Skocz do zawartości

Linux zamiast Win 10 na laptopa Acer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł taki czas że laptop którego używam na RODOS (patrz sygnaturka) przestaje już dawać radę z WIn 10 i szukam czegoś lekkiego podobnego do Win zajmującego mało pamięci na dysku jaki i ram a jako że Linux kojarzy mi się tylko z Ubuntu i wpisywaniem wszystkiego w konsole to założyłem ten temat jakie mam wymagania do Linuxa to , wygląd podobny do Win , musi mieć zamienniki AIMP i MPC-HC , posiadać stabilne sterowniki AMD , potrafić otworzyć partycje NTFS , odpalić grę Factorio, dać się łatwo zainstalować  . To chyba wszystko na teraz czekam na propozycje

Opublikowano
1 godzinę temu, ChudyXp napisał(a):

Przyszedł taki czas że laptop którego używam na RODOS (patrz sygnaturka) przestaje już dawać radę z WIn 10 i szukam czegoś lekkiego podobnego do Win zajmującego mało pamięci na dysku jaki i ram a jako że Linux kojarzy mi się tylko z Ubuntu i wpisywaniem wszystkiego w konsole to założyłem ten temat jakie mam wymagania do Linuxa to , wygląd podobny do Win , musi mieć zamienniki AIMP i MPC-HC , posiadać stabilne sterowniki AMD , potrafić otworzyć partycje NTFS , odpalić grę Factorio, dać się łatwo zainstalować  . To chyba wszystko na teraz czekam na propozycje

Nie wiem jak z grą, bo nie odpalałem nigdy żadnych. Natomiast sprawdziłbym na Twoim miejscu Minta.

1. AIMPa pod pingwinem odpalisz (korzysta z WINE). Jeżeli nie chcesz przez WINE to może Qmmp?
  2. Sprawdź jeszcze DeaDBeeF, choć to bardziej odpowiednik foobar2000.
  3. MPC-HC - standardowo jest w Mintcie (o ile dobrze Google podpowiada) Celluloid. Choć ja bym po prostu postawił na VLC.
Opublikowano (edytowane)

Minta - jest w miarę łatwy w instalacji ?? mam dysk podzielony na dwa i nie chce nic kasować z przysłowiowego "D" o ile pamiętam Linux ma swój system plików Pytana 1 :Dogada się z systemem plików NTFS (Pendrive dyski przenośne ) 2: Wygląd podobny do WIn ??  3: Za bardzo nie chce programów do muzyki i filmów pod Winę tylko czy są podobne zamienniki  4: Dogada się z Integrą od AMD na procku ?? . Słyszałem o Zorin OS coś takiego , chce żeby ten laptop jeszcze trochę podziałał szkoda kasy na nowego tylko na działkę  .Tu coś znalazłem Linux jak Windows tylko który najlepszy i jest w PL

Edytowane przez ChudyXp
Opublikowano
22 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

Minta - jest w miarę łatwy w instalacji ?? mam dysk podzielony na dwa i nie chce nic kasować z przysłowiowego "D" o ile pamiętam Linux ma swój system plików

Jest prosty w instalacji. Oczywiście trzeba uważać, żeby sobie nie zaznaczyć przepartycjonowania całego dysku. W każdym razie wiadomo jak to podczas takich operacji bywa - najpierw backup, później kombinacje alpejskie.

Pytana 1 :Dogada się z systemem plików NTFS (Pendrive dyski przenośne )

Bez najmniejszych problemów.

2: Wygląd podobny do WIn ?? 

Pooglądaj sobie. Różnice są w załeżności od użytego managera okien.

26 minut temu, ChudyXp napisał(a):

3: Za bardzo nie chce programów do muzyki i filmów pod Winę tylko czy są podobne zamienniki

Wypisałem Ci. :D

4: Dogada się z Integrą od AMD na procku ??

Raczej nie powinien mieć problemów.

Słyszałem o Zorin OS coś takiego , chce żeby ten laptop jeszcze trochę podziałał szkoda kasy na nowego tylko na działkę  .Tu coś znalazłem Linux jak Windows tylko który najlepszy i jest w PL

Zorina nigdy nie macałem. Natomiast zawsze możesz sobie porobić gwizdek z różnymi dystrybucjami do wyboru podczas startu i sprawdzić jak się czujesz w danej wersji uruchamiając tzw. edycję live (czyli system startuje z gwizdka, pomijasz etap instalacji na dysku).

