Skocz do zawartości

Synology RT6600ax - problem z konfiguracją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Hej, witam wszystkich. Mój pierwszy post.

Od 8 lat posiadam DS218+, ogólnie już raz się ratowałem, bo dysk WD wyzionął ducha. Ale nie o tym, i też nie wiem czy grupa się tym zajmuje.

Mam lekką nerwicę natręctw, głównie w kierunku unifikacji. Miałem sprzęt sieciowy Asusa, ale z racji odejścia od Neostrady, musiałem zmienić router. Mam tego swojego DS, w końcu mogę pójść w kierunku RT6600ax, wspomaganego przez WRX560 - Piotr czuje się dobrze - wszystko z jednej firmy.

No i tu się zaczynają schody, głównie to jest chyba kwestia konfiguracji routera, a właściwie SRM. Ma tu ktoś o tym pojęcie?

Niektóre sprzęty w domu zwariowały, od tej nowej sieci, np. radio Philips (Philips Polska) TAR 8805. Jakby miało problem z buforowaniem stacji internetowych, dźwięk co około 15 sekund, widać, że walczy, ale mu coś tę walkę ogranicza. Na pewno nie wina radia, bo z telefonu jak net udostępniam to jest cacy. Próbowałem wydzielić specjalną sieć dla Radia (2.4 GHz, coś tam mi AI podpowiadało co robić, ale efekt mierny, nic to nie dało). Teraz LG TV, YT nie odpala się normalnie, nie buforują się filmy, chińskie znaki, z ustawieniami wszystko ok, na necie z telefonu wszystko ok. Mało, dziś zrobiłem test z 20m kablem od WRX do TV i wszystko ok się stało. Ergo - problemem jest WiFi. Ktoś coś podpowie?

Hej taki temat wrzuciłem na stronę FB Synology Polska. Oczywiście szukam rozwiązania, ale jeszcze jedna rzecz zwróciła moją uwagę. Posypały się komentarze, że Routery Synology, to jest krótko mówiąc kupa. Ja to miałem w głowie tak poukładane, że to jest niemal Święty Gral, chociażby ze względu na cenę. Faktycznie jest aż tak słabo?

Opublikowano

i u mnie z racji metrażu, sam RT6600 to za mało i dla tego muszę się wspomagać WRX560 - co za tym idzie mesh musi być. Obecnie, mentalnie, to mam taki fuckup, że za chwilę znów przez to WiFi, coś przestanie działać jak trzeba, a można powiedzieć, że do 3 razy sztuka. Chyba już mam to mimo wszystko w głowie poukładane, że trzeba się z tego Synology ewakuować.

Opublikowano (edytowane)

Firmware w tym Synology masz wgrany najnowszy stabilny?

Jeżeli tak słabe to Synology polecam ewakuację tutaj nawet jak trzeba w Mesh iść:

https://keenetic.com/pl/products

Pod względem stabilności, prostoty konfiguracji dla mnie przebija od TP-Linków po Asusy, a Synology to w ogóle. Też miałem raz ten model 1900 i masakra było, oddałem w 14 dni. O Keenetic dowiedziałem się dzięki sztucznej szukając czegoś stabilnego z prostą konfiguracją to sztuczna wyrzuciła na 2 miejscu po... Huawei :P Keenetica. Kupiłem i póki co nie oddam za żadne skarby.

Z niektórymi modelami najnowszymi ciezkow  Polsce, ale na Amazonie jest, ale nie polskim.

Najwiecej modeli ma MediaExperrt i dużo promocji na to na ich WWW.

Edytowane przez CLOWN