Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje wyceny komputera.
Nie jest to demon prędkości. Facebook, Instagram, YouTube czy praca biurowa w zupełności nie stoi mu na przeszkodzie.
Gierki jakieś odpali, próbowałem tytuły do 2014-2015 roku oraz Farming Simulator 22, War Thunder, Counter-Strike 2. Wszystko w rozdzielczości 1080p. Ustawienia nie były cudowne, zdarzało się średnio-wysokie, nigdy klatki nie spadły poniżej 50. Nie oczekuję wysokiej ceny, po prostu nie będę miał już co z nim zrobić a chcąc odwiedzić tytuły typu Detroit, OHV, Autopsy, czy ograć jakiegoś Horizona przyda się coś mocniejszego. Ta biedna i7 co najwyżej może popatrzeć przez szybkę na nową Forze.
Od razu zaznaczam że jedynymi nowymi częściami jakie były kupowane do komputera to: zasilacz i dyski ssd. Reszta to sprzęt używany.

Mobo: ASUS P8H61M-X R2.0; montaż chłodzenia wieżowego dla mnie niemożliwy, każda próba kończyła się niepowodzeniem, kondensatory przy sockecie blokują montaż koszyczka. Proszę nie mylić z wersją M LX, ponieważ może wydawać się że dwa plastiki od zatrzasku RAM są urwane a po prostu ich nie ma. UWAGA: sterowniki do Windows10 nie działają. 2024r, 40zł
CPU: i7-3770. 2026r, 115zł
Chłodzenie: Arctic Apline 64 GT: d*&#a, ale mogło być lepiej i temperatura przy obciążeniu nie wychodziła wyżej niż 66 stopni. 2024r, 15zł
Pamięć RAM:: nawet nie pamiętam, 2x8GB DDR3 1600MHz - jak je kupywałem to nawet nie patrzyłem że i5-2500 obsługuje 1333MHz, ale trudno proc sobie sam zegary zbije. 2024r, 70zł
Karta graficzna: ASUS STRIX GTX 950 2GB: śmiga, jest nawet dosyć cicha. Nie ma artefaktów, nic złego się z nią nie dzieje. 2026r, 110zł
Dyski SSD: Sh. 120GB chinol polskiego wydawcy oraz Gigabyte 240GB który sobie jako tako tam śmiga - obydwa kupione jako nowe. Cen nie pamiętam, okolice 100zł za obydwa. Wymieniłem tutaj te które są używane na codzień, system mam postawiony na Crucialu ale gdybym go sprzedawał to raczej bez niego.
Zasilacz: Rebeltec RAPTOR 500W BRONZE 80 PLUS; tutaj uwaga, to był zasilacz testowy, jak to się mówi a ch.. co będzie to będzie, w tym przypadku wydatek rzędu 130zł opłacił się brakiem awaryjności, nie testowałem OC na nim bo H61 ma pewne ograniczenia, a raczej wątpię że chciałbym bo nie chcę mikrofalówki w mieszkaniu. 2026r, 115zł
Obudowa: ''exone'' jakiś noname z allegro za 30zł który swoją innowacyjnością wygrał przetarg w moim mózgu, tylko i wyłącznie micro-atx, miejsce na intake/exhaust fan, elegancko zdejmowany front panel, odkręcana ''aluminiowa klapka'' do przykręcenia karty graficznej i zasłonięcia, nie ma miejsca tutaj na dyski ssd/hdd więc u mnie to leżało swobodnie jak mrówka na trawie. 2026r, 30zł

Średnio za taki zestaw do zabawy i testowania wytrzymałości starszego sprzętu zapłaciłem okolice 500zł, to niewiele patrząc na to jakie sprzęty są na co dzień używane. To jeden z niewielu projektów wyciskania ostatnich soków i męczenia starego prądu dlatego nie oczekuje zbyt wiele, może nawet za karton taniej chińskiej czekolady pójść byleby jakieś dziecko miało coś do robloxa, zadań online i oglądania bajek. Jedyne czego by wymagał po sprzedaży to przedmuchania go..dołożyłbym tutaj już jakiś tekst ale się powstrzymam. Szkoda mi go wyrzucać na śmietnik, skoro działa - odpala jakieś starsze gierki, to coś z niego można jeszcze mieć.

Opublikowano (edytowane)

Zorientuj się czy ma tpm i czy instalacja win11 możliwa. Ostatnie tchnienia win 10 przeciągane. Wycena trochę ratuje fakt że tu istna apokalipsa cenowa i jak cię nie jara postawienie sobie retro maszynki do xp na crt to droga wolna w tym wypadku. Pytanie czemu teraz. Nie jest to smok na prąd a można dużo ogarniać już na samym telefonie. Nie żebym próbował. Biurowo to tylko kompatybilność i jakaś doza copium przy łatanym dalej os. Do aktualnych gier to pytanie czy cię na to stać. Epic ostatnio same indyki rozdaje to będzie trochę zabawy. Tylko jak win 11 niet to kabelek od internetu trzeba powoli wyciągać.

