Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

Właśnie wypowiedziałem umowę aktualnego dostawcy ze spółdzielni, bo za internet 900mb i tv chciał 350 zł.. :boink:

Chcę zamówic światłowód Orange i TV, ale nie wiem którego wybrać Funboxa. Mam do wyboru 7 za 5 zł/mc i 10 za 20zł/mc.

Warto dopłacać? Niby grosze, ale jednak rachunek za te wszystkie 'wypożyczenia' się powiększa.

I czy warto dobierać ten Smartbox Wifi? Mieszkanie 50m w bloku. Funbox docelowo ma być przy PC, aby było podłaczenie na kablu, a dekoder TV na drugim końcu mieszkania. Czy ten Funbox poradzi sobie z takim mieszkaniem, czy lepiej centralnie dorzucić ten Smartbox?

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Krzyn
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Krzyn napisał(a):

Mieszkanie 50m w bloku. Funbox docelowo ma być przy PC, aby było podłaczenie na kablu, a dekoder TV na drugim końcu mieszkania.

Które piętro blok z wielkiej płyty czy już w nowym stylu ?? . Ja mam u siebie parter wielka płyta FunBox 6 mieszkanie tez coś około 50m i na spokojnie łapie swoje Wi-FI 5Ghz dobre kilkanaście metrów od rutera (dwie klatki dalej) z mieszkaniami w bloku sprzęty od operatora sobie radzą, gorzej mają w domkach. Zobacz tutaj co da się u ciebie zrobić z Orange Sprawdź ofertę w Twojej lokalizacji

5 godzin temu, Krzyn napisał(a):

Funbox docelowo ma być przy PC, aby było podłaczenie na kablu, a dekoder TV na drugim końcu mieszkania.

Nie był bym tego taki pewny zależy gdzie jest skrzynka od Orange na klatce w bloku lub w piwnicy, chyba że chcesz mieć światłowód puszczony przez pół mieszkania do rutera ale to już twój wybór .

Edytowane przez ChudyXp
  • Like 1
Opublikowano

Ja nie zamienię Symetryk na asymetryk nigdy chodzbym nie wiem jaki ogromny operator co nie oferował bo to zupełnie inny świat nawet jak wysyłamy coś dużego rzadko :) Dlatego napisałem autorowi tematu, żeby sprawdził. Bo też 5 lat temu o mały włos bym nie pożałował bo telefony miałem w T-Mobile i oferowali 600 asymetryczne za 60 zł, a za 300/300 w INEA z Publicznym zmiennym IP 85 zł, a potem po czasie określonym 95 zł. Wszystko fajnie tylko nikt nie patrzy na to co taki Orange proponuje czy T-Mobile na czas nie określony i potem wychodzi to samo, ale mamy 600/100. Dodatkowo T-Mobile i Orange na czas nie określony zarówno za numery telefonu na abonament jak i na światłowód co rok podnoszą cenę o 10 zł, żebyś tylko przedłużał co 2 lata do u...jej śmierci.

Opublikowano
13 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Które piętro blok z wielkiej płyty czy już w nowym stylu ?? . Ja mam u siebie parter wielka płyta FunBox 6 mieszkanie tez coś około 50m i na spokojnie łapie swoje Wi-FI 5Ghz dobre kilkanaście metrów od rutera (dwie klatki dalej) z mieszkaniami w bloku sprzęty od operatora sobie radzą, gorzej mają w domkach. Zobacz tutaj co da się u ciebie zrobić z Orange Sprawdź ofertę w Twojej lokalizacji

Nie był bym tego taki pewny zależy gdzie jest skrzynka od Orange na klatce w bloku lub w piwnicy, chyba że chcesz mieć światłowód puszczony przez pół mieszkania do rutera ale to już twój wybór .

Wielka płyta, drugie piętro. Ogólnie to PC mam od razu za ścianą od klatki, więc z tym raczej problemu nie będzie. Pytałem bardziej w stronę, czy Funbox poradzi sobie z zasięgiem WiFi do dekodera po drugiej stronie mieszkania.

Godzinę temu, CLOWN napisał(a):

Ja nie zamienię Symetryk na asymetryk nigdy chodzbym nie wiem jaki ogromny operator co nie oferował bo to zupełnie inny świat nawet jak wysyłamy coś dużego rzadko :) Dlatego napisałem autorowi tematu, żeby sprawdził. Bo też 5 lat temu o mały włos bym nie pożałował bo telefony miałem w T-Mobile i oferowali 600 asymetryczne za 60 zł, a za 300/300 w INEA z Publicznym zmiennym IP 85 zł, a potem po czasie określonym 95 zł. Wszystko fajnie tylko nikt nie patrzy na to co taki Orange proponuje czy T-Mobile na czas nie określony i potem wychodzi to samo, ale mamy 600/100. Dodatkowo T-Mobile i Orange na czas nie określony zarówno za numery telefonu na abonament jak i na światłowód co rok podnoszą cenę o 10 zł, żebyś tylko przedłużał co 2 lata do u...jej śmierci.

Mam po prostu napisane w „W zasięgu” :D

Opublikowano
21 godzin temu, Krzyn napisał(a):

Warto dopłacać? Niby grosze

Nie grosze, ale 15 zł! Nie ma sensu. Już 5 zł to dużo, to 600 w 10 lat (zakładam, że internet planujesz mieć do końca życia, a nie tak krótko). Ale inne routery też kosztują, ten ma "ubezpieczenie" więc za 5 zł może być.

