Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mój obecny S20 FE 5G powoli zaczyna łapać zadyszkę, bateria już nie ta, ostatnio odkleiły mu się plecki :D 
Dlatego powoli rozglądam się za jego następcą - nie musi to być koniecznie Samsung, ale raczej nie chcę Poco,Oppo,Xiaomi itp.

Na czym mi zależy:
- aby nie był większy od obecnego telefonu (S20 Fe ma 6,5")

- dobry aparat (fajnie byłoby gdyby był zauważalnie lepszy od S20 FE, a nie tylko czasem lepszy)
- przyzwoity czas pracy na baterii
- wydajnościowo raczej każdy nowszy telefon będzie szybszy więc to pomijam
- ekran AMOLED/OLED - tutaj Samsung mnie przyzwyczaił i niech tak zostanie;
- obsługa gestami, podwójne tapnięcie aby wzbudzić wygasić ekran (to chyba bardziej kwestia nakładki - ale przyzwyczaiłem się do tego);

Szczerze, to nie śledzę smartfonowych trendów za bardzo od zakupy właśnie tego S20 FE wiec już ładnych parę lat, wiem ze coś wychodziło ale nie wiem co jest w danym przedziale cenowym warte zakupy, a co jest niewypałem dlatego będę wdzięczny za wszelkie porady.
Zakup tylko i wyłącznie w PL - będę raczej szukał oferty w Ratach 0% w którymś ze sklepów.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie przez weekend sobie troche poszperałem i wychodzi na to, że jeśli faktycznie ta zmiana ma przynieść mi jakiś efekt wow to muszę jeszcze z tysiąc dorzucić do budżetu.

Przyznam, że troche wpadł mi w oko Pixel10 Pro, bo zdjęcia robi ok i jest mały.

Rozważałbym Iphone17 ale bez niczego więcej spod jabłka to bez sensu, a czytałem że z zegarkiem Huawei to średnio może wszystko działać.

Vivo x300 w zasadzie jest nie do kupienia bo wyparł go x300fe, który jest słabszy... a do x300 pro nie dołożę bo to już dla mnie kwota absurdalna za telefon.

Kiepska sprawa.

Porównywałem wczoraj fotki z mojego s20FE i Honora400 Pro, którego ma siostra, to jednak Honor wypada bardzo blado... czy Np Honor magic 7/8 Pro będzie tutaj dużo lepszy?

Edytowane przez soundvibez
Opublikowano

Przecież Pixel nie spełnia kryterium baterii. Do tego wydajnościowo też tyłka nie urywa bo ma przerobionego keksynosa o uciętych możliwościach (2.5x wolniejszy od normalnych flagowców z tego okresu), do tego się grzeje i ma wolne ładowanie. Aparat owszem jest bardzo dobry, ale to tyle (dziś chińczyki i tak zrobią lepsze zdjęcia). 

iPhone to iPhone, musisz lubić ten ekosystem bo nie oferuje nic więcej (ani baterii, ani aparatu). 

PS. Od siebie polecam spojrzeć na Xiaomi 17, z europejskiej dystrybucji na luzie do 3500 zł kupisz, masz lepszy aparat niż w S20FE, duuuużo lepszą baterię, lepsze ładowanie, soft w porządku. Przechodziłem z S23 także mam jakieś porównanie. 

Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Popatrzę po pracy, teraz na szybko rzuciłem okiem, wygląda ciekawie, nie powiem.

52 minuty temu, galakty napisał(a):

Przecież Pixel nie spełnia kryterium baterii. Do tego wydajnościowo też tyłka nie urywa bo ma przerobionego keksynosa o uciętych możliwościach (2.5x wolniejszy od normalnych flagowców z tego okresu), do tego się grzeje i ma wolne ładowanie. Aparat owszem jest bardzo dobry, ale to tyle (dziś chińczyki i tak zrobią lepsze zdjęcia). 

iPhone to iPhone, musisz lubić ten ekosystem bo nie oferuje nic więcej (ani baterii, ani aparatu). 

