Kyle 514 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia (edytowane) Jako że sprzęt już drugi dzień testuję, to czas na pierwsze wrażenia ... też pomiarowe oczywiście . Pomiary zrobione przy pomocy X-rite i1 DISPLAY PRO. Pomiary na dzień 29.04.2026: Wybrany tryb pracy w OSD monitora do dalszych prac: USER i ustawiony gamut natywny. By uzyskać D65 (6500K), wymagało to ustawienia R94 G100 B96 w OSD monitora. Włączone "jednolita jasność" (eliminacja pompowania bieli, czyli została aktywowana stabilizacja jasności, by była taka sama jasność dla małego wycinka, jak i 100% ekranu). Nastawy "kontrast" nie dotykamy, zostawiając na domyślnym 80 (ustawienie wyżej doprowadza do zlewania najjaśniejszych odcieni, a niżej po prostu obcina jasność od góry) Spostrzeżenie: czerń w oświetlonym pokoju, jest też ciemniejsza na tym WOLED, niż na postawionym obok IPS (nawet na zgaszonym monitorze) - zaskakujące, bo na IPS tutaj już jest świetnie, więc na tym OLED po prostu rewelacja. Osiągnięte jasności po powyższej kalibracji punktu bieli, wzgl. nastawionej procentowej jasności w OSD: 0% - 31cd 10% - 57cd 20% - 80cd 30% - 106cd 40% - 128cd 50% - 151cd 60% - 177cd 70% - 197cd 80% - 222cd 90% - 246cd 100% - 270cd 52% - 160cd Bazując na obrazie testowym "rzeznik.png" (poniżej dodałem by można było sobie pooglądać jak to wygląda u Was - obraz trzeba zapisać na dysku i oglądać bez skalowania), najbliżej gammy 2.2 jest przy nastawie 2.0. Nie widzę by była jakoś pokrzywiona - jest tutaj dobrze. Cytat Zmierzony gamut jest oczywiście szerszy niż sRGB, poniżej wizualizacja stworzona za pomocą https://www.iccview.de/ - oczywiście gamut monitora zwizualizowany jest jako szkielet, a kolorowa bryła to sRGB ... jeśli zrobi się odwrotnie, to gamut monitora całkowicie obejmuje sRGB, więc nie byłoby widać obu brył: - jak można łatwo policzyć, wielkość gamutu tego monitora wzgl. sRGB, to 146%, natomiast z tego co widzę obracając tą bryłą gamutu na wszystkie strony, pokrycie sRGB widzę że jest pełne, czyli 100%. Widać nieidealną równomierność na ciemnych dużych jednolitych szarościach. Jest to na tyle subtelne, że aparatem tego nie złapię. Pomiar równomierności przy pomocy i1 profiler (bieda 3x3): - jak widać max odchyłka wzgl. centrum jest poniżej 9%. Planuję pomiar 9x5, jednak na oko nie widzę przygaszenia bliżej krawędzi, więc nie powinno być gorzej. Wygenerowany profil dla monitora: ASUS_PG32UCDP_29-04-2026_2.icm Edytowane 20 Maja przez Kyle 1
Galvatron 65 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia (edytowane) Mógłbyś pokazać zrzut ekranu z rzeźnikiem? Edytowane 30 Kwietnia przez Galvatron
Kyle 514 Opublikowano 30 Kwietnia Autor Opublikowano 30 Kwietnia (edytowane) Na zrzucie to nic nie zobaczysz, bo odpowiednio ta "konstrukcja graficzna" się powinna zlewać w szary gradient (bez podbarwień jakimkolwiek kolorem) na skutek odpowiedniej gammy matrycy (fizycznej gammy - print-screenem tego efektu nie złapię). I tak w sumie ta gamma fizyczna 2.2 (czego objawem jest to szare przejście na obrazie "rzeźnik") teraz jak sprawdzam, to częściej przy nastawie 2.0 w OSD monitora. Ok mordeczko, wymyśliłem coś innego (po prostu zdjęcie ekranu) ... tak to wygląda przy nastawie gamma 2.0 (czyli wygląda najbliżej gammy 2.2): Edytowane 30 Kwietnia przez Kyle
Petik 4 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Kyle glupie pytanie mam bo w monitorach jestem zielony jak ogorek, ale uzywam trybu wyscigowego z hdr 400, oczywiscie monitor mam ten sam i gram tylko w gry, Twoje ustawienia wedlug Ciebie beda lepsze do gier ? Dodatkowo w ustawieniach windowsa mam hdr On.
