Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..może ktoś powiedzieć jak to jest z reklamacjami Ram, uznają je czy trzeba walczyć? Gdy kupiłem G.SKILL Trident Z Neo 32GB 3600MHz od razu poszły po włożeniu razem z XMP więc się cieszyłem że wszystko jest ok, od czasu do czasu miałem jakieś zawieszki systemu czy wyrzuciło z gry, ale sądziłem że to wina systemu bo te nowe 11 za chier mi nie podchodzą albo gry, ale przed wczoraj postanowiłem przeinstalować system na nowy, żeby mieć pewność źe to on był winny, i za chier nie mogłem go zainstalować, cuda nie widy robiłem i nic, poszukałem w necie i tylko jeden przypadek był żeby spróbować na jednej kości, pierwszy raz nie poszło, na drugiej już tak..zainstalowałem wszystko i porobiłem testy, na wszystkich 3: diagnostyka ram windows, OCCT, MemTest86 wysypuje błędy jednej kości..porobiłem zrzuty,złożyłem reklamacje z chęcią wymiany,ale jak to jest w takich przypadkach? Dwa jeśli zaproponują inne niż te, jest coś lepszego co by stabilniej współgrało z AMD Ryzen 7 5800X3D? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.05.2026 o 12:26, Blackstr8 napisał(a):

jak to jest w takich przypadkach?

No zgłaszasz i czekasz na odpowiedź.

W dniu 9.05.2026 o 12:26, Blackstr8 napisał(a):

Dwa jeśli zaproponują inne niż te, jest coś lepszego co by stabilniej współgrało z AMD Ryzen 7 5800X3D?

Najpierw niech zaproponują inne, później będziesz się martwić.

Ogólnie jeśli nie zaproponują oemowych RAM 2400mHz to wielkiej różnicy nie odczujesz.

Opublikowano
W dniu 29.05.2026 o 11:16, ztx napisał(a):

No zgłaszasz i czekasz na odpowiedź.

Najpierw niech zaproponują inne, później będziesz się martwić.

Ogólnie jeśli nie zaproponują oemowych RAM 2400mHz to wielkiej różnicy nie odczujesz.

Tak, zgłosiłem, poczekałem, kazali odesłać, sprawdzili i uznali reklamację, nie mieli jednak moich na stanie, zaproponowali 2 rodzaje, 

PATRIOT Viper Steel 3600 CL18 i KINGSTON Fury Renegade 3600 CL16 te pierwsze z dopłatą z ich strony te drugie z dopłatą z mojej strony, w skrócie, jednak nie zgodziłem się gdyż moje były trochę klasę wyżej ze względu na RGB a że ceny rynkowe wzrosły no to cóż, uznali również te argumenty i zaproponowali te drugie z rabatem i bez mojej dopłaty, ale poprosiłem jeszcze o ofertę tych drugich z RGB i te z kolei zaproponowali już z dopłatą ale i rabatem z ich strony.. wybrałem drugą opcje ze względu na jakieś tam przyzwyczajenie do RGB ale również jednak patrząc na obecne ceny rynkowe...

finalnie wszystko poszło dość szybko i bez problemów, co akurat mnie zaskoczyło :)