Opublikowano (edytowane)

Sterowniki AMD do GPU masz otwarte, więc będzie śmigać od razu. Mint bazuje na Ubuntu. Większość dystrybucji ma podobny układ do Windowsa więc to jeden kij co zainstalujesz w sumie, głównie rzecz to jedno będzie lzejsze od drugiego, choć lepiej na stary laptop brać coś z lżejszym środowiskiem graficznym. Programy można uruchamiać nawet z windowsa na upartego, jest ogólnie dużo softu natywnego na linuksie.

AIMP masz wersję na linuksa w ogóle, odtwarzaczy wideo też jest do wyboru, ja ogólnie i na windowsie i na linuksie korzystam z VLC.

Zrzut ekranu_20260826_012701.png

Zrzut ekranu_20260826_012641.png

Edytowane przez jirajamgo
Opublikowano

@jirajamgo Daruj sobie odpowiedzi wygenerowane przez AI jak bym chciał zapytać się AI to bym się zapytał a nie pisał tematu w dziale dla użytkowników Linuxa

38 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

Zorina nigdy nie macałem. Natomiast zawsze możesz sobie porobić gwizdek z różnymi dystrybucjami do wyboru podczas startu i sprawdzić jak się czujesz w danej wersji uruchamiając tzw. edycję live (czyli system startuje z gwizdka, pomijasz etap instalacji na dysku).

Mam rozumieć że mogę sobie zgrać każdego Linuxa na Pendrive i włączyć w trybie Live a jak mi się spodoba to zainstalować . Wszystkie są w PL ja pamiętam czasy jak były tylko w English 

Opublikowano
31 minut temu, ChudyXp napisał(a):

@jirajamgo Daruj sobie odpowiedzi wygenerowane przez AI jak bym chciał zapytać się AI to bym się zapytał a nie pisał tematu w dziale dla użytkowników Linuxa

Mam rozumieć że mogę sobie zgrać każdego Linuxa na Pendrive i włączyć w trybie Live a jak mi się spodoba to zainstalować . Wszystkie są w PL ja pamiętam czasy jak były tylko w English 

Jak najbardziej można sobie startowy gwizdek zrobić nawet z kilunastoma różnymi dystrybucjami - używając np. Ventoy lub Universal USB Installer.

Po polsku potrafią od razu gadać chyba wszystkie acz nie sprawdzałem - ja od lat interfejs programów czy systemu mam po angielsku, bo mnie szlag trafia na tłumoczenia (pisownia celowa i zamierzona).

Co do samego działania - na słabym procesorze faktycznie nie pchałbym się coś z np. Plasmą, tylko z lekkim menedżerem okien - XFCE właśnie czy LXQt. Choć w sumie Cinamon nie jest tak ciężki, jak Plasma. Zresztą - żeby zmienić menedżera okien nie trzeba robić instalacji pingwina od podstaw.

Opublikowano
17 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

Co do samego działania - na słabym procesorze faktycznie nie pchałbym się coś z np. Plasmą, tylko z lekkim menedżerem okien - XFCE właśnie czy LXQt. Choć w sumie Cinamon nie jest tak ciężki, jak Plasma. Zresztą - żeby zmienić menedżera okien nie trzeba robić instalacji pingwina od podstaw.

Kolego a po polsku tak jak bym pierwszy raz widział Linuxa na oczy bo tak będzie(nie licząc Ubuntu na maszynie wirtualnej) xD zawsze Win ale staruszek Acer ma już dość i przy okazji ja też w sensie jego zamulania 70 % użycie procka i 3 GB ram a tylko Firefox  jedna karta . Tłumacz tak jak dziecku te XFCE i LXQt dla mnie to brzmi nazwa jakieś nowej choroby 

Opublikowano

Kolego a po polsku tak jak bym pierwszy raz widział Linuxa na oczy bo tak będzie(nie licząc Ubuntu na maszynie wirtualnej) xD

W Windows za wyświetlanie interfejsu (pasek zadań, okna dialogowe itd.) odpowiada Explorer.exe. Oczywiście są też dostępne inne mniej lub bardziej zmieniające wygląd interfejsu, które explorer.exe albo całkowicie wyłączają (chyba), albo są na niego nakładką.

W pingwinach jest to bardziej elastyczne i można mieć tą samą dystrybucję i zmieniać sobie środowisko graficzne wedle uznania. Zresztą tak są często przygotowywane - Ubuntu (GNOME) od Kubuntu (KDE Plasma), Lubuntu (LXQt) czy Xubuntu (Xfce) różni się na pierwszy rzut oka w zasadzie tym. Mint ma Cinnamon (dawniej odnoga GNOME 3, obecnie oparte na bibliotekach GTK+ 3), XFCe (bazuje na bibliotekach GTK+) czy MATE. Zorin OS ma albo GNOME, albo Xfce. To są dystrybucje oparte może nie w prostej linii, ale jednak na Debianie. Masz też jeszcze do wyboru np. opartą na Red Hat. I Fedora też ma domyślną powłokę graficzną opartą na bibliotekach GNOME, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by sobie ową powłokę podmienić choćby na Xfce. :)

Generalnie każda powłoka graficzna poza wyglądem różni się też wymaganiami sprzętowymi, oferowanymi „bajerami” i trochę też sposobem obsługi.