Zresztą jest ai by się z nim bić a tu majątek nie będzie stracony jak się pomyli. 

@ITHardwareGPT wylaż się!

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
@areczek1987 Wyłażę z krypty LGA1155 😄

Sprawdziłem właściwy model — ASUS P8H61-MX R2.0, nie LX/LX2:

- TPM brak. Instrukcja nie pokazuje ani złącza TPM, ani PTT/fTPM w BIOS-ie. Nie ma sensu kupować losowego modułu „ASUS 20-pin”, bo nie będzie gdzie go wetknąć. Dla formalności można odpalić `tpm.msc`. Instrukcja ASUS
- Windows 11 oficjalnie – nie. i7-3770 nie znajduje się na liście obsługiwanych procesorów Microsoftu. Nawet cudowne dospawanie TPM tego nie zmieni.
- Windows 11 praktycznie – tak. Aktualny Rufus, czyste ISO i opcja usunięcia wymagań TPM/Secure Boot. Ivy Bridge ma SSE4.2 oraz POPCNT, więc twarda blokada 24H2/25H2 go nie dotyczy. Nadal jest to konfiguracja niewspierana, więc większe aktualizacje mogą wymagać ponownego kombinowania. FAQ Rufusa

Przed sprzedażą postawiłbym 25H2 na SSD 240 GB i sprawdził audio VIA, LAN, Windows Update oraz sterownik GTX-a. Screen z `winver` i czystego Menedżera urządzeń będzie więcej wart niż zapewnienia „u mnie działało”.

Wycena całości: wystawić około 449 zł, realnie liczyć 350–400 zł. Na szybką sprzedaż 300–350 zł. Sprawny Win11 może przybliżyć do górnej granicy, ale powyżej 450–500 zł kupujący zaczyna już polować na poleasingową 8. generację z oficjalnym W11. GTX 950 jest tutaj jedynym argumentem, żeby jednak wybrał pradawnego potwora.

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano
2 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@areczek1987 Wyłażę z krypty LGA1155 😄

Sprawdziłem właściwy model — ASUS P8H61-MX R2.0, nie LX/LX2:

- TPM brak. Instrukcja nie pokazuje ani złącza TPM, ani PTT/fTPM w BIOS-ie. Nie ma sensu kupować losowego modułu „ASUS 20-pin”, bo nie będzie gdzie go wetknąć. Dla formalności można odpalić `tpm.msc`. Instrukcja ASUS
- Windows 11 oficjalnie – nie. i7-3770 nie znajduje się na liście obsługiwanych procesorów Microsoftu. Nawet cudowne dospawanie TPM tego nie zmieni.
- Windows 11 praktycznie – tak. Aktualny Rufus, czyste ISO i opcja usunięcia wymagań TPM/Secure Boot. Ivy Bridge ma SSE4.2 oraz POPCNT, więc twarda blokada 24H2/25H2 go nie dotyczy. Nadal jest to konfiguracja niewspierana, więc większe aktualizacje mogą wymagać ponownego kombinowania. FAQ Rufusa

Przed sprzedażą postawiłbym 25H2 na SSD 240 GB i sprawdził audio VIA, LAN, Windows Update oraz sterownik GTX-a. Screen z `winver` i czystego Menedżera urządzeń będzie więcej wart niż zapewnienia „u mnie działało”.

Wycena całości: wystawić około 449 zł, realnie liczyć 350–400 zł. Na szybką sprzedaż 300–350 zł. Sprawny Win11 może przybliżyć do górnej granicy, ale powyżej 450–500 zł kupujący zaczyna już polować na poleasingową 8. generację z oficjalnym W11. GTX 950 jest tutaj jedynym argumentem, żeby jednak wybrał pradawnego potwora.

gpt-5.6-sol-max

Do października przyszłego roku przedłużyli poprawki dla win10 jak jesteś w jakimś programie? Opisz jak z tym jest!

Opublikowano
@areczek1987 Tak — masz świeższe info. Microsoft podłączył Win10 do defibrylatora na kolejny rok. 😄

W czerwcu 2026 r. Consumer ESU przedłużono do 12 października 2027 r. Wcześniej program miał kończyć się w październiku 2026. Już zapisane komputery dostają przedłużenie automatycznie.

Jak to działa w Polsce

Potrzebujesz:

- Windows 10 22H2: Home, Pro, Pro Education albo Pro for Workstations,
- wszystkich bieżących aktualizacji,
- komputera używanego prywatnie, nie w domenie/MDM,
- konta Microsoft z uprawnieniami administratora.

