Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

jesli masz max temp do 65 to mozesz albo PBO i curbe jak ktos sugeruje albo ustawic wszystkie presety pracy wentylatorow w biosie na silent mode.

pompke ustaw na waterpump mode - nie PWM mode - i tam mozez zostawic standard.

Jak ktos tu pisze ,ze jest nobem to jest nobem. Tlumaczysz tak jak bym mial wiedziec jak to zrobic. Pojecia pomaranczowego nie mam. Zrobilem te silent mode ,zrobie screena bo nie widzialem zadnego waterpump mode.

podawalem co mam w biosie w zakladce fan. 

kej wszedlem w biosie w opcje smart fan 6 z wentylatorami

zmienilem CPU FAN SPEED Control z normal na Silent

Zmienilem temperature interval  na 3 max

CPU FAN CONTROLE MODE z auto na PWM.

31 minut temu, j4z napisał(a):

O które pytałem i nadal nie ma informacji. GPU też nie widzę, żeby było gdzieś napisane, jakie ma. W ogóle kupę pytań olał... i weź tu pomagaj.

Na zdjęciu wygląda jak mój GB Gaming OC. (Edit: dobra, widzę na screenie, że to ona) Nie jest to najcichsza karta. Jak odpalają się wentyle, od razu je słychać z 2,5-3m, gdzie siedzę. Po ustawieniu krzywych AIO i budy, jest to aktualnie najgłośniejszy element mojego PC podczas grania. Autorze, na karcie powinieneś mieć przełącznik silent/performance. Z tym że jak walczyłem ze stutterem, ustawiłem na performance i wydaje mi się, że pomogło. Tu na forum mówili mi, że nie ma to znaczenia. SI mówiła, że w necie są przesłanki, że jednak ma. Krzywą GPU nie chciało mi się bawić. 

PS moje AIO od Be Quiet było bardzo głośne, dopóki nie ustawiłem ręcznie krzywych, nawet na silent w biosie. 

Jak tu nadal nic nie widac to nie wiem bede musial ci napisac dokladnie jaki kabel do czego i je wyjac.

IMG20260419124918.jpg

IMG20260419125000.jpg

IMG20260419125011.jpg

IMG20260419125056.jpg

IMG20260419125132.jpg

IMG20260419125148.jpg

IMG20260419125206.jpg

IMG20260419125211.jpg

IMG20260419125217.jpg

Teraz, Zbyl88 napisał(a):

Jak ktos tu pisze ,ze jest nobem to jest nobem. Tlumaczysz tak jak bym mial wiedziec jak to zrobic. Pojecia pomaranczowego nie mam. Zrobilem te silent mode ,zrobie screena bo nie widzialem zadnego waterpump mode.

podawalem co mam w biosie w zakladce fan. 

kej wszedlem w biosie w opcje smart fan 6 z wentylatorami

zmienilem CPU FAN SPEED Control z normal na Silent

Zmienilem temperature interval  na 3 max

CPU FAN CONTROLE MODE z auto na PWM.

Jak tu nadal nic nie widac to nie wiem bede musial ci napisac dokladnie jaki kabel do czego i je wyjac.

IMG20260419124918.jpg

IMG20260419125000.jpg

IMG20260419125011.jpg

IMG20260419125056.jpg

IMG20260419125132.jpg

IMG20260419125148.jpg

IMG20260419125206.jpg

IMG20260419125211.jpg

IMG20260419125217.jpg

Teraz przy starcie windowsa mocno halasowal, a teraz juz ciszej

.

Opublikowano

Panie, żeby sprawdzić, w którą stronę wieją wentyle, włącz PC i przyłóż do nich nitkę od zewnątrz odbudowy. Z przodu budy powinno zaciągać, z tyłu odpychać, ale po fotkach wydaje się, że jest ok. 

Dla niektórych może wydawać się to zabawne, ale gościu, od którego kupiłem swoją używkę, zapewniał, że tak mu złożyli w xkom. xD

Mówisz, że jesteś noobem, ok, rozumiem, ale odpowiadaj na pytania. W miarę możliwości wykonuj zalecenia. 

To już wiesz, co tam u Ciebie hałasuje? Jeżeli nie, jak zacznie hałasować, otwórz budę i przyłóż ucho, namierzysz. 

Opublikowano
3 minuty temu, j4z napisał(a):

Panie, żeby sprawdzić, w którą stronę wieją wentyle, włącz PC i przyłóż do nich nitkę od zewnątrz odbudowy. Z przodu budy powinno zaciągać, z tyłu odpychać, ale po fotkach wydaje się, że jest ok. 