Nie wiem jak bardzo pod spodem, bo ja jestem bardzo niedzielny pingwiniarz. :) Podlinkowałem Ci artykuły z Wiki, trochę Ci się powinno rozjaśnić, a może stwierdzisz, że to jednak za duża różnorodność. :)

Ja Ci proponuję zrobić tak:

• weźmiesz czarno kurę… a nie, przepraszam, to nie ta historia. ;D Weźmiesz jakiegoś 32GB pendrive'a;weźmiesz czarno kurę… a nie, przepraszam, to nie ta historia. ;D Weźmiesz jakiegoś 32GB (no dobra - może bezpieczniej 64GB) pendrive'a;
  • ściągniesz Universal USB Installer;
  • ściągniesz obrazy ISO poszczególnych dystrybucji:
    a) Mint Cinnamon
    b) Mint Xfce
    c) Mint MATE
    d) Ubuntu
    e) Kubuntu
    f) Xubuntu
    g) Lubuntu
    h) Fedora Workstation
    i) Zorin OS Core
    Oczywiście dystrybucji jest znacznie więcej, ale w zasadzie na taką przesiadkę to te chyba najbardziej pasują;
  • używając Universal USB Installer zrobisz sobie tego pendrive'a startowego z wrzuconymi tam dystrybucjami;
  • wywołując bootowanie z gwizdka wybierzesz sobie, którą dystrybucję w trybie live sobie w danym momencie uruchomisz i popatrzysz jak to na pierwszy rzut oka Ci podchodzi (albo nie podchodzi).

zawsze Win ale staruszek Acer ma już dość i przy okazji ja też w sensie jego zamulania 70 % użycie procka i 3 GB ram a tylko Firefox  jedna karta . Tłumacz tak jak dziecku te XFCE i LXQt dla mnie to brzmi nazwa jakieś nowej choroby 

Daj spokój. Obecne strony www (a już ścierwokod taki, jak w ścierwozbuku) to jakaś mordęga. Mam Della Inspirona 3520 (Core i5-1235U, 32GB ramu) i on też często i gęsto ledwo dyszy. :( 

Opublikowano

Mam już Zorin OS , gwizdka nie mam teraz przy sobie ale Acer ma czytnik karteczek pamięci nie robi  różnicy i karteczkę pamięci 128GB  i gdzieś na nim mam Rufusa chyba się nada ?? . Niestety tylko to mam teraz na stanie bo siedzę na RODOS i piszę to wszystko na pacjencie :) . 

12 godzin temu, PrzemekRyk napisał(a):

Daj spokój. Obecne strony www (a już ścierwokod taki, jak w ścierwozbuku) to jakaś mordęga. Mam Della Inspirona 3520 (Core i5-1235U, 32GB ramu) i on też często i gęsto ledwo dyszy.

Nic nie mówię nawet jaki to jest kod na tych stronach bo w 2006 roku miałem HP Compaq NX6310i z Intel Celeronem 1.7 Ghz , 512 MB RAM DDR2 i Dysk 80GB 5,200 RPM do tego XP i jakoś Firefox czy później Chrome nie męczyły tak procesora i pamięci jak dziś meczą tego Acera to chyba specjalna robota programistów żeby kupować coraz to nowszy sprzęt 

Opublikowano

Ja na laptopie przeszedłem na Fedorę i faktycznie jest różnica w wydajności na spory plus dla Linuksa. Ale mam nowocześniejszy sprzęt (i5 8 generacji, 16 GB RAMu, grafika Intela 620 zintegrowana z procem). Wyżej dostałeś listę popularnych dystrybucji, większość jak nie wszystkie można odpalić z pena w wersji Live. Ściągnij i testuj. Wszystko poza Fedorą to jakaś odmiana Debiana więc wiele tricków z jednego zadziała na drugim. Nie podpowiem jednak, jak to się będzie sprawowało w grach, bo w ogóle nie używam do tego lapka.
No i nie oczekuj, że wszystko będzie działać 1 do 1. Niektóre aplikacje mają swoje odpowiedniki skopiowane z Windowsa (albo które mają wersję na Windowsa i Linuxa jednocześnie), ale częściej musisz szukać innej alternatywy, lub bawić się w emulowanie przez WINE.

