Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

chciałbym się Was spytać czy granie z raytracingiem jest dla Was bardzo ważne? Powiem szczerze, że od 2 dni gram sobie w Wiedźmina 3, wcześniej przeszedłem Spidermana remasetered, racheta i clanka oraz kilka innych gier i stwierdzam na końcu, że nie jestem jakimś fanem raytradingu. Gram w 4k na 32 calach IPS, mam 9070xt i ustawienia zazwyczaj max, fsr quality i zdecydowanie wolę mieć 100 czy 120 fps niż 60 z RT. Oglądając porównania na yt z włączonym RT czy PT widzę różnicę, ale później wchodząc do gry kompletnie nie zwracam uwagi na to jak ta "świeczka czy lampa" świecą w pomieszczeniu, a jak na zewnątrz.

Czy tylko ja tak mam? Powiedzcie jak to wygląda z Waszej perspektywy. 

Nie chcę nikogo obrażać moim postem i wywoływać wojny tylko poznać Wasze opinie.

Opublikowano

Radeon to nie jest dobry wybór jeśli myślisz poważnie od RT.

Poza tym włączając RT czy PT o ile gra daje taką możliwość trzeba się liczyć z tym, że w 90% przypadków będziesz też musiał odpalać skalowanie, np. DLSS i generator klatek - takie mamy realia obecnie.

• Upvote 1
Opublikowano

Zasada jest prosta, chcesz RT/PT to celujesz w NV i innej opcji nie ma.

Ja 3 lata temu stałem przed dylematem przy zakupie kompa, jaką wziąć grafikę, ale po analizach wyszło mi tak, że aby w pełni się cieszyć RT/PT i nie iść na kompromisy czy to detalowe czy rozdzielczościowe to niżej niż 4080 nie było co patrzeć, ale później sobie myślę RT/PT nadaje się głównie(moim zdaniem) do walking simów czy spokojnych gierek, gdzie na spokojnie można podziwiać widoki, a w szybkich grach nie ma to najmniejszego sensu. A że jeszcze mam tą technologię głęboko w poważaniu( nie zrobiła na mnie żadnego wrażenia) to wybrałem 7800xt i do mojego grania karta jest w sam raz. I w przyszłości też pójdę w taką stronę, niby stać, ale to zawsze przynajmniej 50% $ w kieszeni za coś co jak wyżej napisałem mam w :dupa: i nie jest żadnym gamechangerem, 

• Like 1
Opublikowano

Ja tak samo jak Andrzej analizowałem w co gram i co chcę uzyskać i jednak poszedłem w RTX4080S bo nie wyobrażam sobie sytuacji w której czegoś nie mogę włączyć bo zaoszczędziłem. Dlatego każdy powinien sam zdecydować bo akurat w kwestii RT/PT bardzo indywidualnie trzeba do tematu podchodzić. A ze swojego podwórka mogę jedynie dodać że PT+DLSS5 to bajka.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Ja tak samo jak Andrzej analizowałem w co gram i co chcę uzyskać i jednak poszedłem w RTX4080S bo nie wyobrażam sobie sytuacji w której czegoś nie mogę włączyć bo zaoszczędziłem. Dlatego każdy powinien sam zdecydować bo akurat w kwestii RT/PT bardzo indywidualnie trzeba do tematu podchodzić. A ze swojego podwórka mogę jedynie dodać że PT+DLSS5 to bajka.

Że tak się spytam z ciekawości ile fps bez fg?