Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Piszę ponieważ niecały rok temu kupiłem komputer i wczoraj oraz dzisiaj pojawił się pierwszy problem.

Komputer dwa razy w losowym momencie wyłączył się. 

Za pierwszym razem po ponownym uruchomieniu był inny ekran startowy (tak jakby windowsowski a nie MSI, który jest na co dzień) i świeciła się tylko czerwona dioda przy "CPU" na EZ Debug LED.

Po drugim uruchomieniu wszystko było ok, komputer używałem przez większość dnia i nie pojawił się więcej żaden kłopot.

Dzisiaj rano uruchomiłem komputer i ponownie po kilku minutach wyłączył się.

Przy ponownym uruchamianiu znowu ekran startowy okien windows zamiast MSI, zapalona czerwona dioda i tym razem robiła się jakaś automatyczna diagnostyka po czym na końcu pojawił się komunikat "Urządzenie napotkało problem i nie można go naprawić. Kliknij lub naciśnij Enter, aby wyświetlić inne opcje odzyskiwania. D:\Windows\Logfiles\Srt\StrTrail.txt.

Niestety, przed oknem startowym windowsa pojawił się jakiś komunikat, ale nie zdążyłem ani zapamiętać ani zapisać, bo pojawił się na ułamek sekundy. Możliwe, że było to coś z Ramem, ale zgaduje..

Po wybraniu innej opcji i ponownym uruchomieniu znowu wszystko działa normalnie, ale zakładam że jest jakiś problem na który powinienem zwrócić uwagę.

Co robić? Jak diagnozować?

Proszę o pomoc.

Z góry dzięki.

Chłodzenie CPU Thermalright Peerless Assassin 120 SE

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

Dysk SSD WD Blue SN5000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 

AMD Ryzen 7 7800X3D, 4.2 GHz, 96 MB, OEM

Płyta główna MSI B650 GAMING PLUS WIFI

Gigabyte Radeon RX 9060 XT Gaming OC 16GB GDDR6

Zasilacz Chieftec Vega M 750W ATX 3.1

Edytowane przez radzz
Opublikowano

Przeprowadź test pamięci jakimś MEMtest x86+ itp. (startowanym z pendrive) - on dokładnie skontroluje pamięć. W razie czego wyciągnij i włóż ponownie moduły do slotów i ewentualnie wyłącz OC RAM.

• Like 1