21 godzin temu, Krzyn napisał(a):

I czy warto dobierać ten Smartbox Wifi? Mieszkanie 50m w bloku.

Ważny jest układ. Rodzina miała 48 m^2 za komuny, ale wtedy były mieszkania "rodzinne" nacelowane na dzieci (tak samo normalne domy jak mój 120-130 m^2, parter piętro, rodzice na dole dzieci na górze, takie miało ze 3/4 ludzi).

Obecne mieszkania to dziwadła amerykańskie: "dzieci wynocha z domu po ukończeniu 18 lat". Tak więc w mieszkaniu rodziny Funbox dałby radę. Obecne mieszkania to dziwadła, widziałem wiele projektów i układ pokoi absurdalny więc po drodze mogą być np. 2 ściany (gdy u rodziny jedna) lub nawet łazienka i różne zakrętasy z przedpokojem.

Podsumowując narysuj schemat mieszkania. Ale ogólnie Smartbox nie pomoże bo będzie odbierać słaby sygnał, no chyba, że go podepniesz kablem lub ustawisz w pośrednim miejscu (gdzie on będzie łapać RSSI -60, a TV z niego też -60, u rodziny -60 byłoby w całym mieszkaniu poza łazienką i kuchnią, a w 1 pokoju -30).

Opublikowano
4 godziny temu, Krzyn napisał(a):

Mam po prostu napisane w „W zasięgu” :D

Ech, napisał bym coś, ale muszę się powstrzymać.

Wejdź na stronę https://internet.gov.pl/ Zaloguj się. Jak nie masz swojego Profilu zaufanego to mDowodem. Jak nie to na rodzica, to nie przestępstwo, tym bardziej, że na tej stronie to tylko informacja nic nie zmienisz itp.

Potem jak się zalogujesz, wpisujesz swój adresa z kodem pocztowym, ulica, numer budynku 4/40 i enter, albo klikasz w lupę. Sprawdzasz czy dobrze znalazł adres.

Jak znajdzie adres dobrze klikasz w ten adres co się wyświetli. Pokaże się Twój blok i w ten budynek klikasz.

Pokarze ci się lista operatorów jak u mnie na poniższym zrzucie. Zrób ten zrzut i wklej tu tylko tak, żeby twojego adresu nie było widać. Patrz Światłowód Inwestycje, Fiberhost. To nie operator usługi tylko firma, która doprowadziła światłowód do bloku.

Mnóstwo ludzi o tym nie wie, że może mieć Symetryczne łącze i kręci się między Orange, Plus, T-Mobile, P4 (Play), T-Mobile.

Chyba, że już podpisałeś Umowe z Orange to i tak warto sprawdzić, żeby wiedzieć następnym razem.

U mnie:

ISP- SWIATLOWOD.png

Opublikowano

W dniu 30.07.2026 o 15:52, Krzyn napisał(a):

Wielka płyta, drugie piętro. Ogólnie to PC mam od razu za ścianą od klatki, więc z tym raczej problemu nie będzie. Pytałem bardziej w stronę, czy Funbox poradzi sobie z zasięgiem WiFi do dekodera po drugiej stronie mieszkania.

Da radę te ściany są bardzo cienkie pewnie dekoder jest na 2.4 Ghz to już będziesz musiał zmienić kanał w ruterze żeby się nie pokrywał z sąsiada , sprawdzałeś na tej stronie https://www.orange.pl/internet/internet-domowy co mogą ci zaproponować . Ten SmartBox się nie nadaje do niczego jak dla mnie już lepiej kupić i mieć swoje coś np od TP-Link niż płacić Orange . Na klatkach są różne skrzynki u mnie się musiał podpinać pod skrzynkę w piwnicy bo tam jest główna do światłowodu . Koniecznie musi być Orange ??

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Ten SmartBox się nie nadaje do niczego jak dla mnie już lepiej kupić i mieć swoje coś np od TP-Link niż płacić Orange .

To, że nie warto płacić Orange uważam, że jest bez dyskusji z  tym, ale polecanie TP-Linka, któ©u każdy nie wiele będzie lepszy od tego SmartBox-a to już lekka przesada. W dodatku TP-Link się teraz ceni jak na głupotę od jakichś 5 lat. Lata kiedy był opłacalny przeminęły z wiatrem dosłownie.

W to bym poszedł  https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/urzadzenia-sieciowe/routery/router-keenetic-racer-2-4-5-ghz-dualband-wi-fi-mesh

https://keenetic.com/pl/keenetic-racer

Biznesowy firmware, 3 lata gwarancji producenta, 5 lat aktualizacji do nowej wersji z nowymi funkcjami nie tylko poprawkami i aktualizację bezpieczeństwa tak często jak konieczne. W aplikacji można ustawić, żeby na maila przychodzi powiadomienie jak automatyczna aktualizacja, która odradzam bo jak wyłączą prąd uwali router- wzmacniacz, jak wyłączone aktualizację na maila dostajemy info, że aktualizacją dostępna. W dodatku w MediaExpert niezła cena.

