Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję kupić dysk SSD 2TB na SATA. Biorę pod uwagę Goodram CX400, PNY CS900, Patriot P220 lub Crucial BX500. Który z nich kupić?

W ostateczności może być 1TB jeśli będzie jakiś dużo lepszy od tych powyżej.

Opublikowano

Miałem kiedyś 2 dyski CX400 i po kilku latach bardzo spowolniły że szybciej chyba jest kopiować rzeczy z jednego do drugiego pendrive niż pomiędzy dyskami (chociaż i tak lepiej niż w dyskach HDD co miałem). Jeszcze ani razu nie zdarzyło mi się mieć SATAFIRM S11.

Opublikowano (edytowane)

@Send1N no właśnie nie. Tak mnie tu straszono tym BX (albo jeszcze na labie :) ) a gry odczytują się dokładnie tak samo jak na MX. Prędkości u mnie na testach niemal identyczne. W kopiowaniu plików pomiędzy MX a BX nie mam prawie żadnych różnic. Dla chętnych mogę porobić ponownie testy. Z tego co pamiętam minimalnie gorsze były na BX jedynie transfery malutkich pliczków.

A różne gry mam zainstalowane właśnie na obu dyskach więc mam porównanie. Ba - nawet cześć przeniosłem z MX na BX i nie było ŻADNEJ różnicy. Na dzisiaj jakby różnica była większa niż 20-30zł to 2TB bym na pewno kupił 2TB na BX a nie MX. Szkoda by mi było przepłacać kasy. Z obu dysków jestem mega zadowolony.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

@hubio

Problem z BX jest taki że do tego modelu ładują losowe szrotowe podzespoły. Jak się trafi dobrze to działa a jak nie to... nie działa.

Coś jak model NV 2/3 od Kingstona.

Edytowane przez kamilos69
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@janek25 już nie pamiętam dokładnie testów, ale pamiętam, że w żadnym parametrze nie było dużej różnicy. Niemal identyczne. Oczywiście mogą mieć na to wpływ inne komponenty jak kontroler pamięci/ płyta główna itp, ale u mnie dużych różnic w testach nie było. W życiu codziennym: gry, net, kopiowanie plików - niemal żadnych różnic.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.04.2026 o 18:40, hubio napisał(a):

@Send1N no właśnie nie. Tak mnie tu straszono tym BX (albo jeszcze na labie :) ) a gry odczytują się dokładnie tak samo jak na MX. Prędkości u mnie na testach niemal identyczne. W kopiowaniu plików pomiędzy MX a BX nie mam prawie żadnych różnic.

Nie chodziło mi cyferki w testach tylko o komponenty o czym już Kamilos wspomniał ;) w przypadku sata od cruciala to tylko MX były prawilnymi dyskami.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 4.04.2026 o 12:36, Send1N napisał(a):

Z grona najlepszych dysków na sata 2,5" był/jest jeszcze kc600 tylko że to także jest nieopłacalny zakup, wez po prostu jednego z przyzwoitych budżetowców lexar NS100 2TB w okolicy 9 stówek lub nówkę z lokalnie za 700 https://allegrolokalnie.pl/oferta/lexar-ns100-2tb-25-sata-4szt-nowki?rep=1090632866

czy przypadkiem ten Lexar nie jest na QLC? Wiem, że coś oni mieszali z kościami w tych dyskach

Opublikowano (edytowane)

Mam faktury na 6 sztuk ns100 o różnych pojemnościach i każdy był na TLC, tak samo jak z VP4300 lite od patriota rzekomo pakują od jakiegoś czasu kostki qlc ale ile w tym prawdy to niestety nie wiem ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

z VP4300 lite od patriota

ostatnio robiłem budżetówki, miałem je brać, ale dużo się zmieniło, teraz można trafić dobrze, a można bardzo średnio

QLC albo TLC, kontroler Maxio Map albo Phison

kupujesz ten sam model, ale to dwa różne dyski

z "tanich" najpewniejszy jest chyba obecnie lexar NM790

tak samo ludzie się nacinają na xioxia exeria , kupują wersję Basic, bo naczytali się opinii o świetnym Pro, a tu lipton

• Like 1