PS. Od siebie polecam spojrzeć na Xiaomi 17, z europejskiej dystrybucji na luzie do 3500 zł kupisz, masz lepszy aparat niż w S20FE, duuuużo lepszą baterię, lepsze ładowanie, soft w porządku. Przechodziłem z S23 także mam jakieś porównanie. 

Nie pisałem, że urywa tylek, fotograficznie mi się podobał,  kryterium baterii to obecnie spełni wszystko co wytrzyma od rana do wieczora bez doładowywania w trakcie, a nie korzystam jakoś bardzo intensywnie...

Opublikowano (edytowane)

A na ile lat? Od tego powinieneś zacząć, bo piszesz przyzwoita bateria, a potem że wystarczy do wieczora bez siedzenia na mediach, a to spora różnica. 

Tylko nie oczekuj że po 3-4 latach ten Pixel wytrzyma do wieczora (takie Mi 17 wytrzyma x2 czasu i naładuje się 2-3x szybciej, tak tylko piszę).

A i nie wierz w tę mityczną optymalizację Pixela i super soft, bo bugów w sofcie więcej jak na HyperOS :E Każda generacja z jakąś wpadką zresztą jest.

EDIT: Jak masz budżet to takie Oppo będzie też świetne, aparatem na pewno lepsze. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Nie wiem o jakiej mitycznej optymalizacji pixela mowa, sugerowałem się głównie aparatami.

Obecne galaxy mam w zasadzie od premiery wiec zaraz stuknie mu.... 6 lat! Dla mnie to szok bo to telefon, który miałem najdłużej, a wcześniej miałem lg g6 i huawei p8. 

Szczerze, poszedłbym nawet w Pura80 od właśnie Huawei, bo z reguły widzę że większość apek z których korzystam tam jest. Ale nie chciałbym się za rok obudzić, że np mój bank zakończył wsparcie itp. Widc jednak na ten moment huawei opuszczam.

Obadam sobie te Oppo, widzę, że są 3 wersję X9, X9 pro i X9 ultra tak?

Opublikowano

Tak tak, chciałem się upewnić tylko ze oglądam dobre testy, bo czasem żeby nie było że np nasz x9 to na innym rynku jest jako pro bo są np w sumie 2 wersję a nie 3 tylko inaczej nazywane.

Ale jak są 3 to są 3 okej. 

Dzieki za wyjaśnienie.

Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

Jak chcesz Huawei to popatrz na Honor, mają wsparcie Google. 

Wiem, że Honory mają Google ale niestety za tym idzie juz cena, z Honora biorąc pod uwagę wymagania co do Foto to chyba tylko Magic 8 Pro wchodzi w grę, a to już niestety cena dla mnie nieakceptowalna za telefon. Chyba będę musiał zejść z oczekiwaniami... szkoda, bo niby technologia idzie do przodu, a żeby kupić coś odczuwalnie lepszego niż 6 letni s20fe trzeba taczkę forsy...

Fakt, że to chyba był jeden z bardziej udanych modeli Samsunga.

Opublikowano

Te czasy już nie wrócą, trzeba się pogodzić. Też mnie bolało jak widziałem co się dzieje i stąd trafiło na Xiaomi 17 za 3400 zł świeżo po premierze. Więcej bym nie wydał, bo moim zdaniem nie otrzymuje się nic wartego takiej dopłaty.

Myslałem nad poleceniem S26 Plus, ale cenowo dramat, a aparat średni. 

Opublikowano
8 minut temu, soundvibez napisał(a):

Wiem, że Honory mają Google ale niestety za tym idzie juz cena, z Honora biorąc pod uwagę wymagania co do Foto to chyba tylko Magic 8 Pro wchodzi w grę, a to już niestety cena dla mnie nieakceptowalna za telefon. Chyba będę musiał zejść z oczekiwaniami... szkoda, bo niby technologia idzie do przodu, a żeby kupić coś odczuwalnie lepszego niż 6 letni s20fe trzeba taczkę forsy...

