Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

szukam monitora do 1500 głównie do gier. Jeśli to istotne to karta 9070XT. Jakichś specjalnych preferencji nie mam, fajnie jeśli będzie obrót, nie mam zamiaru go zawieszać, jeśli ktoś wrzuci oleda to będę wdzięczny też za alternatywę na innej matrycy (nie miałem w rękach oleda, często słyszę o przeróżnych problemach związanych z nimi i szczerze to wolę mieć trochę gorszą jakość obrazu, ale nie wyjść z siebie po pół roku użytkowania :) ).

Z góry dzięki za pomoc. :)

Opublikowano

Czesc, zalezy tobie na HDR? do gier czas reakcji i HZ w oledzie zrobią na tobie efekt WOW.

Jesli czesto masz zmienny obraz - czyli wlasnie grasz w gry to oled to najlepsze co mozesz miec.

Jesli z jakis przyczyn boisz sie wypalenia przez statyczny obraz to IPS bedzie drugą najlepszą opcją.

celowalbym w 27cali 2k 240hz albo przynajmniej 180 - daj znac czy zalezy tobie na HDR i zachecam do przejrzenia innych postow w dziale monitory bo watek czesto jest poruszany

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czy HDR w tańszych monitorach ma sens? Czytałem opinie i były raczej bardzo skrajne.

Generalnie co ja mogę powiedzieć, chciałbym żeby było dobrze i tyle. :D Ładne kolory, dobra czerń, płynność, brak jakichś dziwnych przebłysków, gubienia klatek, ghostingu. Ze względu na niewiedzę w temacie monitorów to nie do końca wiem co chce/potrzebuje.

W teorii Oleda też mogę spróbować jeśli ma naprawdę zrobić wrażenie i jeśli w tej cenie da się już ogarnąć sensownego.

Jeśli jakiś monitor jest obiektywnie dobry to jestem w stanie go wziąć.:)

Edytowane przez Litourgiya
Opublikowano
13 godzin temu, Litourgiya napisał(a):

Czy HDR w tańszych monitorach ma sens? Czytałem opinie i były raczej bardzo skrajne.

Generalnie co ja mogę powiedzieć, chciałbym żeby było dobrze i tyle. :D Ładne kolory, dobra czerń, płynność, brak jakichś dziwnych przebłysków, gubienia klatek, ghostingu. Ze względu na niewiedzę w temacie monitorów to nie do końca wiem co chce/potrzebuje.

W teorii Oleda też mogę spróbować jeśli ma naprawdę zrobić wrażenie i jeśli w tej cenie da się już ogarnąć sensownego.

Jeśli jakiś monitor jest obiektywnie dobry to jestem w stanie go wziąć.:)

HDR ma sens w monitorach potrafiących wyświetlić smolistą czerń i przy okazji rażącą w oczy biel, więc można powiedzieć, że wybór można zawęzić do VA MiniLED i OLED'ów.

Za półtorej kafla możesz sobie pozwolić na QD-OLEDa i to będzie najlepszą drogą. Dobrze wypowiadano się o tym MSI ale widzę, że jest nieco ponad Twój budżet: (https://allegro.pl/oferta/monitor-led-27-msi-mag-272qp-qd-oled-x24-18491858501)
Jeżeli jednak nie OLED, to może ten MiniLED AOC za ok. 1k (https://www.amazon.pl/dp/B0CNRPGQBG) - miałem go i ogólnie jest ok.

• Like 1
  • Upvote 1