Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

proszę o pomoc w złożeniu komputera (głównie do gier).

Budżet to mniej więcej od 7 do 9 tys. zł, jeśli warto dołożyć. Poprzedni komputer wymieniam po 7 latach i tego też planuję mieć dłużej (jeśli będzie taka możliwość, to w przyszłości pewnie go będę upgradował).

Komputer chciałbym złożyć w jednym sklepie w x-komie lub w komputroniku, bo chcę go osobiście odebrać w Poznaniu (a inne sklepy, które znam, chyba nie maja punktu odbioru w Poznaniu).

Z dodatkowych spraw:

• nie potrzebuję RGB (tzn. może być, ale nie za cenę wydajności komputera),
  • kartę wolałbym od Nvidii,
  • dobrze by było, gdyby obudowa była mniej więcej w wymiarach 49x20x46 cm (mniejsza też może być), bo poprzednio miałem SilentiumPC Regnum RG4T i pasowała mi pod biurko. Jeśli nie ma żadnej sensownej w tych wymiarach, to proszę o zaproponowanie jakiejś innej, a może uda mi się ją zmieścić.
  • na razie mam monitor 1080p, ale w ciągu kilku miesięcy zmienię go na 1440p.

Dziękuję za pomoc!

Opublikowano (edytowane)

Jak ma być NVIDIA to trzeba by celować w górny budżet i nawet go nadszarpnąć:

https://www.x-kom.pl/lista/tzsbeyykb

Z kodem "komponenty" wlecą małe zniżki i wyjdzie bliżej ~ 9200 zł

Ewentualnie wziąć póki co RTX 5070: https://www.x-kom.pl/p/1330981-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-amp-white-12gb-gddr7-dlss4.html - i najwyżej kiedyś wymienić GPU. Ale pod 1440p i spokój na dłużej, to 5070 Ti będzie bezpieczniejszą opcją (te 12GB VRAM ze zwykłej 5070 może być za jakiś czas na styk).

Gdybyś jednak rozważył Radeona, to 1000 zł taniej od 5070 Ti masz RX 9070 XT o bardzo podobnej wydajności:  https://www.x-kom.pl/p/1321596-karta-graficzna-amd-asus-radeon-rx-9070-xt-prime-oc-16gb-gddr6.html 

Obudowa niższa niż zakładane wymiary, za to trochę szersza - zweryfikuj czy wlezie

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

na twoim miejscu zdecydowanie dołozyłbym do mocniejszej karty jesli masz taką mozliwosc, starczy po prostu na dłuzej

tfDZNzr.jpeg

A co do konfiguracji to z złozyłem na szybko konfig ale w innym sklepie, jakby nie kombinował, to wychodzi około 9500zł podobnie jak u Diriana

https://www.morele.net/inventory/info/f4078b64/

do tego przydałby sie jeszcze jakis HDD (no chyba ze masz i przełożysz ze starego kompa) bo mając w srodku tylko jeden dysk ssd to tak średnio....

a najlepiej by było docelowo zrobic sobie 1 dysk ssd na system, jeden dysk ssd na gry, i ze dwa dyski hdd na dane (ja tak sobie zrobiłem ale to juz mocno podwyższa budżet wiec to taka opcja przyszłosciowa , na razie nie ma co sie szarpać)

Edytowane przez Oldman
  • Like 1
Opublikowano

Dzięki za propozycje zestawów.

Zastanawiam się w takim razie między RTX 5070 TI i RX 9070 XT. Karty są o podobnej wydajności, ale także w obsłudze ray tracingu? Jak myślę o karcie graficznej, to automatycznie myślę o Nvidii, więc w sumie niewiele wiem, jak to wygląda u AMD.

Gdybym się zdecydował na 9070 XT, to @Dirian w Twoim zestawie wystarczy podmienić kartę (na tę którą proponowałeś) i będzie dobrze? 

Obudowa będzie chyba pasowała, ale to jutro zmierzę i w razie czego dam znać czy jednak innej bym potrzebował.

I jeszcze mam pytanie do dysku SSD. Wezmę jednak 2 TB - wystarczy, że wezmę dysk z Twojej propozycji, tylko że w wersji 2 TB i będzie najlepszy w tej cenie?

Opublikowano (edytowane)

Tak, GPU wystarczy podmienić na 9070 XT i bedzie ok.

Ray-tracing NVIDIA obsługuje lepiej, ale obecna generacja Radeonów też sobie już dobrze z nim radzi.

Największą zaletą Nvidi jest lepszy upscaler, DLSS daje lepszy obraz, choć AMD FSR w najnowszej wersji też już wypada całkiem fajnie.

Tak, na dziś NM790 za te 1099 zł będzie ok jeśli ograniczamy się do oferty X-Kom. Ale trzeba na bieżąco sprawdzać przed zamówieniem, bo ceny z dnia na dzień się zmieniają, moze np jutro coś innego bedzie wartego uwagi.