Opublikowano
1 godzinę temu, narmiak napisał(a):

No i nie oczekuj, że wszystko będzie działać 1 do 1

Cudów nie oczekuje ten laptop i tak już ma przydzielone miejsce RODOS tylko na zimę go zabieram na mały serwis do domu . Służy mi głównie do filmów , przeglądania zdjęć , podgląd z kamer na Wi-FI , i jedna jedyna gra Factorio . Szukam czegoś lekkiego żeby na starość już go tak nie męczyć tym Win 10 

Opublikowano
8 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Mam już Zorin OS , gwizdka nie mam teraz przy sobie ale Acer ma czytnik karteczek pamięci nie robi  różnicy i karteczkę pamięci 128GB  i gdzieś na nim mam Rufusa chyba się nada ?? . Niestety tylko to mam teraz na stanie bo siedzę na RODOS i piszę to wszystko na pacjencie :) . 

1. Nie próbowałem startu systemu z karty pamięci.
  2. Nie wiem, czy Ci się uda. Sprawdź w BIOS czy możesz ustawić czytnik kart jako urządzenie bootujące (możliwe, że będzie konieczność umieszczenia jakiejś karty w czytniku - niekoniecznie z systemem, ale żeby nośnik wewnątrz czytnika był). :)
  3. Rufus nie ma możliwości zrobić bootowalnego nośnika z kilkoma różnymi dystrybucjami - wobec czego żeby potestować kolejną dystrybucję trzeba będzie orać nośnik i wrzucać kolejną. Używając Universal USB Installer czy bezpośrednio Ventoy możesz mieć multiboot ze wszystkimi dystrybucjami, które Ci wypisałem plus parę innych, które sobie sam znajdziesz. Oczywiście pod warunkiem z punktu 2.
8 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Nic nie mówię nawet jaki to jest kod na tych stronach bo w 2006 roku miałem HP Compaq NX6310i z Intel Celeronem 1.7 Ghz , 512 MB RAM DDR2 i Dysk 80GB 5,200 RPM do tego XP i jakoś Firefox czy później Chrome nie męczyły tak procesora i pamięci jak dziś meczą tego Acera to chyba specjalna robota programistów żeby kupować coraz to nowszy sprzęt 

Kod stron to jedno - pierdyliard skryptów, optymalizacji żadnej, automatycznie odpalające się wideo, wyskakujące śmieci a to o polajkowaniu profilu na zbuku, a to o newsletterze, a to o cookies… Celuje w tym szczególnie ścierwozbuk, w którego kodzie non stop grzebią i non stop go psują - moim zdaniem również po to, by utrudnić życie autorom takich rozszerzeń, jak FB Purity czy SocialFixer.

Opublikowano
18 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

Kod stron to jedno - pierdyliard skryptów, optymalizacji żadnej, automatycznie odpalające się wideo, wyskakujące śmieci a to o polajkowaniu profilu na zbuku, a to o newsletterze, a to o cookies… Celuje w tym szczególnie ścierwozbuk, w którego kodzie non stop grzebią i non stop go psują - moim zdaniem również po to, by utrudnić życie autorom takich rozszerzeń, jak FB Purity czy SocialFixer.

Na ten temat to szkoda pisać na zbuka nie mam po co zaglądać b tam nic ciekawego dla mnie nie ma zamiast pokazywać mi co znajomi dodali zdjęcia zamiany statusu czy coś to pokazuje mi jakiś śmieci na głównej stronie typu " Ewa Kowalska dodała nowe zdjęcia obserwuj " nie znam to po co ?? " albo jakieś inne badziewia typu grupy do których nie należę żeby tylko klikać obserwuj . Ale nic od znajomych że coś dodali a i te głupie powiadomienia o urodzinach zabawne na FB można wpisać datę jaką się chce nie sprawdzają xD . YT też na HP Compaq śmigał jako tako ale działał (Wtyczka Flash) a ten Acer już nawet sobie nie radzi z HTML5 . O ciasteczkach szkoda pisać i tak strona sklepu od Cleo przebija wszystko kolega wejdzie i po prawej i lewej stronie co się dzieje to tego ten latający niby asystent i tak już jest prawie wszędzie z tym niby asystentem 

