Skocz do zawartości

Płyta pod i5-14600k z obsługą DDR4 i co najmniej dwoma złączami M.2 - Gigabyte B760 GAMING X DDR4 GEN5 albo MSI B760 GAMING PLUS WIFI DDR4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Mam już 32 GB DDR4 3600 MHz z Ryzenem 3600 I Gigabyte Aorus Pro X570. Zastanawiam się nad sprzedażą tego poza pamięcią oraz zakupem płyty pod i5-14600k do około 600zł.

Biorę pod uwagę przede wszystkim:

Gigabyte

MSI

Co byście wybrali?  Z tego co widzę to przejście na DDR5 nawet SO-DIMM wyszłoby znacznie drożej.

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, indexinfio napisał(a):

Cześć,

Mam już 32 GB DDR4 3600 MHz z Ryzenem 3600 I Gigabyte Aorus Pro X570. Zastanawiam się nad sprzedażą tego poza pamięcią oraz zakupem płyty pod i5-14600k do około 600zł.

Biorę pod uwagę przede wszystkim:

Gigabyte

MSI

Co byście wybrali?  Z tego co widzę to przejście na DDR5 nawet SO-DIMM wyszłoby znacznie drożej.

16gb sodimm ddr5 kupisz nawet za 200zł, 32gb to już koszt około 700zł, adaptery z chin wyszły mnie 63zł z wysyłką, sam kupiłem okazyjnie 2x12gb sodimm za 370zł. Swoje ddr4 opylisz za te ~700zł

Tu masz mój cały temat, sam się przesiadłem z am4 z ryzena 5600.

Edytowane przez jirajamgo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To masz bardziej ograniczenia adaptera niż sodimm, ale 5600mt spokojnie powinno iść na normalnych kościach. Procki z X3D i tak zatrze ci różnice wolniejszego ramu. Moje kostki są akurat nietypowe bo są po 3gb na chip i nawet ai googla mi wypluło że jak siedzą na laminacie udimm to robią te 5600mt i że kontroler pamięci będzie się bardziej męczył je ogarnąć przy treningu ramu.

A microny są chyba najgorsze, najlepsze są Hynixy i takie najlepiej brać jak chcesz 32gb. Potem samsungi B-die są drugie najlepsze, samsungi A-die omijać szerokim łukiem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Płytę bierz jakąś MSI B850, najlepiej sobie ponoć radzą z sodimm na adapterach. Ram i tak pewnie ustawisz z niższą prędkością, ale ciaśniejszymi timingami. Jak chcesz adaptery z ali to mogę ci dać linka gdzie kupowałem, u mnie były w 6dni w paczkomacie.

Tu masz porównanie wolniejszego ramu na X3D.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Najpierw wypróbuję coś takiego.

Thermalright AIO

Mam już pamięci DDR5 CSODIMM i adaptery do nich, ale na razie będzie raczej wariant budżetowy, czyli 5500X3D na AM4. W przyszłym tygodniu powinienem mieć ten procesor.

W całości albo w większości sfinansuję go sprzedając i7-4790 K, płytę na Z97 oraz 16 GB pamięci RAM DDR3. NA AM5 mnie stać, ale nie jestem przekonany, czy przy moim sporadycznym graniu to ma sens.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 28.06.2026 o 16:09, indexinfio napisał(a):

Mam już pamięci DDR5 CSODIMM i adaptery do nich, ale na razie będzie raczej wariant budżetowy, czyli 5500X3D na AM4. W przyszłym tygodniu powinienem mieć ten procesor.

W całości albo w większości sfinansuję go sprzedając i7-4790 K, płytę na Z97 oraz 16 GB pamięci RAM DDR3. NA AM5 mnie stać, ale nie jestem przekonany, czy przy moim sporadycznym graniu to ma sens.

To poluj na 7800X3D z ali, nieraz są poniżej 900zł :E

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, JacekRTX napisał(a):

DDR5 nie pójdzie na am4 :)

Przecież on ma DDR4 i płytę na AM4.

Cytat:

"Cześć. Mam już 32 GB DDR4 3600 MHz z Ryzenem 3600 I Gigabyte Aorus Pro X570" i potem: "ale na razie będzie raczej wariant budżetowy, czyli 5500X3D".

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
W dniu 28.06.2026 o 16:09, indexinfio napisał(a):

Może źle zrozumiałem że chce zapodać piątki na adapterach do 5500x3d na am4 xD

Opublikowano (edytowane)

Na taki pomysł nie wpadłem. Sprzedam i7-4790K z płytą i RAMem. Przejdę na X570 z Ryzenem 3600, a po aktualizacji UEFI na 5500X3D. Najpierw sprawdzę w F4 ile będę miał klatek na i7, potem na Ryzenie 3600, a na końcu na 5500X3D.

GTX1080 AMP Extreme z 2016 roku nadal działa więc karty jeszcze nie zmieniam.

Kusi mnie AM5, ale na razie AM4 powinno wystarczyć.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, indexinfio napisał(a):

Na taki pomysł nie wpadłem. Sprzedam i7-4790K z płytą i RAMem. Przejdę na X570 z Ryzenem 3600, a po aktualizacji UEFI na 5500X3D. Najpierw sprawdzę w F4 ile będę miał klatek na i7, potem na Ryzenie 3600, a na końcu na 5500X3D.

GTX1080 AMP Extreme z 2016 roku nadal działa więc karty jeszcze nie zmieniam.

Kusi mnie AM5, ale na razie AM4 powinno wystarczyć.

Jak już masz te adaptery i ram to ci am5 tanio wyjdzie, kupisz tego 7800x3d z ali za te 900zł + jakąś płytę z za te  500zeta. 

Potestować 5500x3d sobie możesz, tylko branie płyty X570 do takich procków nie ma żadnego sensu, b450/b550 całkowicie starczy. Potem i tak to możesz łatwo sprzedać, ludzie teraz chętnie kupują platformy AM4, tym bardziej z 5500x3d szybko to sprzedasz w dobrych pieniądzach.

Swoją drogą sodimm ddr5 podrożały przez ten miesiąc kiedy składałem AM5, teraz są po 900zł za 32gb, ponad miesiąc temu chodziły po około 700zł.