Fakt, że to chyba był jeden z bardziej udanych modeli Samsunga.

Na Ali też ceny w górę:(

Opublikowano

Co to za promocja? :D
Kurde, fajna cena - tylko jedno mnie trochę zastanawia, przeglądałem sporo zdjęć z tego X9 no i niektóre przy podglądzie 100% po prostu aż kłują ingerencją AI  - liście drzew wyglądają jak malowane pastelami, i nie mówie tu o jakimś przybliżaniu i liczeniu pixeli tylko podglądzie w pełnej rozdzielczości...
Domyślam się, że teraz wszystko bazuje na AI, ale czy aż tak? Chyba że da się to wyłączyć w jakiś sposób?

Opublikowano (edytowane)

Obecnie po przejrzeniu tego i owego jak i poczytaniu trochę, mój wzrok kieruję w stronę Honora 8 Pro, cofam się z wcześniejszych założeń o zakupach w PL elektromarketach i chyba biorę też pod uwagę Ali itp.

W tym przypadku w zakładanym budżecie mam np Vivo X300 Pro z tradingshenzen...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

X300 Pro chyba nie ma wersji Global, dla mnie ryzykowne. 

Możliwe, jeszcze się tak nie zagłębiałem, generalnie bardziej dostępny wydaje mi się jednak Magic 8 Pro.
Orientuje się ktoś skąd taka różnica w cenie choociażby pomiędzy Media Expert/Euro RTV a takim ABFoto? W dwóch pierwszych cena to 5199 ( przy obecnej promocji wychodzi -500 wiec realnie 4699), ABFoto ma cenę 3945... 
Gdzie jest haczyk?

EDIT: Dobra, chyba doczytałem, że w sumie równie dobrze jak w AB mogę kupić na Ali xD
Legitniej to już ME/EUro itp.

EDIT2:

Przy różnicy w cenie 300zł lepiej brać Honora 8 Pro czy Vivo X300 Pro? (Vivo jest 300zł droższe)

Opublikowano

Jak chcesz z Trading to bierz OP15, ma normalnego Globala. 

12 godzin temu, soundvibez napisał(a):

Orientuje się ktoś skąd taka różnica w cenie choociażby pomiędzy Media Expert/Euro RTV a takim ABFoto?

ABFoto ma dystrybucję europejską, nie polską (inaczej może wyglądać gwarancja, ale masz cały czas rękojmię, ja tak kupiłem Xiaomi 17 na Allegro duuuużo taniej od polskiej i w niczym mi to nie przeszkadza). 

Opublikowano

Chyba będę się jednak skłaniał w stronę Honora Magic 8 Pro w promocji ME wychodzi 3699, plus do odebrania jest projektor w promocji Honora za 1zl, no i raty 0%. 

W porównaniu do Vivo x300 Pro czasem wypada lepiej, czasem gorzej, na stabilizacji wideo mi aż tak nie zależy. 

Fotograficznie nie wypada źle plus ma szerszy szeroki kąt.

Opublikowano

Oglądałem filmy i Pirza u nie tylko 😅 Fotograficznie no jednak skręcam ku Vivo, cała reszta jednak za Honorem, ciężki temat, bo Vivo nawet w promocji wychodzi 4999, co początkowo wspomniałem że dla mnie to już kwota absurdalna. Z drugiej strony weryfikując rynek vs moje oczekiwania, chyba będę musiał to przemyśleć i albo sięgnąć głębiej do kieszeni, albo obniżyć oczekiwania. Wiem, że w cenie Honora jest Oppo x9 Pro, ale tam obróbka zdjęć przez AI moim zdaniem dysklasyfikuje te modele.