Opublikowano
3 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

Na ten temat to szkoda pisać na zbuka nie mam po co zaglądać b tam nic ciekawego dla mnie nie ma zamiast pokazywać mi co znajomi dodali zdjęcia zamiany statusu czy coś to pokazuje mi jakiś śmieci na głównej stronie typu " Ewa Kowalska dodała nowe zdjęcia obserwuj " nie znam to po co ?? " albo jakieś inne badziewia typu grupy do których nie należę żeby tylko klikać obserwuj . Ale nic od znajomych że coś dodali a i te głupie powiadomienia o urodzinach zabawne na FB można wpisać datę jaką się chce nie sprawdzają xD . YT też na HP Compaq śmigał jako tako ale działał (Wtyczka Flash) a ten Acer już nawet sobie nie radzi z HTML5 . O ciasteczkach szkoda pisać i tak strona sklepu od Cleo przebija wszystko kolega wejdzie i po prawej i lewej stronie co się dzieje to tego ten latający niby asystent i tak już jest prawie wszędzie z tym niby asystentem 

Ja akurat ze ścierwa korzystam w zasadzie wyłącznie na widoku feedów (jest chronologicznie wyświetlany). Plus FB Purity plus SocialFixer i sporą część reklamowego syfu mam ukrytą. Ale to dodatkowy narzut na przeglądarkę. Korzystać korzystam - jestem na kilkunastu grupach okołolotniczych i aż oczy mi się śmieją na widok zdjęć latadełek tam publikowanych. Plus trochę okołozawodowych grup (na jednej - Problem grafika - jestem współadministratorem), do tego grupy okołoksiążkowe (czytam bowiem nałogowo). Natomiast równolegle swoje różne wpisy wrzucam (poza swoją tablicą) na Substacka.

YouTube… Biorę link z przycisku „Share”, wrzucam do jednego programu, zaciągam na dysk i oglądam w komfortowych warunkach nie dostając szału kolejnym przerywnikiem reklamowym. :)

Opublikowano
55 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

YouTube… Biorę link z przycisku „Share”, wrzucam do jednego programu, zaciągam na dysk i oglądam w komfortowych warunkach nie dostając szału kolejnym przerywnikiem reklamowym. :)

Z tubą nie mam problemów nawet na swoim i7 i na Andku też  nie mam żadnych reklam teraz widzę do wszystkiego trzeba mieć wtyczki do przeglądarki żeby dało się coś normalnie przeczytać bez całego tego syfu który nam pakują na ekrany naszych PC . A każda wtyczka czy to w FF czy Chrome obciążą przeglądarkę która wymaga coraz więcej mocy obliczeniowej i pamięci RAM żeby to wszytko móc szybko mielić , specjalna robota jak dla mnie żebyśmy co chwila kupowali coraz nowszy sprzęt (Planowane postarzanie produktów)

Opublikowano
12 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Z tubą nie mam problemów nawet na swoim i7 i na Andku też  nie mam żadnych reklam teraz widzę do wszystkiego trzeba mieć wtyczki do przeglądarki żeby dało się coś normalnie przeczytać bez całego tego syfu który nam pakują na ekrany naszych PC . A każda wtyczka czy to w FF czy Chrome obciążą przeglądarkę która wymaga coraz więcej mocy obliczeniowej i pamięci RAM żeby to wszytko móc szybko mielić , specjalna robota jak dla mnie żebyśmy co chwila kupowali coraz nowszy sprzęt (Planowane postarzanie produktów)

Cóż… Miałem swego czasu „ciekawą” (choć ja się krztusiłem ze śmiechu) rozmowę z jedną babką z działu reklamy z Wirtualnej Polski. Według której stosowanie Adblocka (czy podobnych) to jest - uważaj - OKRADANIE np. WP. Kumpel widział, że mi się zbiera i zaraz dziewczę będzie miało problem. Padło bowiem do niej pytanie, czy jak ogląda film np. na Polsacie i jest blok reklamowy, to zdarza się jej wyjść do łazienki / kuchni / przełączyć na moment na inny kanał / wyciszyć dźwię… Z rozpędu odpowiedziała, że i owszem. Po moim tekście, że w takim razie okrada Polsat zabulgotała pod nosem i jakoś się tak błyskawicznie zmyła…

Im więcej francowatych reklam mi wstawiają (szczególnie na YouTube mnie wpieniają te wewnątrz oglądanego materiału, jak były na początku li tylko, to je zostawiałem, bo specjalnie wiele czasu nie zżerały), tym intensywniej szukam narzędzia, które pozwoli mi się ich pozbyć, albo choć zmniejszyć poziom generowanego przez nie wqrwienia. Dlatego mam w przeglądarkach:
Enhancer for YouTube (to daje trochę więcej opcji do tubki, nie do tępienia reklam służy, aha - tu link do Google Web Store, do Firefoxa też jest)

• YouTube Ad Accelerator (ten przyspiesza wyświetlanie reklam 16-krotnie). Zbliżone funkcjonalnością rozszerzenie do Firefoksa też jest.

