Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, wamak napisał(a):

RTX 5000 jednak mają czujnik HS. Można to odczytać dopiero na najnowszych HWInfo i HWMonitor.

Jeżeli jest to producent w Blackwell  ,celowo zablokował dostęp do tego sensora na poziomie sterowników. Żeby właściciel miał ograniczony dostęp do tej temperatury. Np, GPU pokazuje 60-65 stopni a ukryty HS leci sobie 100-120, i myślisz że jest ok. a nie jest.;)

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@AudRob Kazdy swiadomy uzytkownik zauwazylby ze cos jest nie tak przy takim HS, nawet jesli jest ukryty. Throttling i nieznosnia kultura pracy.

Oczywiście że każdy świadomy wie , ale nie każdy jest świadomy. Byłem swego czasu w sklepie X-Kom przyszedł jakiś klient z kartą jakaś z serii 4XXX  , i nakreśla sytuację że karta ma wysokie obroty HS podchodzi do 100 stopni , huczy jak samolot  . Pracownik zadzwonił nie wiem gdzie i odpowiedź brzmiała, nie kwalifikuje się do naprawy, do 110 stopni jest wszystko dobrze , proszę używać dalej. 

Od razu jak to usłyszałem, powiedziałem że pasta jest do wymiany , pracownik się wtrącił i powiedział że plombę jak zerwie gw. przepadnie . I tyle w temacie😉

A zapomniałem , mądry pracownik mu doradził tak , podwyższy pan obroty wentylatorów , ewentualnie jak jest miejsce w obudowie jeszcze z jeden wiatrak dołoży🤣

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@AudRobKlasyczna spiewka, takie sa widelki producentow GPU. Kiedys wyslalem radka do szafira, analogiczna sytuacja. Karta wrocila z HS przekraczajacym 100C. xD Pozostaje dzialac na wlasna reke albo czekac na przebicie magicznej bariery nalozonej przez producenta. %-) 

Miałem to samo kiedyś w swoim Asus RTX 4080, wentyle wyły, HS 90 była na gwarancji, bez zbędnych pytań rozebrałem, plomba won, nałożyłem PTM i z 90 spadło na 70 stopni , oczywiście sprawdzane w tych samych warunkach co przed wymianą, wentyle pełna kultura i cisza, sprzedałem po roku i gość co kupił dalej zadowolony.😉

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AudRob napisał(a):

Nigdy bym nie dał tyle za tę kartę, już lepiej na OLX poszukać z gwarancją rtx 5080. Poza tym RTX serii 5000 nie mają czujnika temp. HS . Chyba że coś się w tej kwestii zmieniło.

Np.

Zrzut ekranu 2026-08-19 110930.png

Mają, tylko ukryty przez nV.

To zresztą bez znaczenia, bo dopiero 5090 wsysa absurdalne W.

• Upvote 1