Edytowane przez CLOWN
Opublikowano
3 godziny temu, CLOWN napisał(a):

Coś mi się kojarzy że sam takiego nie tak dawno kupiłeś xD , do domu nie każdy potrzebuje biznesowe oprogramowanie sam pamiętam czasy pierwszych Live Box (to dopiero był śmietnik ) . I tak nadal nie widzę sensu kupowania wzmacniacza Wi-Fi do mieszkania w bloku . Na 5 Ghz w blokach jest w miarę spokojnie tylko jest strasznie tłoczno na 2,4 Ghz wystarczy zmienić kanał w ustawieniach rutera żeby nie wpadały na siebie .

3 godziny temu, CLOWN napisał(a):

W dodatku w MediaExpert niezła cena.

W sklepie od Cleo ostatnio się robi coraz drożej 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ChudyXp napisał(a):

W sklepie od Cleo ostatnio się robi coraz drożej 

Cóż Cleo kosztuje z kuzynem :P Kuzyn za darmo brodą świecić nie będzie :P A Cle nogami :P  A;w w kwestii Keenetic-a trzymają formę :P 

Ja mam taką propozycję. Postawić router w największym pokoju w mieszkaniu. Zasada klasyczna sygnał musi mieć miejsce, żeby się rozłożyć. Jak w sądzimy router do pokoju wielkości szafki to nawet kanał 12 nie pomoże. Aczkolwiek w mieszkaniu do 50 M2 to chyba każdy router da radę jak dla 2.4 i 5 Ghz ustawimy na sztywno kanał, który najmniej ludzi używa. Większość routeróœ mając ustawiony kanał na Auto idzie na 11, czasem 6, a na 1 bardzo rzadko. Ja znajomym najczęściej ustawiam 4 dla 2.4 i 44 na 5. Na Keenetic ustawiam 64 DFS bo jedyny, który ma do kanału 64 bez czekania na szukanie radarów tylko od razu działa. Orange w telewizji nie przeszło na wersję streaming całkiem bez VLANu dla telewizji? Przecież nie dają podobno dekoderów tylko wygraj SE aplikacje w TV i oglądaj. Nawet na ich stronie to gdzieś widziałem.

Niech kolega autor tematu sprawdzi jakich ma dostawców co już pisałem wcześniej bo może mieć Symetryczne od INEA. Jak rodzice zaczną pracować zdalnie i szkoła zdalnie to asymetryk potrafią nie wyrabiać.

@ChudyXp W ilu routerach w konfiguracji WAN chcąc ustawić DNS IP inny niż operatora masz opcje Ignoruj DNS operatora? Ja jak na razie tylko w Keenetic. Nawet z mega opcjami Ubiquiti Dream routery takiej opcji nie mają. Przez co okazuje się bardzo często, że ustawiasz DNS np Google w ustawieniach wAN, a w ustawieniach LAN zostawiasz puste. Wchodzisz na stronę dnsleaktest.com i okazuje się, że oprócz Google nadal pokazuje DNSy ISP i leci wyciek DNS. Jak mam kupić Asusa, TP-Linka router do 500 zł z WiFii 6, a Keeenetic z taką opcja w podobnej cenie to bez dwóch zdań Keenetic. Robi też routery z PoE chodź mniej niż Ubiquiti.

Edytowane przez CLOWN
Opublikowano
Godzinę temu, CLOWN napisał(a):

Niech kolega autor tematu sprawdzi jakich ma dostawców co już pisałem wcześniej bo może mieć Symetryczne od INEA. Jak rodzice zaczną pracować zdalnie i szkoła zdalnie to asymetryk potrafią nie wyrabiać.

@ChudyXp W ilu routerach w konfiguracji WAN chcąc ustawić DNS IP inny niż operatora masz opcje Ignoruj DNS operatora? Ja jak na razie tylko w Keenetic. Nawet z mega opcjami Ubiquiti Dream routery takiej opcji nie mają. Przez co okazuje się bardzo często, że ustawiasz DNS np Google w ustawieniach wAN, a w ustawieniach LAN zostawiasz puste. Wchodzisz na stronę dnsleaktest.com i okazuje się, że oprócz Google nadal pokazuje DNSy ISP i leci wyciek DNS. Jak mam kupić Asusa, TP-Linka router do 500 zł z WiFii 6, a Keeenetic z taką opcja w podobnej cenie to bez dwóch zdań Keenetic. Robi też routery z PoE chodź mniej niż Ubiquiti.

Autor nic nie pisał ze potrzebuje aż takiego grzebania w ustawianiach rutera i nie każdy chce wydawać 300 zł na coś z czego nie będzie korzystał bo jak widzę to co podałeś to "Repeter Ruter " ale z RJ45 a nie z wejściem na światłowód a taki zwykle jest dostarczany od skrzynki głównej do mieszkania przy podpisywaniu Umowy na Internet od Orange 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Autor nic nie pisał ze potrzebuje aż takiego grzebania w ustawianiach rutera i nie każdy chce wydawać 300 zł na coś z czego nie będzie korzystał bo jak widzę to co podałeś to "Repeter Ruter " ale z RJ45 a nie z wejściem na światłowód a taki zwykle jest dostarczany od skrzynki głównej do mieszkania przy podpisywaniu Umowy na Internet od Orange 

Na wolnym rynku do domu nie ma routerów z wbudowanym PON-ONT. Tylko operatorzy takie cuda dają. Biorąc za to kasę co miesiąc, zamiast dać oddzielnie PON-ONT i do niego router. Tak robi INEA i większość lokalnych operatorów.