Opublikowano
13 godzin temu, PrzemekRyk napisał(a):

im więcej francowatych reklam mi wstawiają (szczególnie na YouTube mnie wpieniają te wewnątrz oglądanego materiału, jak były na początku li tylko, to je zostawiałem, bo specjalnie wiele czasu nie zżerały), tym intensywniej szukam narzędzia, które pozwoli mi się ich pozbyć, albo choć zmniejszyć poziom generowanego przez nie wqrwienia. Dlatego mam w przeglądarkach:
Enhancer for YouTube (to daje trochę więcej opcji do tubki, nie do tępienia reklam służy, aha - tu link do Google Web Store, do Firefoxa też jest)

• YouTube Ad Accelerator (ten przyspiesza wyświetlanie reklam 16-krotnie). Zbliżone funkcjonalnością rozszerzenie do Firefoksa też jest.

Tym się pobawię na swoim a tymczasem mam już Ziron i Mint w ISO na dysku , programy to zgrywania systemów widzą kartę normalnie teraz będę kombinował jak wgrać dwa systemy na jedną kartę i jaki musi być system plików bo karta po operacji wraca do kamerki . oglądałem zrzuty ekranów i chyba MInt będzie ok 

Opublikowano
57 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Tym się pobawię na swoim a tymczasem mam już Ziron i Mint w ISO na dysku , programy to zgrywania systemów widzą kartę normalnie teraz będę kombinował jak wgrać dwa systemy na jedną kartę i jaki musi być system plików bo karta po operacji wraca do kamerki . oglądałem zrzuty ekranów i chyba MInt będzie ok 

1. Jak zrobić multiboot - już pisałem. Ventoy albo Universal USB Installer, który zresztą korzysta… z Ventoy. Zrobienie takiego nośnika używając Universal USB Installer jest wręcz banalne - wybierasz z listy, że np. chcesz wrzucić Minta, wskazujesz ISO. Program robi co trzeba (kopiuje pliki, robi wpisy w menu startowym) i na koniec pyta, czy chcesz dodać kolejną dystrybucję / instalkę Windows / coś innego. Wybierasz, że chcesz. Wskazujesz co tym razem - i Universal USB Installer dodaje kolejne ISO, robi kolejne wpisy w menu startowym. Zresztą sam pooglądaj screeny (sorry za linki do IMGUR, ale coś forum powariowało i nie mogę załączyć / dodać plików… :/.
    https://imgur.com/a/B7ofvph
    https://imgur.com/95TPecF
    https://imgur.com/S6ouRGi
  2. Jak już się zdecydujesz na któryś z nich, to po prostu sformatujesz kartę tak, żeby po operacji instalacji karta bez problemów działała w kamerce. Zresztą i tak będzie trzeba grzebnąć, gdyż Universal USB Installer tworzy na gwizdku dwie partycje, z czego jedna jest ukryta. :)
    https://imgur.com/YLw8sT3
  3. Po raz kolejny spytam - masz pewność, że na tym lapku jest możliwość bootowania z karty pamięci? :)

Tutaj masz przykładową strukturę z takiego gwizdka zrobionego przez Universal USB Installer. De facto na gwizdku są dwie partycje:
---------------------
H:.
├───UUI
│   │   Installed.txt
│   │
│   ├───Linux-ISOs
│   │       linuxmint-22.3-cinnamon-64bit.iso
│   │       linuxmint-22.3-xfce-64bit.iso
│   │
│   ├───System-Tools
│   │       Acronis-True-Image-Build-42980-Bootable-ISO.iso
│   │       Acronis-True-Image-2021-build-39287.iso
│   │
│   ├───Unlisted ISOs
│   │       PCUnlocker-6.1-Enterprise-UEFI.iso
│   │       PCUnlocker-6.1-Enterprise-UEFI-Bitlocker.iso
│   │       R-Tool-R-Studio-9.5-Build-191802-Technician-Edition.iso
│   │
│   ├───Windows-PE
│   │       HBCD-Hiren's-BootCD-PE-x64-1.0.8.iso
│   │       WinPE-Sergei-Strelec---Windows-10-&-11-edition-2026-07-09.iso
│   │
│   └───Windows-Installers
│           en-us_windows_11_business_editions_version_25h2_updated_may_2026_x64_dvd_b0a33d61.iso