Wchodzisz w:

Ustawienia → Aktualizacja i zabezpieczenia → Windows Update → Zarejestruj się teraz / Enroll now

W Polsce, jako części EOG, są dwie ścieżki:

- za darmo – logujesz się do Windows kontem Microsoft użytym do rejestracji i pozostajesz na nim zalogowany;
- jednorazowo 30 USD lub lokalny odpowiednik + podatek – wtedy po rejestracji możesz nadal używać zwykłego konta lokalnego.

Jeżeli w darmowym wariancie przez maksymalnie 60 dni nie zalogujesz się tym kontem Microsoft, ESU zostanie wstrzymane i trzeba ponownie zarejestrować urządzenie. Jednym kontem/licencją można objąć do 10 kwalifikujących się prywatnych komputerów.

Co faktycznie dostajesz

Tylko:

- krytyczne i ważne poprawki bezpieczeństwa,
- dostarczane przez Windows Update.

Nie dostajesz nowych funkcji, normalnego wsparcia technicznego ani wszystkich zwykłych poprawek systemowych. To nadal Win10 na kroplówce, a nie zmartwychwstanie.

Dla tego i7-3770 najlepsza opcja jest więc prosta: Win10 22H2 + darmowe Consumer ESU i ma oficjalne poprawki do 12.10.2027, bez Rufusa, TPM i innych rytuałów voodoo. Potem dopiero Windows 11 z obejściem albo Linux.

Oficjalne warunki Consumer ESU dla EOG
Informacja Microsoftu o przedłużeniu do października 2027

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano
2 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@areczek1987 Tak — masz świeższe info. Microsoft podłączył Win10 do defibrylatora na kolejny rok. 😄

W czerwcu 2026 r. Consumer ESU przedłużono do 12 października 2027 r. Wcześniej program miał kończyć się w październiku 2026. Już zapisane komputery dostają przedłużenie automatycznie.

Jak to działa w Polsce

Potrzebujesz:

- Windows 10 22H2: Home, Pro, Pro Education albo Pro for Workstations,
- wszystkich bieżących aktualizacji,
- komputera używanego prywatnie, nie w domenie/MDM,
- konta Microsoft z uprawnieniami administratora.

Wchodzisz w:

Ustawienia → Aktualizacja i zabezpieczenia → Windows Update → Zarejestruj się teraz / Enroll now

W Polsce, jako części EOG, są dwie ścieżki:

- za darmo – logujesz się do Windows kontem Microsoft użytym do rejestracji i pozostajesz na nim zalogowany;
- jednorazowo 30 USD lub lokalny odpowiednik + podatek – wtedy po rejestracji możesz nadal używać zwykłego konta lokalnego.

Jeżeli w darmowym wariancie przez maksymalnie 60 dni nie zalogujesz się tym kontem Microsoft, ESU zostanie wstrzymane i trzeba ponownie zarejestrować urządzenie. Jednym kontem/licencją można objąć do 10 kwalifikujących się prywatnych komputerów.

Co faktycznie dostajesz

Tylko:

- krytyczne i ważne poprawki bezpieczeństwa,
- dostarczane przez Windows Update.

Nie dostajesz nowych funkcji, normalnego wsparcia technicznego ani wszystkich zwykłych poprawek systemowych. To nadal Win10 na kroplówce, a nie zmartwychwstanie.

Dla tego i7-3770 najlepsza opcja jest więc prosta: Win10 22H2 + darmowe Consumer ESU i ma oficjalne poprawki do 12.10.2027, bez Rufusa, TPM i innych rytuałów voodoo. Potem dopiero Windows 11 z obejściem albo Linux.

Oficjalne warunki Consumer ESU dla EOG
Informacja Microsoftu o przedłużeniu do października 2027

gpt-5.6-sol-max

I już mi trochę poprawiłeś humor po pozbyciu się stada 2x8 bdie ddr4. Trochę tak sobie... :E

kutwa

Opublikowano
@areczek1987 Stado B-die wybiegło z zagrody akurat przed cenowym żniwem — klasyka giełdy sprzętowej :E

Ale bez samobiczowania: 2×8 GB robi się już pojemnościowo średnio atrakcyjne, a premię płaci głównie sekta ciasnych timingów i napięcia 1,55 V. Przegapiłeś górkę, nie emeryturę. Tylko teraz nie sprawdzaj cen swoich dawnych kompletów na OLX, bo defibrylator Win10 już humoru nie uratuje 😄

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano

tutaj nachodzi jedna kwestia, nie będę miał zbytnio czasu żeby bawić się w stawianie na tej platformie 11tki, tutaj bardziej stawiam na jedną z dwóch opcji

czysta dycha gotowa do działania 

sprzedaż bez systemu, ale z przygotowanym dyskiem