SmartBox to właśnie coś takiego co ja dałem od Keenetic. Płacąc za to co miesiąc operatorowi przez 24 miesiące wydasz więcej. Wiesz mi też ta opcja z DNS nie była i nie jest niezbędna, ale pokazuje, że działa cuda. Wiem, że 98% ludzi jedzie na DNS-ach dostawcy i dopóki nie przestaną działać nic z nimi nie robi i dla odmiany zamiast sprzedać swoje informacje co robią w sieci operatorowi, sprzedaż je Google lub Cloudflare. Dwóm największym w świecie iT. To, że Cloudflare piszę, że nie zbiera danych i nie sprzedaje to w sumie Google sam o sobie to samo piszę.

Keenetic z KeeneticOS różni się od takiego Ubiquiti, że ma sporo funkcji, ale w taki sposób opisane w oprogramowaniu, że nawet laik sobie poradzi w przeciwieństwie do Ubiquiti, który daje tyle opcji, że często w firmach nawet nikomu nie potrzebne 95% tych opcji, a o co chodzi trzeba szukać przez Ai bo na ich stronie nawet po angielsku to ciężko znałeś co i jak i czemu tak ustawić, a nie tak.

Jak ktoś chce prosto i stabilnie polecam Keenetic, jak ktoś chce zaawansowanie Ubiquiti, ale też tylko wtedy jak komuś niezbędne PoE.

Pisanie, że po co komuś tyle opcji w routerze to tak samo po co tyle opcji w TV komuś jak i tak odpala i przełącza kanały większość, po co komuś tyle opcji w telefonie jak w większości ktoś to skonfiguruje i tyle klika jak nie powiem kto. Nie róbmy na forach z ludzi większych głupków niż są bo nie wypada, a wręcz trzeba doradzać. Trochę jak się tej konfiguracji nauczy księgowa młoda to jej nie zaszkodzi. :) 

@ChudyXp Tak między nami i nie tylko. Nie jestem sieciowemu po studiach iT. Interesuje się tym bardzo. Miałem routery wszystkich popularnych producentóœ w Polsce, nie będę wymieniał bo ktoś kto się tym cokolwiek interesuje się o co chodzi. Nigdy bym nie natrafil w życiu na routery Keenetic gdyby nie Sztuczna. Szukałem coś czego jeszcze nie miałem 5 lat temu, coś co mnie zaskoczy funkcjami w oprogramowaniu i może sprzętem. Drugiej firmy, która robi sprzęt sieciowy na MediaTeku można szukać jak igły w stroju siana. Mediatek pierwszy dla nas zrobił sprzęt obsługujący Wi-Fi 6 i Wi-Fi 7. Dopiero potem zrobił to Qualcom jak kolejek to się pisze. Od czasu jak mam Keenetic sprzęt sieciowy i raz skonfigurowałem nie zaglądam do tego. Obecny z  sygnaturki chodzi już 2 lata i wyłączany jak wyłączyli prąd lub w domu całym trzeba było wyłączyć prąd bo np wymiana gniazdka gdzieś.Zasięgiem nie grzeszy, ale 99% routeróœ w moim domku jednorodzinnym nie grzeszy więc nie będę przechwalał ale 80% dwóch pięter ogarnia. Nie jest mi niezbędny Wzmacniacz, AP czy Mesh na razie więc nie robię, a jak zrobię to po kablu.

Dlatego to polecam. Jak ktoś chce router lub sprzęt sieciowy w ogóle na zasadzie włącz wyłącz i sam niech się ustawia to nie kupi bo nawet w tych od operatora coś trzeba skonfigurować. 

Sama zmiana kanału nie zawsze da efekt, czasem trzeba zwiększyć szerokość kanału, a to większość routerów od operatorów ma zablokowane na auto. Co jest bez sensu przy WiFi 6 i WiFi 7. Czasem pomaga dużo zmiana technologi domyślnie b/g/n/ax/be w Wi-Fi 7, a czasem lepiej jak się ustawić n/aż lub w Wi-Fi 7 n/aż/be. Te ustawienia w sprzęcie operatorów też często blokowane jest.

Edytowane przez CLOWN
Opublikowano
11 godzin temu, CLOWN napisał(a):

Jak rodzice zaczną pracować zdalnie i szkoła zdalnie to asymetryk potrafią nie wyrabiać.

Do pracy zdalnej w wielu wypadkach nie potrzeba nie wiadomo jakiego łącza. Ważne, żeby było stabilne. Prędkości oferowane przez większość usługodawców na światłowodzie nawet w wersji minimalnej spokojnie wystarczą, aby cała rodzina pracowała/uczyła się zdalnie.
Pchanie kogośw symetryk na siłę nie ma sensu, bo każdy przypadek jest inny. 99% społeczeństwa nie potrzebuje wysokiego uploadu (downloadu tak naprawdę też). Ja bym się skupił na wybraniu kogoś, kto bedzie oferował zewnętrzne IP, bo wolę, aby ktoś był się w stanie ze mną połączyć i mieć wolniejszą prędkosć, niż żeby się nie mógł łaczyć wcale.

Opublikowano
4 godziny temu, CLOWN napisał(a):

Dlatego to polecam. Jak ktoś chce router lub sprzęt sieciowy w ogóle na zasadzie włącz wyłącz i sam niech się ustawia to nie kupi bo nawet w tych od operatora coś trzeba skonfigurować. 