└───ventoy
    │   ventoy.json
    │
    └───theme
        └───UUI
            │   background.png
            │   fm.txt
            │   info.txt
            │   menu_bkg_c.png
            │   menu_bkg_e.png
            │   menu_bkg_n.png
            │   menu_bkg_ne.png
            │   menu_bkg_nw.png
            │   menu_bkg_s.png
            │   menu_bkg_se.png
            │   menu_bkg_sw.png
            │   menu_bkg_w.png
            │   README.txt
            │   sb_frame_c.png
            │   sb_frame_n.png
            │   sb_frame_s.png
            │   sb_thumb_c.png
            │   sb_thumb_n.png
            │   sb_thumb_s.png
            │   selected_item_c.png
            │   term_bkg_c.png
            │   term_bkg_e.png
            │   term_bkg_n.png
            │   term_bkg_ne.png
            │   term_bkg_nw.png
            │   term_bkg_s.png
            │   term_bkg_se.png
            │   term_bkg_sw.png
            │   term_bkg_w.png
            │   theme.txt
            │
            ├───dock
            │       boot.png
            │       fm.png
            │       hwinfo.png
            │       logout.png
            │       search.png
            │       settings.png
            │       space.png
            │       util.png
            │
            ├───hwinfo
            │   │   board.txt
            │   │   cpu.txt
            │   │   grub.txt
            │   │   ram.txt
            │   │   selected_item_c.png
            │   │
            │   └───icons
            │           board.png
            │           cpu.png
            │           grub.png
            │           ram.png
            │
            └───icons
                    7z.png
                    acronis.png
                    aioboot.png
                    android.png
                    archlinux.png
                    bin.png
                    c.png
                    cancel.png
                    cfg.png
                    chakra.png
                    check.png
                    copy.png
                    crt.png
                    debian.png
                    devuan.png
                    dir.png
                    doc.png
                    elive.png
                    exe.png
                    extix.png
                    fedora.png
                    file.png
                    frag.png
                    freebsd.png
                    gentoo.png
                    gkb.png
                    gnu-linux.png
                    go-previous.png
                    halt.png
                    hdd.png
                    helenos.png
                    img.png
                    info.png
                    ipfire.png
                    iso.png
                    iso_file.png
                    kaos.png
                    knoppix.png
                    konboot.png
                    lang.png
                    lua.png
                    macOS.png
                    manjaro.png
                    mem.png
                    mod.png
                    mp3.png
                    mp4.png
                    ms-dos.png
                    net.png
                    netbsd.png
                    nt5.png
                    nt6.png
                    openbsd.png
                    opensuse.png
                    pclinuxos.png
                    pf2.png
                    pmagic.png
                    png.png
                    porteus.png
                    pxe.png
                    py.png
                    q4os.png
                    reboot.png
                    rename.png
                    sabayon.png
                    screen.png
                    search.png
                    settings.png
                    sh.png
                    siduction.png
                    slackware.png
                    slax.png
                    solaris.png
                    sort.png
                    strcase.png
                    tails.png
                    trash.png
                    txt.png
                    ubuntu.png
                    uefi.png
                    ventoy.png
                    wifislax.png
                    wim.png
--------------------

W pliku installed.txt masz informacje co i gdzie leży.

--------------------

Linux-ISOs\linuxmint-22.3-cinnamon-64bit.iso
Linux-ISOs\linuxmint-22.3-xfce-64bit.iso
System-Tools\Acronis-True-Image-Build-42980-Bootable-ISO.iso
System-Tools\Acronis-True-Image-2021-build-39287.iso
Unlisted ISOs\PCUnlocker-6.1-Enterprise-UEFI.iso
Unlisted ISOs\PCUnlocker-6.1-Enterprise-UEFI-Bitlocker.iso
Windows-PE\HBCD-Hiren's-BootCD-PE-x64-1.0.8.iso
Windows-Installers\en-us_windows_11_business_editions_version_25h2_updated_may_2026_x64_dvd_b0a33d61.iso
Unlisted ISOs\R-Tool-R-Studio-9.5-Build-191802-Technician-Edition.iso
Windows-PE\WinPE-Sergei-Strelec---Windows-10-&-11-edition-2026-07-09.iso

--------------------

I jak np. jakieś bootowalne środowisko chcesz wywalić (np. z przykładowego gwizdka wyżej powiedzmy Hirens BootCD), to:

• kasujesz plik „HBCD-Hiren's-BootCD-PE-x64-1.0.8.iso” z folderu „UUI\Windows-PE”
  • z pliku installed.txt usuwasz wpis „Windows-PE\HBCD-Hiren's-BootCD-PE-x64-1.0.8.iso”
Opublikowano
5 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

Po raz kolejny spytam - masz pewność, że na tym lapku jest możliwość bootowania z karty pamięci?

