Leon Wilk 0 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) System operacyjny Microsoft Windows 11 Home PL 64 bit Procesor AMD Ryzen 5 7500F, 3.7 GHz, 32 MB Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 Płyta główna Asus TUF GAMING B650E-E WIFI Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 16 GB, 6000MHz, CL36 Zasilacz MSI MAG A650BN 650W Karta graficzna Sapphire Pulse Radeon RX 9060 XT 16GB GDDR6 Witam, komputer ma 4miesiące, ale od miesiąca zauważyłem że w losowych momentach (najczęściej przy otwieraniu przeglądarki internetowej, np w grach nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło) taktowanie procesora spada do 0.52GHz i trwa to kilka sekund zanim się unormuje, czasami dzieje się to raz na kilka dni, czasami codziennie. Myślałem że to wina zasilacza UPS bo to się zbiegło w czasie gdy go podłączyłem i tak się zaczęło dziać z procesorem, ale po odłączeniu UPSa dalej to samo. Nie podkręcałem go ani nic z tych rzeczy bo się nie znam za bardzo, system aktualny, wersja biosu: 11/13/2025 3602. Teraz pytanie jakiego podzespołu to może być wina? Czy coś poważnego może się stać np spalić coś? Już mam paranoje, nowy komputer a tu takie coś ehh Edytowane 3 Kwietnia przez Leon Wilk
Send1N 5 901 Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia Może wydawać się dziwne ale tutaj https://rog-forum.asus.com/t5/gaming-motherboards/cpu-slows-frequency-to-545mhz-periodically/td-p/1034137 blizniaczy temat Nie masz czasem ustawionego planu zasilania na "oszczędzanie energii" ?
Rekomendowane odpowiedzi