Tutaj wydajność w RT, jak widać różnice są niewielkie na korzysc Zielonych:

relative-performance-rt-2560-1440.png

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Dokładnie, jest kilkanaście gier ktore obsługują PT, z czego połowa z nich to jakieś starocie typu Minecraft, Quake, itp. ;)

Jak widać z tej generacji tylko RTX 5090 nadaje się do grania w PT jeśli myślimy o trochę dłuższej perspektywie.

Opublikowano

@Menkaure Pozwolę się nie zgodzić z kolegami powyżej ponieważ nie ogarnęli sensu mojej wypowiedzi. Nie wyobrażam sobie wywalić kolosalnej ilości kasy z myślą że cokolwiek mi nie będzie działać. Nie interesuje mnie ile jest gier z PT. Mi wystarczyłaby jedna niedziałająca i komputer to śmietnik. Dlatego kupujący musi sam zdecydować czy chce grać z PT czy nie. Jeśli zdecyduje że nie to RX9070XT jest najlepszym wyborem, jeśli ma ochotę włączać PT to jest żadnym wyborem.

Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

Nie wyobrażam sobie wywalić kolosalnej ilości kasy z myślą że cokolwiek mi nie będzie działać. Nie interesuje mnie ile jest gier z PT. Mi wystarczyłaby jedna niedziałająca i komputer to śmietnik. 

Ale jak kupisz 5070 Ti to nadal nie będzie to działać.

Chyba, że lubisz grać w 30-40 fps na kompie za 10 kafli %-)

pt-alan-wake-2-2560-1440.pngpt-black-myth-wukong-2560-1440.png

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Dirian napisał(a):

Ale jak kupisz 5070 Ti to nadal nie będzie to działać.

Chyba, że lubisz grać w 30-40 fps na kompie za 10 kafli %-)

pt-alan-wake-2-2560-1440.pngpt-black-myth-wukong-2560-1440.png

No popatrz a ja głupi gram na 4080S w full PT w CP77 na 3440/1440 i nawet nie włączam FG. CZARY. :D

Opublikowano
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

No popatrz a ja głupi gram na 4080S w full PT w CP77 na 3440/1440 i nawet nie włączam FG. CZARY. :D

No popatrz, gra z czasów PS4 i działa na RTX 4080S, cud optymalizacji %-)

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Dzięki za wszystkie opinie, zdecydowałem się na RTX 5070 Ti ze względu na DLSS.

Komputer dzisiaj kupię - czy na dziś warto coś zmienić w zestawie (https://www.x-kom.pl/lista/anhpvf6dy - w stosunku do zestawu proponowanego przez @Dirian zmieniłem tylko SSD na 2TB)? 

Mam przy okazji parę dodatkowych pytań:

• czy warto brać osobny radiator do dysku, czy chłodzenie, które jest na płycie głównej wystarczy?
  • pasta do procesora się przyda?
  • chłodzenie wodne poprawi temperatury i głośność? Czy dla takiego zestawu, jaki biorę, nie ma to sensu?
  • warto zrobić undervolting karty? Perspektywa niższych rachunków za prąd brzmi dobrze, ale nigdy nie robiłem (więc potrzebowałbym jakichś poradników) i nie wiem czy to faktycznie ma sens dla tej karty.
Opublikowano (edytowane)

1. Radiator z płyty będzie ok.

2. Pasta jest w zestawie z chłodzeniem.

3. Na wodnym będzie trochę chłodniej, do 7800X3D zawsze na plus, ale powietrze też ogarnie. Jak chcesz to można dorzucić: https://www.x-kom.pl/p/1307404-chlodzenie-wodne-smx-hayate-240-argb.html // https://www.x-kom.pl/p/1123680-chlodzenie-wodne-endorfy-navis-f240-argb-2x120mm.html

4. UV zawsze warto zrobić, jak zrobisz z głową to zachowasz wydajność i zbijesz kilkadziesiąt watów poboru pod obciążeniem, plus poprawisz kulturę pracy. W sieci jest sporo poradników, nie trzeba robić od razu ale jak się będzie nudzić to można się pobawić. Nic trudnego, kwestia pokręcenia paroma suwakami i porobienia testów czy jest stabilnie. Jak nie będzie, to po prostu resetujesz kompa i podbijasz nieco napięcie.

Zestaw na moje oko wygląda w porządku

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Radeona za uja bym nie kupił , ostatnio na OLX znajomy kupił 5070ti INNO3D miesiąc używaną za 3100 , oczywiście z gwarancją .:D

No pierwszy lepszy na szybkiego znaleziony Radeon na OLX 

Zrzut ekranu 2026-07-26 154730.png

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.07.2026 o 20:06, Grolshek napisał(a):

@Menkaure Nie wyobrażam sobie wywalić kolosalnej ilości kasy z myślą że cokolwiek mi nie będzie działać. Nie interesuje mnie ile jest gier z PT. Mi wystarczyłaby jedna niedziałająca i komputer to śmietnik. 

Jeszcze nie spotkałem sie z komputerem na którym wszystko by działało tak jakbym chciałbym wiec idąc twoim tokiem rozumowania kazdy komputer wywaliłbym na smietnik :D

Edytowane przez Oldman
  • Thanks 1
  • Haha 1