby ma jedną sztukę LG, ale jest to ostatnia sztuka u nich - wolę nie ryzykować).
  • Polskie prawo, które przy zakupie na działalność nie nakłada na sprzedawcę obowiązku przyjęcia zwrotu bez podania przyczyny. I tutaj zaczyna się problem, bo np. mógłbym wziąć Della U3425WE - drogi, ale po odliczeniu VATu i wrzuceniu w koszty jest już do przełknięcia. Niestety, pytałem w kilku miejscach i wszędzie odbiłem się od ściany - zwrotu nie przyjmą.

Być może w Q2/Q3 2026 pojawią się jakieś nowe warte uwagi opcje. Albo znajdę lokalnego sprzedawcę, który zgodzi się na weryfikację towaru przed zakupem.

Opublikowano

Na infolinii w Media Expert powiedzieli mi, że niby nie przyjmują... Ale z doświadczeń innych kupujących wiem, że z reguły nie ma z tym problemu. Media Expert i X-kom raczej podchodzą do tego tematu pro-konsumencko.

Muszę się z tym przespać, bo im dalej w las tym mocniej rośnie apetyt i teraz mam chrapkę na ultrawide - ale już w okolicach 38"-40" :D

Opublikowano (edytowane)

Wielkie dzięki za zdjęcia @Karister! 45" to już konkretny kaliber, ale taka 40" mogłaby u mnie wjechać. Tylko teraz muszę znaleźć lekko zakrzywiony Ultrawide 40" IPS z odświeżaniem na poziomie 120Hz :-)

Edit: Znalazłem... LG 40U990A-W. Tylko cena trochę wysoka :D

Edit 2: A jednak lipa. W tym modelu zamontowane jest aktywne chłodzenia. Ludzie raportują, że brzęczenie tego wentylatora jest strasznie irytujące.

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że 55cm, ale nie dam sobie niczego uciąć. Podkładka ma 50cm głębokości i pokrywa niemal cały blat wgłąb. Nie sprawdzę teraz, bo wyjechałem już na święta.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Stwierdzam, że na rynku nie ma monitora dla mnie :D

VA nie wchodzi w grę, bo przy większej przekątnej ekranu problem z kątami widzenia jeszcze mocniej się uwidacznia. Zostaje IPS i tutaj jeszcze dałoby się coś wybrać, ale musiałbym zrezygnować:

• z zakrzywienia ekranu
  • albo częstotliwości odświeżania 120Hz.

Płaskiego ekranu trochę się boję, bo to jednak kawał przekątnej jak na pracę biurową. 120Hz chcę mieć, bo na pewno podepnę do monitora jakąś konsolę. Jak znajdę coś co spełnia poniższe kryteria:

• IPS, >= 120Hz

to nie ma zakrzywienia i w dodatku słabe PPI, tak jak np. ten MSI MAG401QR.

Albo spełnia wszystkie kryteria, ale jest drogie (mniejszy problem) i próbuje mnie na siłę uszczęśliwić brzęczącym wentylatorem (większy problem), jak LG UltraFine 40U990A-W.

Jest jeszcze Philips 40B1U5600/0 - 40" bez zakrzywienia...

Pozostają dwa wyjścia: albo wrócę do przekątnej ekranu 34", gdzie przy IPS pewnie jakoś obejdę się bez zakrzywienia matrycy, albo będę czekał w nadziei, że na rynku pojawi się coś interesującego xD

Opublikowano

To akurat OLED, której to technologii nie brałem pod uwagę (ale być może zweryfikuję wymagania). Niemniej jednak, wygląda interesująco. Pytanie czy:

• dostanę jakieś durne chłodzenie aktywne w pakiecie (sprawdzę sobie specyfikację w wolnej chwili) :P
  • przy moim sposobie użytkowania nie wypali się po 2-3 latach (nie oszukujmy się, to jest 8-10 godzin pracy dziennie - sporo statycznych obrazów)

Ten sprzęt kosztuje parę złotych. Chciałbym żeby posłużył te 5-7 lat.

Opublikowano

To jest ten sam monitor, co ja mam, tylko o 6" mniejszy. Nie ma żadnego wentylatora, a jeśli jest, to go nie słychać. Nie wyobrażam sobie, w jaki sposób miałby się wypalić przy normalnym użytkowaniu. Oglądasz jeden wykres albo linijkę dziesięć godzin dziennie przez kwartał bez przewijania, zoomowania, etc.? Normalnie, startowałbym na pracownika roku. xD 

Opublikowano

Nie no, kwartał na jedną linię kodu to nie xD Ale potrafię sobie wyobrazić sytuację, w której mam odpalony terminal w konkretnym rogu ekranu przez 8 - 10 godzin dziennie i nie mam potrzeby go przesuwać. W takim wypadku zawartość okna się zmienia, ale samo okno zostaje w jednym położeniu. Nigdy nie miałem OLEDa, a historii na temat wypaleń jest mnóstwo - dlatego ostrożnie podchodzę do tego tematu.

Opublikowano

To już kwestia stylu pracy. Ja przełączam pulpity dość często, a wygaszacz jest animowany, więc problemu nie widzę. Szkoda mi miejsca na terminal, którego się nie używa przez godzinę. Są fajne rozwiązania z wyjeżdżającym terminalem z góry ekranu. Guake dla Linuxa i iTerm2 dla MacOSa. Ten drugi wymaga nieco konfiguracji, żeby dobrze działał przy aplikacjach ustawionych w fullscreen, ale jest to do zrobienia. Do tego sensowne IDE też mają wbudowany terminal, więc kolejny w osobnym oknie nie jest mi potrzebny.

• Upvote 1