Już teraz nie trzeba nic ustawiać w tych od operatora sam wszystko czyta to nie czasy pierwszych LiveBox że musiałeś wpisywać ręcznie login i hasło do sieci na ADSL ([email protected]) . Autor @Krzyn pytał się tylko który FunBox będzie lepszy do domu 7 czy 10 nic nie pisał o żadnych zakupach bo robi się tutaj piękny OFFTOP , to tak samo jak by ktoś szukał Fiata na dojazdy do pracy i z pracy a ty byś mu polecał najnowszy model Tesli bo ma więcej ustawień , 80 % użytkowników nie potrzebuje grzebania w DNS , IP i innych ma działać i tyle wystarczy .

5 godzin temu, narmiak napisał(a):

Do pracy zdalnej w wielu wypadkach nie potrzeba nie wiadomo jakiego łącza. Ważne, żeby było stabilne. Prędkości oferowane przez większość usługodawców na światłowodzie nawet w wersji minimalnej spokojnie wystarczą, aby cała rodzina pracowała/uczyła się zdalnie.

Dokładnie to nie są czasy gdzie jeden komputer , tablet czy inne urządzenie zabierało całe łącze po coś się pobierało np grę na steam . Nawet 300M/s wystarczy dla normalnego Kowalskiego , do tego nikt nie wysyła XXX GB codziennie do chmury żeby UP był wysoki .

Opublikowano
7 godzin temu, narmiak napisał(a):

Pchanie kogośw symetryk na siłę nie ma sensu, bo każdy przypadek jest inny. 99% społeczeństwa nie potrzebuje wysokiego uploadu (downloadu tak naprawdę też). Ja bym się skupił na wybraniu kogoś, kto bedzie oferował zewnętrzne IP, bo wolę, aby ktoś był się w stanie ze mną połączyć i mieć wolniejszą prędkosć, niż żeby się nie mógł łaczyć wcale.

To tak jak na PCLabie dawno temu była dyskusja o YouTube ile i jakiego łącza wymaga. 99% telewizorów ma kartę na kabel sieciowy 100Mb mimo WiFi 5. Ile kroć podłącze kablem do routera i odpalę cokolwiek 2150o60 HDR czy trwa 10 minut czy 2 godziny nie wyrabia łącze, a piszę się tak samo do streamingóœ Disney+  etc gdzie jest 4K HDR, że te 80Mb powinno wystarczyć bo streaming się z tym liczą, że tak jest w telewizorach. To czemu i mnie to nie wyrabia? Bo telewizor nie odbiera czystego przesyłu z danej aplikacji i samego filmu. Sam telewizor coś wysyła i pobiera w tle, aplikacje nawet te co nie są w danej chwili uruchomione to samo, poza tym streaming nie są takie głupie jak się wszystkim w internecie wydaje.

Ja miałem przykład i chrzestnego w domu mają na Światłowód Inwestycje INEA 600/100. Obaj studenci mieli zajęcia zdalne i brat ich ojciec praca zdalna. To studenci zjedli około 60-80 Mb uploadu, a bratu rwało przy wideo rozmowie z szefem jakby miał 10Mb.  

Także ja uważam, że Symetryk zawsze się przyda, a ceny za Asymetryk tylko w promocjach łączonych ma super ceny, ale jak sam światłowód to już ceny różnią się 5-10 zł. Sam to przerabiałem. Cóż  tego, że mam Polsat i wezmę światłowód 600/100 i będzie 60 zł. Sam światłowód takie  Plusie kosztuje 90 zł, a ja w Inea za Symetryk z Publicznym IP co prawda 300/300 bo mi wystarczy płacę 79 zł. Gdzie sens pchać się w Asymetryk patrząc tylko na cenę?

2 godziny temu, ChudyXp napisał(a):

Już teraz nie trzeba nic ustawiać w tych od operatora sam wszystko czyta to nie czasy pierwszych LiveBox że musiałeś wpisywać ręcznie login i hasło do sieci na ADSL ([email protected]) .

Ja nie pisze o konfiguracji połączenia do internetu tylko o konfiguracji WiFi!!

2 godziny temu, ChudyXp napisał(a):

Dokładnie to nie są czasy gdzie jeden komputer , tablet czy inne urządzenie zabierało całe łącze po coś się pobierało np grę na steam . Nawet 300M/s wystarczy dla normalnego Kowalskiego , do tego nikt nie wysyła XXX GB codziennie do chmury żeby UP był wysoki .

Już na ten temat napisałem i przestańcie pisać głupoty bo aż przykro.

@Krzyn Sprawdzisz to o co prosiłeś czy to zalewasz bo ty chcesz tylko i wyłącznie ORange bo reklamują sieć Numer 1?

Opublikowano
37 minut temu, CLOWN napisał(a):

le kroć podłącze kablem do routera i odpalę cokolwiek 2150o60 HDR czy trwa 10 minut czy 2 godziny nie wyrabia łącze, a piszę się tak samo do streamingóœ Disney+  etc gdzie jest 4K HDR, że te 80Mb powinno wystarczyć bo streaming się z tym liczą, że tak jest w telewizorach.

Nie każdy odpala Flixa czy YT w takiej rozdzielczości albo filmy z innych platform , nie wiadomo do czego autor @Krzyn potrzebuje łącze jaki ma sprzęt w domu ja mogę mieć łącze nawet do 2GB/s w Orange ale jakoś nie mam takiej potrzeby . Wszystko zależy od tego co kto potrzebuje . Poczekajmy niech się wypowie ?? 