Kyle 514 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja (edytowane) Ja dążę do maksymalnej neutralności w odzwierciedlaniu obrazu. Tryb wyścigowy i HDR400 nie mam zielonego pojęcia jaki da efekt, bo trzeba by wszystko na nowo kalibrować (w ogóle nie wiem jak z odzwierciedlaniem SDR w przeglądarce zdjęć, czy photoshop, poradzi sobie taka kombinacją). ps. teraz na chwilę to włączyłem i gamma się rozjechała (rzeźnik LCD zniekształcony), a jasność przeszła w tryb "wypal mi oczy" bez możliwości regulacji w OSD monitora Edytowane 2 Maja przez Kyle
Petik 4 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Jak w ustawienniach windowsa wlaczysz hdr to juz oczu nie wypala ale przetestuje Twoje ustawienia i sprawdze jak bedzie wygladac.
Pan Mateoo 779 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja pamietaj by skonfigurowac hdr za pomoca windows calibration tool 1
Kyle 514 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja (edytowane) 18 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): pamietaj by skonfigurowac hdr za pomoca windows calibration tool Tak, oczywiście tego nie robiłem . To będzie trochę zabawy, później to oprofilować i skontrolować (pomiary kolorymetrem) jak wszystkie parametry są trzymane w przysłowiowym photoshop. Na razie skupiam się na opanowaniu SDR (profilowanie, kalibracja, kontrola parametrów w tym trybie). Godzinę temu, Petik napisał(a): Jak w ustawienniach windowsa wlaczysz hdr to juz oczu nie wypala Włączyłem, tylko właśnie nie przeprowadzałem tej regulacji windowsowej trybu HDR. Jednak to będzie obawiam się niezła książka po tej "kalibracji windows" na prawdę to skalibrować (pomiary kolorymetrem i referencyjne trzymanie kolorów, gammy itd. przy wyświetlaniu choćby zdjęcia w ProPhotoRGB). Edytowane 2 Maja przez Kyle
Wyhylylybymy 29 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Siemka, ty masz ten monitor? https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/asus-rog-swift-pg32ucdp-32-4k-woled-240hz-0-03ms-gamingowy.bhtml
Kyle 514 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja Tak, właśnie ten monitor wyżej kalibrowałem i wygenerowałem do niego profil icm.
Petik 4 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Jak otworzyć ten profil ? tzn jakim programem co i jak
Kyle 514 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja (edytowane) ASUS coś spartolił. Oglądam sobie jakiś program, ustawiona jasność prawie najniższa, a ten głupi ASUS, np. po spałzowaniu na parę minut, sobie bierze i rozjaśnia np. białą koszulę prowadzącego program (wszelkie funkcje ochrony mam aktywne). ... jak już coś, to chyba powinno być odwrotnie. Firmware zainstalowany został fabrycznie: MCM106 W dniu 2.05.2026 o 22:29, Petik napisał(a): Jak otworzyć ten profil ? tzn jakim programem co i jak Do użycia gotowego profilu nie potrzeba oczywiście programu. Po prostu ściągasz na dysk i wskazujesz w windows (panel sterowania -> zarządzanie kolorami -> wybierasz urządzenie czyli swój monitor i klikasz w dodaj profil wskazując na pobrany profil). Tutaj zrzut z windows na przykładzie innego monitora, który kalibrowałem: ... jeszcze raz przepraszam za zamieszanie. Nowe pomiary, przy pomocy DisplayCAL i AgryllCMS (sprzęt ten sam, czyli X-Rite i1 Display PRO). ps. to oprogramowanie ma korekcję konkretnie dla WOLED, natomiast poprzednie i1 Profiler ma dla OLED tylko ogólny profil "OLED", także obecne nastawy dla 6500K @ 180cd przedstawiają się następująco: Ogólny wynik po kalibracji: Więcej danych po kalibracji: Raport z kalibracji (plik html): Measurement Report 3.8.9.3 — PG32UCDP @ 0, 0, 3840x2160 — 2026-06-04 11-11.html Test równomierności (przy takich testach 9x5 LCD mają odchył jasności ponad 20% + często większe przygaszenie przy krawędziach, co jest nieuwzglądnione ... a taki OLED poniżej 10% bez przygaszenia krawędziowego): Uniformity Check 3.8.9.3 — PG32UCDP @ 0, 0, 3840x2160 — 2026-06-04 11-22.html Profil: PG32UCDP #1 2026-06-04 10-55 181.8cdm2 D6500 2.2 VF-S XYZLUT+MTX.icm ... coś mi mówi, że będę dalej drążył temat (3D LUT i te klimaty). W OSD monitora aktywna "jednolita jasność", GAMMA 2.2 Jeszcze wizualizacja gamutu 3D z aktualnego profilu: Edytowane 8 Czerwca przez Kyle 1
Rekomendowane odpowiedzi