O ile pamiętam to coś tam było w BIOS jak nie ma to będzie czekał jak wróci do domu na zimę na przegląd jakoś  nie chce mi się jechać tylko po sam gwizdek i wracać może się nauczę obsługiwać pingwinka na laptopie i to samo będzie czekać mojego :D ale gry Steam EAapp itp  . Nie mogę tez tu pobrać wszystkich ISO jakie wymieniłeś internet tu mam z tak zwanego mydełka do kamerek starcza ale nie do takiego pobierania trwało by to dość sporą chwilę czasu xD 

Opublikowano
16 minut temu, ChudyXp napisał(a):

O ile pamiętam to coś tam było w BIOS jak nie ma to będzie czekał jak wróci do domu na zimę na przegląd jakoś  nie chce mi się jechać tylko po sam gwizdek i wracać może się nauczę obsługiwać pingwinka na laptopie i to samo będzie czekać mojego :D ale gry Steam EAapp itp  . Nie mogę tez tu pobrać wszystkich ISO jakie wymieniłeś internet tu mam z tak zwanego mydełka do kamerek starcza ale nie do takiego pobierania trwało by to dość sporą chwilę czasu xD 

Ja nie sugeruję, żebyś pobierał wszystkie dystrybucje. :) Wystarczy, że masz nazwy - możesz pogrzebać po stronach dystrybucji, poczytać o nich choćby w Wiki (sugeruję jednak anglojęzyczną), popytać wujcia Google czy może jakiegoś ejaj, żeby Ci zrobił jakieś porównanie uwzględniające Twoje wymagania (choć odpytał bym kilka różnych i patrzył, gdzie się wersja wydarzeń rozjeżdża). Wędkę już w sumie masz, teraz czeka Cię łowienie ryb. :)

Opublikowano
11 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

popytać wujcia Google czy może jakiegoś ejaj, żeby Ci zrobił jakieś porównanie uwzględniające Twoje wymagania (choć odpytał bym kilka różnych i patrzył, gdzie się wersja wydarzeń rozjeżdża). Wędkę już w sumie masz, teraz czeka Cię łowienie ryb. :)

AI- nie lubię bo ceny RAM-u :( , już wole wujka Google czy ciocie Wiki . Biorę się za szykowanie karciochy ale jaki to ma mieć system plików na start FAT32 czy Win NTFS  ?? 

Opublikowano
13 minut temu, ChudyXp napisał(a):

AI- nie lubię bo ceny RAM-u :( , już wole wujka Google czy ciocie Wiki . Biorę się za szykowanie karciochy ale jaki to ma mieć system plików na start FAT32 czy Win NTFS  ?? 

1. Ejaj jak każde narzędzie ma swoje zady i walety. Podobnie jak każdy kij ma dwa końce.
  2. Oglądałeś screeny? Universal USB Installer tworzy dwie partycje na gwizdku - FAT16 (ukrytą, na mój gust stamtąd idzie bootowanie realizowane przez Ventoy'a) plus partycję z obrazami ISO, strukturą katalogów i wpisami gdzie co leży, żeby menu startowe było. I to jest z systemem plików exFAT. Ty nie musisz niczego robić, Universal USB Installer sam sobie temat ogarnie.
Opublikowano
23 minuty temu, PrzemekRyk napisał(a):

Oglądałeś screeny? Universal USB Installer tworzy dwie partycje na gwizdku - FAT16 (ukrytą, na mój gust stamtąd idzie bootowanie realizowane przez Ventoy'a) plus partycję z obrazami ISO, strukturą katalogów i wpisami gdzie co leży, żeby menu startowe było. I to jest z systemem plików exFAT. Ty nie musisz niczego robić, Universal USB Installer sam sobie temat ogarnie.

Patrzyłem ale u mnie jest na dzień dobry coś takiego (wstawienie grafiki na forum nie działa) https://imgur.com/a/MjENI7Y

Opublikowano
3 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

Patrzyłem ale u mnie jest na dzień dobry coś takiego (wstawienie grafiki na forum nie działa) https://imgur.com/a/MjENI7Y

1. To może być kwestia tego, że to karta pamięci, a nie gwizdek.
  2. Jeżeli możesz ją wyczyścić do cna, to sprawdź czy coś się zmieni, jak zaznaczysz opcję „Prepare this Device?”
  3. Acz na mój gust brniesz w ślepą uliczkę i z karty (nawet jeżeli jakimś narzędziem uda Ci się zrobić ją jako bootowalny nośnik) obawiam się, że systemu nie wystartujesz.