45 minut temu, CLOWN napisał(a):

Ja nie pisze o konfiguracji połączenia do internetu tylko o konfiguracji WiFi!!

No chyba że tak u mnie tylko jeden operator blokuje prawie wszystkie ustawienia na ruterach jest to "Toya" , kilka lat temu nawet się nie dało zmienić nazwy Wi-Fi. 

Opublikowano
5 minut temu, ChudyXp napisał(a):

No chyba że tak u mnie tylko jeden operator blokuje prawie wszystkie ustawienia na ruterach jest to "Toya" , kilka lat temu nawet się nie dało zmienić nazwy Wi-Fi. 

Dlatego wybieram operatorów, którzy nie zmuszają do swoich router-ów, ale to niestety tylko na symetrycznych łączach. Na Światłowód Inwestycje Inea zmusza do używania swojego ZTE, ale tam można dużo po ustawiać. Symetryczne łącza są głównie tam gdzie kabel kładł FiberHost, lokalnie nazywa się FIBEE, tak pisze na skrzynkach przy głównej ulicy na wsi.

7 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Nie każdy odpala Flixa czy YT w takiej rozdzielczości albo filmy z innych platform , nie wiadomo do czego autor @Krzyn potrzebuje łącze jaki ma sprzęt w domu ja mogę mieć łącze nawet do 2GB/s w Orange ale jakoś nie mam takiej potrzeby . Wszystko zależy od tego co kto potrzebuje . Poczekajmy niech się wypowie ?? 

Ja się zgadzam, że co kto potrzebuje, ale jak nie łączy usług i ma płacić za 600/100 80 zł, a za dychę więcej będzie mógł mieć Symetryczne to można się zastanowić czy musi być 600 czy nie wystarczy 300/300. Dzisiaj nie potrzebne Symetryczne, a nagle wszyscy w koło mają nawet w bloku Asymnetryczne, a on będzie miał Symetryczne nawet jeśli nie będzie to 600/600.

Poza tym głównie uważam, że się powinno sprawdzić bo może się okazać, że może mieć od jakiegoś lokalnego dostawcy też Symetryczne.

Duży operator nie zawsze oznacza najlepiej. :) 

Czekamy aż się wypowie autor. Jakby już podpisal umowę w Orange to bym mu nie doradzał sprawdzania, ale skoro pyta jaki Funbox to nie podpisał jeszcze :) 

Opublikowano
28 minut temu, CLOWN napisał(a):

Ja się zgadzam, że co kto potrzebuje, ale jak nie łączy usług i ma płacić za 600/100 80 zł

Akurat ja mam łączone abonament od tel , internety i Flix a pakiecie .  W domu oddzielone sieci na 2,4Ghz (kamerki i system smart,starsze tel  )  i 5Ghz (komputery , smartfony ) . Do tego ręcznie zmienione kanały na sztywno żeby się z sąsiada nie gryzły mieszkanie podobne do autora około 50m ,Funbox 6 grzecznie sobie spoczywa w przedpokoju i daje radę   . @Krzyn jak tam sytuacja się przedstawia ??  

Opublikowano

Ale nawet Netflix w 4K nie wysysa łącza oferowanego przez dowolny światłowód. Nie mówiąc już o tym, że wtedy uploadu to potrzebujesz kilobity na sekundę, a nie Megabity. Odpaliłem sobie teraz na TV Mortal Kombat 2 na HBO. 4k. Router mi pokazuje, że TV teraz pobiera z zawrotną prędkością 12,7 Mbps i szczytowy upload to było 276 kbps. Ale wiadomo, te aplikacje do streamingu zaniżają jakość bo i tak klient nie zauważy. No to odpalam Youtube. AC/DC Thunderstruck, wymuszam w ustawieniach 4K - Download skoczył do 14 Mbps.
Netflix na swojej stronie informuje, że dla 4K zalecana prędkość to 15 Mbps lub więcej: https://help.netflix.com/en/node/306
Wiec czteroosobowa rodzina nie była by w stanie wysycić łącza 100 Mbps nawet jeżeli każda z nich oglądała by co innego w 4K. A jeżeli są zadyszki, to i łącze 1 Gbps nie pomoże bo ograniczeniem jest albo infra operatora, albo sprzęt który nam dali.

Opublikowano
1 godzinę temu, narmiak napisał(a):

Odpaliłem sobie teraz na TV Mortal Kombat 2 na HBO. 4k. Router mi pokazuje, że TV teraz pobiera z zawrotną prędkością 12,7 Mbps i szczytowy upload to było 276 kbps.

Geniuszu po maltretował byś sztuczna bo inaczej to ona wali takie farmazony, że czytać ciężko to byś się dowiedział, że akurat Netflizio wysyła informacje do twojego łącza uśredniając prędkość. Ja mam w Polsat Box Go z umowy satelitarnej konto i mam tam na TV 4K Love Nature 4K HDR. Odpaliłem, wchodzę na router i jest 30-40 Mb/a momentami do 80Mb podskakiwało i pewny byłem wtedy, że jestem sam na internecie nie licząc tego co wszystkie urządzenia w domu ciągną w tle, ale takie odczyty router pokazywał przy TV. Odpaliłem z Rakuten TV Władca pierścieni Powrót Króla jest w 4K, HDR10Plus i co pokazał router 60-80-120 Mb po Wi-Fi, a TV ma 2.4Ghz między routerem, a TV Maks pokazało 160Mb. Zwykły Polsat film HD pokazuje 20-40Mb. Na YT mam własny filmik z zeszłorocznego koncertu Slipknota w Berlinie, na którym byłem. Nagrał Chrzesniak kupionym w Korei bo był na 10 dni Samsung Galaxy S25 Edge w 4K P60 HDR. Co pokazał router? 80-120Mb średnio TV ciągnął.