Dla niektórych może wydawać się to zabawne, ale gościu, od którego kupiłem swoją używkę, zapewniał, że tak mu złożyli w xkom. xD

Mówisz, że jesteś noobem, ok, rozumiem, ale odpowiadaj na pytania. W miarę możliwości wykonuj zalecenia. 

To już wiesz, co tam u Ciebie hałasuje? Jeżeli nie, jak zacznie hałasować, otwórz budę i przyłóż ucho, namierzysz. 

dobra zaraz zobaczymy z ktorej wieje. Skoro mowisz ,ze masz takie chlodzenie i u ciebie jest cicho to cos nie tak. Dla mnie skoro wydaje ponad 12k za pc to chyba nie powinien glosno pracowac.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Qrdello napisał(a):

Właśnie może jest, bo niewykluczone że jak się ciśnienie robi wewnątrz to zasysa ten kawałek w wentylator procesora :E 

Generalnie albo taki obiektyw albo mam dziwne wrażenie że ktoś dobrał budę na styk :E 

bude dobrali eksperci z tego forum pytalem czy sie wszystko zmiesci wiecej niz raz.

Edytowane przez Zbyl88
Co do screenow z programow ,ktore wysylalem to tam wszystko okej jesli chodzi o temp itd ?. Trytke utrne, ale wydaje sie na zdjeciu tam jest odstep. Widze, ze nie mialem jakims cudem najnowszego chipsetu do ryzena teraz pobralem najnowszy adrenalin editio
Opublikowano (edytowane)

Ale rozumiem że model to tajemnica poliszynela xD 

Facet, chcielibyśmy Ci pomóc ale bez danych o które prosimy to możemy sobie co najwyżej pozbijać bąki.

Jesteś pewien, że ta końcówka od trytki nie wali w wentylator podczas pracy? Kto to tak poskładał?

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Ale rozumiem że model to tajemnica poliszynela xD 

Facet, chcielibyśmy Ci pomóc ale bez danych o które prosimy to możemy sobie co najwyżej pozbijać bąki.

Jesteś pewien, że ta końcówka od trytki nie wali w wentylator podczas pracy? Kto to tak poskładał?

Chieftec Hunter 03 jakos tak, trytke juz odcialem. Zobaczymy jak bedzie dzialac. U was wentylatory slychac caly czas czy kompletnie nic ,teraz nie moge powiedziec na pulpicie ,ze jest glosno ,ale slychac ,ze chodzi. W ogole widze po temperaturze w pokoju ,ze w porownaniu do starego PC ten to podbija temp w pokoju. W tym HWinfo nic sie nie grzal raczej w normie wszystko,.

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano

Ja bym obstawiał, że to wentylatory obudowy Ci hałasują. Jeżeli są podpięte pod temperatury CPU, a ten się rozgrzewa do 60C w grze, to one zaczynają wariować. Wentylatory chiefteca są dość głośne pod obciążeniem. Jakbyś miał wszystkie takie jak na AIO to miałbyś pewnie dużo ciszej.

Czy ja mam bezgłośnego PC? Mój jest ustawiony na stałe na 1000rpm, oprócz pompy AIO i wentylatorów AIO. Więc czy obciażenie czy nie głośność całości jest taka sama. Słyszę, że pracuje ale absolutnie mi w niczym nie przeszkadza. Nawet pod obciążeniem.

Opublikowano
5 minut temu, Qrdello napisał(a):

Ja bym obstawiał, że to wentylatory obudowy Ci hałasują. Jeżeli są podpięte pod temperatury CPU, a ten się rozgrzewa do 60C w grze, to one zaczynają wariować. Wentylatory chiefteca są dość głośne pod obciążeniem. Jakbyś miał wszystkie takie jak na AIO to miałbyś pewnie dużo ciszej.

Czy ja mam bezgłośnego PC? Mój jest ustawiony na stałe na 1000rpm, oprócz pompy AIO i wentylatorów AIO. Więc czy obciażenie czy nie głośność całości jest taka sama. Słyszę, że pracuje ale absolutnie mi w niczym nie przeszkadza. Nawet pod obciążeniem.

a mnie to mega denerwuje ten halas.

Opublikowano (edytowane)

To co miałeś wcześniej ? :D

Masz odczyty u mnie przy Dead Space - obciążenie jakieś na CPU i normalne, pod korek, na GPU:

image.thumb.png.1c312c668471459c29a055d08557e171.png

Moja pompa w skrajnych przypadkach rozkręca się do 2200-2300RPM, jeden wentylator wieje stale 1200 rpm i wtlacza zimne powietrze na GPU, pozostałe są na ca. 900rpm na stałe ustawione.

Edytowane przez Qrdello