Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. 

Do mojego aktualnego staruszka: Ryzen 5 3600x, 2x8 GB DDR4 3000, zasilacz 650 W dostałem właśnie kartę graficzną AMD Radeon 9070 16 GB.  

I teraz mam problem bo wypadało by wyłożyć trochę kasy i ulepszyć resztę platformy 😅 Zastanawiam się co ma sens ekonomicznie - podpowiedzcie proszę 😫 Gram w rozdzielczości 2550x1440. 

1. Zakup procesora od Intela np i5-14400F  za ok. 1100 zł + jakąś płytę główną 350 zł i zostawić DDR4. Czy pamięć DDR4 będzie problemem i spowalniać resztę?

2. Zmiana samego procesora np. na AMD Ryzen 7 5800XT za 900 zł, z perspektywą zmiany całej platformy w przyszłości licząc że ceny ramu trochę się uspokoją 😅 Czy procesor i ram ddr4 będzie bardzo wąskim gardłem dla tej grafiki? 

3. Zmiana procesora na  AMD Ryzen 7 7800X3D 1200 zł + płyta główna 500 zł + 32 GB RAM DDR 5 1500 zł - razem 3200 zł (dużo 😫). 

Edytowane przez kamael9
Opublikowano

Dokładnie jak pisze @kubon - kup 5700X - ten i tylko ten CPU. Spokojnie dostaniesz go w graniczy 600zł, używany może bliżej 500zł, ale z dostępnością różnie bywa. W każdym razie - najlepiej by było kupić 5700X3D, ale jak już są - to cena zabija, więc skreślamy. 5800X/XT jest lepszy, ale przy tym dużo cieplejszy, niż 5700X, więc nie warto na niego patrzeć, bo wydajność bardzo podobna, co 5700X a ten jest przy tym dużo chłodniejszy.

Ważna uwaga - nie kupuj 5700 (bez X), bo ten nieraz jest w dobrej cenie, ale ma (to jest ważne) połowę pamięci cache, co model 5700X/5800X, a to tutaj robi różnice.

Resztę sprzętu zostaw, nie ma co zmieniać. Zmienisz, jak wyjdzie AM6 lub nowe CPU od Intela.

• Thanks 1
  • Upvote 2