Ja wiem, że ludzie nie zwracają uwagi jaka rozdzielczość i czy HDR, ale większość ludzi ma to na Auto w aplikacji YT i leci ile łącze wyrobi rozdzielczość. Jak ktoś ma minimum 300Mb internet światłowód to pójdzie na maksa chyba, że lokalnie coś zarywa internet.

Zobacz w TV jak jest wywiad i jak ktoś ma 300/ 60 chyba i go rwie, a jak ktoś leci jakby był za ścianą studia to śmiem podejrzewać, że ma Symetryczne, chyba, że powie wynocha z internetu bo ja będę w TV i musi płynąć obraz.

Ja jak wysyłałem filmik z wspomnianego koncertu to upload ładnie leciał Maks 320Mb do YT, a download wtedy o dziwo potrafił pokazać nawet 20Mb cokolwiek przy tym laptop pobierał.

Wysyłasz komuś zdjęcie w normalnej jakości czyli Maks zajmujące 20MB na Symetryk poleci szybciej niż oddech złapiesz.

Jeszcze raz napiszę dla mnie nie ma sensu brać Asymetryczne łącze nawet w ofertach łączonych.  Czemu? Bo to tylko na dwa lata oferta, potem jest co rok ducha, ducha, ducha doliczana na nieokreślony i efekt jest taki, żeby się opłacało dośmiertnie jesteś związany z tym operatorem bo przedłużacz na kolejne 2 lata. INEA mimo, że jest już od 2015 operatorem na całą Polskę raz o ducha podniesie i na czas nieokreślony masz dożywotnio, gdzie się da Symetryczne.

Dobra kończę ten SPAM bo mam wrażenie, że wszystkie ściany umnie w domu już zrozumiały moje argumenty na Symetryczne łącze i tylko ściany. 

@ChudyXpWiesz, że Orange to Francuskie, a INEA póki co Polskie :P Ale to tak tylko nie bierz tego do siebie ani trochę :P 

Opublikowano
24 minuty temu, CLOWN napisał(a):

Dobra kończę ten SPAM bo mam wrażenie, że wszystkie ściany umnie w domu już zrozumiały moje argumenty na Symetryczne łącze i tylko ściany. 

@ChudyXpWiesz, że Orange to Francuskie, a INEA póki co Polskie :P Ale to tak tylko nie bierz tego do siebie ani trochę :P 

Jak bym nie wiedział że naszą polską Idea(PTK Centertel) zjadły francuskie żaby xD . Zrozum że nie każdy ma w domu TV "8K HDR 10 Plus Ultra" , autor się nic nie odezwał jaki ma TV może jakiś starszy 32 cale 1080p . I do czego potrzebuje internet kiedyś za starych czasów wystarczyło 512kb/s i nikt nie narzekał że nie jest symetryczne tak samo jak później max 2Mb/s na ADSL a ceny były kosmiczne . Masz płacone od INEA czy jak ?? 

2 godziny temu, narmiak napisał(a):

Ale nawet Netflix w 4K nie wysysa łącza oferowanego przez dowolny światłowód

Autor nic nie pisał że ma Flixa nawet jak by miał to Orange dodaje do neta pakiet Podstawowy czyli 720p i max 1 urządzenie na raz . Nie mamy co gdybać póki autor się nie odezwie 

Opublikowano
17 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Jak bym nie wiedział że naszą polską Idea(PTK Centertel) zjadły francuskie żaby xD . Zrozum że nie każdy ma w domu TV "8K HDR 10 Plus Ultra" , autor się nic nie odezwał jaki ma TV może jakiś starszy 32 cale 1080p . I do czego potrzebuje internet kiedyś za starych czasów wystarczyło 512kb/s i nikt nie narzekał że nie jest symetryczne tak samo jak później max 2Mb/s na ADSL a ceny były kosmiczne . Masz płacone od INEA czy jak ?? 

Ty mi nie pisz o ADSL bo ja do 2014 miałem TPSA potem Orange ADSL i jak dzisiaj pomyśle, że musiałem zdzierżyć 4-6Mb to sam sobie współczuję. Potem LTE już było lepiej bo te 80Mb było, a teraz to bez światłowodu jak bez wody :P - głównie mam namysłu stabilność, ale jakbym ci powiedział, że w 2021 jak mi podłączyli światłowód i INEA dała jakiś router Tilgin, który w tym samym pokoju po WiFi 2.4 na YT ledwo wyciskał w TV480p to zrozumiesz bardziej moje opinie o HDR itp. Co do tego 4K i HDR to większość ludzi nawet nie zwraca uwagi, że odpala filmik na YT w 4K HDR, nawet zwiastun jakiś bo większości ludzie są już tak tępi od smartfonów, że nie widzą różnicy między starym 576, a fulla HD, co dopiero 4K. Ślepoty otępiałej nie wyleczysz bo na smartfonie to rybka, a na TV powinien każdy zauważyć różnicę, ale jak to mówią jak w mózg coś sobie nawalony to Amen :) 

Ja tylko piszę, że każdy powinien z pomocą forum sprawdzić czy może mieć Symetryczne czy nie i przeliczyć sobie czy to, że będę miał usługi łączone są efekt oszczędzania. Ja jakbym nie liczył wychodzi, że oszczędze Maks 10-15 zł łączach usługi, ale czy te 10-15 zł jest warte tego, żeby nie mieć Symetryk, nawet jeśli mi ten Symetryk nie jest niezbędny? Uważam, że za jakość usługi się płaci. Zgodnie z przepisami UE każdy operator powinien doliczać czy ma nawet obowiązek doliczać 20 zł za utrzymanie łącza i jak się w to ostro zagłębiłem okazuje się, że nie tylko za domki jednorodzinne, ale za budynki wielorodzinne też. Teraz policz sobie jak Plus, Play, Orange, T-M łączy usługi i normalnie ten asymetryk kupując sam kosztuje 80 zł za 600, a on ci da łącząc za 50-50 zł to kto płaci za to utrzymanie łącza? Nikt, ale potem jak nie wypowiedź umowy po 24 miesiącach operator musi sobie to odebrać stąd na czas nie określony co rok abonament rośnie o 10 zł. Co dużo operatorzy wciskają routery typu TP-Link we własnym plastiku z logo i firmwarem, który na nic ci nie pozwala bo operator zdalnie rządzi twoim internetem. INEA na Symetryk pozwala używać własny router bo cała konfiguracją jest w ONT, który daje. Symetryk INEA idzie na kablach i centralach Fiberhost, który bodajże do 2015 był w INEA i wtedy się rozdzielili, ale nadal to tak naprawdę INEA. FIBER Media lokalny w województwie lubelskim tylko tak samo działa tylko trzeba ustawić VLAN na porcie WAN na 50. Jak masz swój router robią konfigurację ONT zdalnie, więc nie muszą jechać do klienta i nie wołają opłaty aktywacyjnej.

Jak czegoś nie rozumiesz co pisałem wcześniej i teraz to pytaj konkretnie.

Opublikowano

@CLOWN Nie mamy się co rozpisywać bo jak widać autor @Krzyn olewa temat tak samo jak wszystkie inne które rozpoczyna . Jego wybór nie nasz co wybierze jak ma tel w Orange to na pewno zaproponują mi łączenie usług , Flixa albo Amazon Prime . Utrzymanie łącza to temat rzeka jak Orange wszystkie instalacje jakie ma to w spadku po TP i są ich rozumiem jak był miał np Netię na łączach Orange to opłata by się zgadzała , już była jedna aferka z opłatą 5 zł za utrzymanie numeru na kartę chyba też z Orange 

Opublikowano

@ChudyXp To utrzymanie łącza co wprowadziła UE tuczy się światłowodów, a nie kabli miedzianych. Byłem rok temu w Berlinie i widziałem reklamy różne tam mają operatora O2 jakiegoś i na każdej reklamie piszę na banerach wyświetlanych czy reklamach wiszących, że należy doliczyć za utrzymanie łącza.

Ja w 2021 roku co zrobiłem po wkopaniu światłowodu? Telefon z T-Mobile i do nich dzwonię, że biorę bo będzie za 60 zł i pół roku za friko.

W dniu, kiedy mieli przyjść podłączać do domu na wsi siedzę i waruje. O 16 stwierdziłem nie przyjdą co jest. Dzwonię do T-Mobile, a oni, że firma Fiberhost zablokowała T-Mobile na świadczenie usług. W pierwszej chwili pomyślałem, że skoro Fiberhost to INEA to ma to jakiś sens bo czemu poniekąd INEA wykopała z rządowego dofinansowania, a nie z UE dofinansowania i ma mi T-M dawać za pół darmo usługę. Zacząłem pisać maile do Fiberhost, nie chcieli odpisać, ale za którymś razem po 2 latach odpisali, że zablokowali T-Mobile BO Nie naliczał opłaty za utrzymanie łącza.

Można? Można. Ja jak wejdę na stronę Orange i wpisze swój adres i kliknę wyszukuje i na niebiesko Orange wali, że światłowód nie jest ich i za to muszą doliczyć jeszcze 10 zł. Razem z  utrzymaniem łącza wychodzi w Orange 30 zł. Po co mam barc Asymetryk jak jeszcze dychę dolicza Orange bo nie ma swoim światłowodzie i co z tego, że odejma 20 zł za dodatkową usługę? Wolę Symetryk w INEA i wszystko jasne, co za co iż a ile. Do tego jak wszystkim mówię, że od 2021 roku jedną awaria w INEA na całą Polskę to wszyscy znajomi są w szoku i mówię w T-M czy Orange to ja już nie jestem wstanie zliczyć tych awarii.

Znajoma ma na Światłowód Inwestycje Orange i co trochę dzwoni, że nie działa, a technicy z  Orange nie wiedzą czemu. Brat mieszkający od niej w linii prostej 10 km też na światłowód Inwestycje INEA z ONT i ich routerem ZTE Wi-Fi 6 AX3000 w tym samym czasie podłączany ani jednej awarii. Chrześniak gra przez internet w LoL oto i mówi, że Ping tak stabilny że w szoku jest.